Ce fel de grupă vom avea? În urna 3 sau în urna 4, misiunea va fi similară. Grupa de calificare la Euro poate fi și simplă, dar și extrem de dificilă
Lead.ro 21 noiembrie 2018Tragerea la sorţi pentru preliminariile EURO 2020 va avea loc pe 2 decembrie, la Dublin, unde cele 55 de echipe naţionale membre UEFA vor fi împărţite în zece grupe: cinci vor fi alcătuite din şase echipe, celelalte cinci vor cuprinde cinci echipe.
Primele două clasate din fiecare grupă vor merge direct la EURO 2020, în timp ce alte patru echipe se vor califica în urma barajului (play-off) Ligii Naţiunilor: câte unul pentru fiecare divizie, cu mențiunea că echipele care vor juca în play-off-uri, inclusiv cel al Diviziei A, pot fi și foarte probabil vor fi schimbate în funcție de rezultatele preliminariilor.
S-a discutat deja – și se va discuta și zilele următoare – despre clasarea României în urna a patra valorică pentru tragerea la sorți a preliminariilor. Până când sorții vor vorbi pentru noi, iată cum arată urnele.
Urna 1, cu Franța, Olanda, Elveţia, Belgia, Portugalia, Italia, Anglia, Spania, Croaţia şi Polonia
Urna 2, cu Germania, Islanda, Ucraina, Cehia, Rusia, Bosnia, Suedia, Austria, Danemarca și Ţara Galilor
Urna 3, cu Irlanda, Slovacia, Irlanda de Nord, Turcia, Scoţia, Israel, Finlanda, Norvegia, Serbia și Bulgaria
Urna 4, cu România, Georgia, Albania, Estonia, Grecia, Cipru, Slovenia, Muntenegru, Lituania și Ungaria
Urna 5, cu Armenia, Belarus, Kosovo, Macedonia, Kazahstan, Luxemburg, Azerbaijan, Moldova, Gibraltar și Insulele Feroe
Urna 6, cu Letonia, Andorra, San Marino, Malta și Liechtenstein
Asta înseamnă că România poate primi o grupă mai simplă, cu Polonia sau Elveția (din urna 1), Cehia, Bosnia sau Țara Galilor (din a doua), Gibraltar sau Insulele Feroe.
Sau poate da de Franța, Spania, Anglia sau Croația din prima urnă, de Germania în a doua, de Serbia în a treia și Macedonia din urna a cincea. Din a șasea, parcă nici nu mai contează.
Dacă ar fi câștigat la două goluri distanță cu Muntenegru – și ocazii au fost – România ar fi ajuns în a treia urnă valorică pentru tragerea la sorți a grupelor preliminarii pentru Euro 2020. Așa, naționala merge în a patra urnă valorică, și asta complică și mai mult drumul spre turneul final.
*
Cealaltă cale, prin Liga Națiunilor, nu e nici ea simplă.
Așa cum știi, câştigătoarele celor patru grupe ale Diviziei C se califică în eşalonul al doilea valoric (Divizia B) pentru următoarea ediţie (2020) a Ligii Națiunilor, iar echipele situate pe ultimele locuri (Lituania, în cazul nostru) vor ajunge în eşalonul al patrulea. Apoi vor urma preliminariile obişnuite pentru Campionatul European.
După stabilirea ţărilor calificate la turneul final din 2020 din preliminarii, cele mai bune patru echipe necalificate la Euro din eşalonul României vor participa la un play-off cu semifinale şi finală în urma căruia câştigătoarea va obţine și ea locul pentru Campionatul European. Cel puțin de aici se pleacă.
Dar lucrurile sunt ceva mai complicate de atât. De pildă, câștigătoarele grupelor Diviziei C sunt Serbia, Scoția, Finlanda și Norvegia, dar nu e musai ca ele să mai ai aibă nevoie de play-off. Dacă câștigătoarele de grupe își obțin (una sau chiar toate patru) calificarea la Euro din preliminarii, atunci locul lor în play-off va fi luat de echipa care are următorul cel mai bun clasament în divizia respectivă (și apoi în următoarea), fără să se țină seama de grupe.
Spre exemplu: dacă Divizia A nu va avea patru echipe de trimis în play-off-ul Ligii Națiunilor (se presupune că mai toate își vor obține calificarea din preliminarii), atunci locul sau locurile disponibile vor fi ocupate de cele mai bine clasate echipe ale Diviziei B. Evident, vorbim aici de cele care ar fi ratat play-off-ul Diviziei B. Și aceeași regulă se aplică în toate diviziile, pornind de la Divizia D în sus.
Este aici, în josul paginii, alături de celelalte detalii, un film lămuritor.
Să ne uităm la Divizia C și la România: dacă trei dintre câștigătoarele de grupă ale diviziei se califică la Euro din preliminarii (și România nu), atunci echipa națională ar avea și opțiunea acestui play-off în patru, programat între 26 şi 31 martie 2020. Din păcate, în clasamentul Diviziei C, naționala este clasată și în urma altor două naționale care au terminat pe locul 2 în grupele lor: Bulgaria și Israel.
Tragerea la sorţi pentru play-off va avea loc pe 22 noiembrie 2019. Jocurile se vor disputa într-o singură manşă, pe terenul echipei cu rezultate mai bune în Liga Naţiunilor. Învingătoarele vor juca finala pentru Euro 2020, iar gazda va fi stabilită prin tragere la sorţi.
Euro 2020 se va juca în 12 orașe europene, între ele și Bucureștiul. Dacă se califică la European, România, fiind considerată țară-gazdă, știe deja că va fi distribuită în Grupa C, alături de Olanda – în caz că olandezii se califică.
FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Notă: acest articolul a primit un update prin care am încercat să clarificăm procedura de formare a celor patru play-off-uri ale Ligii Națiunilor