EURO U21 | Șase fotbaliști români care se pot remarca printre vedetele Campionatului European de tineret U21
Ciprian Rus 24 martie 2021De-a lungul timpului, la campionatele europene de tineret s-au anunțat fotbaliști legendari ca Xavi și Iniesta, Schweinsteiger sau Lahm, Totti sau Pirlo, dar și întreaga generație de azi a Angliei. Sau jumătate din echipa pe care selecționerul Mirel Rădoi se bazează acum la echipa națională a României.
Și anul acesta, pentru faza grupelor turneului organizat de Ungaria și Slovenia, avem pe cine urmări. De pildă, în grupa noastră, Germania l-a adus pe Youssoufa Moukoko, puștiul de 16 ani care joacă deja – și încă bine de tot – pentru echipa mare a Borussiei Dortmund. În alte părți, Spania a venit cu Riqui Puig (21 de ani), care chiar are nevoie de un turneu bun pentru a se întoarce în teren lângă idolul Messi, Italia îi are pe excelenții Ricci și Tonali, care la 19, respectiv 20 de ani joacă regulat în serie A, în vreme ce Anglia se bazează pe deja foarte cunoscuții Hudson-Odoi, Max Aarons sau Emile Smith Rowe.
Altfel spus, turneul care începe astăzi este un adevărat festival al celor mai promițătoare talente din Europa. Iar principala întrebare nu e dacă tinerii pe care urmează au sau n-au valoare, ci cât de mult mai pot ei crește în anii următori. Pornind de aici, faptul că jucătorii României au din nou – după experiența frumoasă din 2019 – șansa să se măsoare cu cei buni e o veste foarte bună. Mai ales dacă tinerii antrenați de Adrian Mutu își vor câștiga aici experiența necesară pentru a-și continua dezvoltarea și la Naționala de seniori. În nădejdea asta, am ales șase jucători români care s-ar putea remarca în mod special la acest European. Iată-i:
Andrei Vlad (21 de ani)
Are 15 meciuri fără gol primit și face un sezon foarte bun la FCSB, pe care a salvat-o nu o dată în acest campionat. Pare să fi lăsat în urmă perioada în care nesiguranța sa își punea amprenta asupra echipei. Adrian Mutu i-a dat încredere din primul moment, iar Andrei i-a confirmat-o prin evoluții bune în tricoul U21. Inspirația sa ar putea fi decisivă pentru calificarea în semifinale e echipei noastre.
Alexandru Pașcanu (22 de ani)
Are experiența Europeanului trecut, în care a fost titular. Este unul dintre liderii și căpitanii noii generații. A trecut cu multă maturitate peste complicata trecere de la tineretul lui Leicester la seniorii campioanei CFR Cluj. Iar caracterul său s-a afirmat încă o dată după ce, ignorat de Dan Petrescu, a trebuit să o ia de jos, la FC Voluntari. Acolo s-a impus imediat ca lider și și-a câștigat, astfel, un împrumut la o echipă interesantă din Spania, în Segunda Division – Ponferradina. E integralist meci de meci acolo și deja se vorbește despre revenirea lui în Liga 1, la CFR. Un European la cel mai înalt nivel l-ar putea propulsa chiar mai sus de Liga 1, spre Primera Division. Atitudinea sa și experiența, la o vârstă încă fragedă, în trei culturi fotbalistice diferite fac din Alex Pașcanu liantul ideal pentru lotul lui Adi Mutu.
Olimpiu Moruțan (21 de ani)
A spus-o și Marco Dulca în prefața lui pentru LEAD, a spus-o și Olimpiu Moruțan în spotul de lansare a noului tricou al Naționalei: fosta generație U19 și-a învățat lecția după înfrângerea dureroasă cu Ucraina, care a privat-o de o competiție majoră la acel moment. Olimpiu, care a fost în prim-planul acelui meci de pomină, este primul care vrea să demonstreze că e un alt jucător acum. La fel de talentat ca atunci, când domina orice adversar cu echipa națională U19, dar mult mai concentrat și mult mai orientat spre performanță. În lipsa vedetelor Man, Coman, Hagi Jr și Mihăilă, de la Olimpiu Moruțan se așteaptă să facă pasul în față și să „inventeze” ceva în treimea adversă.
Darius Olaru (23 de ani)
Face un sezon excelent cu FCSB (are 6 goluri și două pase decisive, deși a ratat vreo patru etape din cauza coronavirusului), este în formă maximă (3 reușite în ultimele cinci etape) și are experiența Europeanului trecut, când a fost om de bază pentru Mirel Rădoi, chiar dacă nu juca din primul minut. Foarte disciplinat și responsabil pentru vârsta lui, Darius Olaru poate fi factorul de echilibru al formației noastre, atât în atac, cât și pe faza defensivă. Dacă EURO 2019 i-a adus saltul de la Gaz Metan la FCSB, acest EURO îl poate propulsa în Occident.
Alexandru Mățan (21 de ani)
Este unul dintre jucătorii care au impresionat la U19, unde are 8 goluri marcate în șase partide. Cu el și cu Moruțan pe teren, Naționala României păstrează multă creativitate la nivelul acesta de vârstă. Ajuns la 21 de ani, Alex a făcut pasul spre fotbalul Occidental, semnând recent cu campioana Statelor Unite, Columbus Crew. O motivație în plus să arate ce poate, după un sezon intern mai degrabă gri, în tricoul Viitorului.
Radu Drăgușin (19 ani)
Nu știm dacă și cât va juca Radu Drăgușin la turneul acesta. Tânărul (și puternicul) fundaș al lui Juventus nu face parte din nucleul acestei echipe, nu e nici foarte cunoscut în România, dar are deja câteva meciuri la prima echipă și tocmai a fost desemnat cel mai bun tânăr fotbalist de la Juventus Torino, un premiu acordat de 6 ani de către publicația „Giovani Bianconeri”, pe baza unor voturi date de jurnaliști, agenți FIFA, antrenori și jucători. Și fanii l-au considerat cel mai bun tânăr jucător al echipei. Radu negociază în perioada asta un nou contract, dar se interesează de el câteva echipe serioase din Europa. Un joc bun la Europeanul de tineret i-ar putea crește și cota, dar și șansele să prindă clubul potrivit.
Lotul lui Adrian Mutu
În lotul României pentru Euro 2021 a apărut o modificare de ultimă oră. Adrian Petre, component al Naționalei la ultimul European de tineret, a trecut din lista adițională în lotul de bază, în locul CFR-istului Valentin Costache, care nu a putut fi recuperat la timp pentru debutul din Ungaria. Valentin marcase un gol decisiv pentru calificarea Naționalei la Euro și era într-o formă foarte bună la echipa de club.
Portari
Andrei Vlad (FCSB), Marian Aioani (Chindia Târgoviște), Mihai Eșanu (Dinamo București)
Fundași
Ștefan Vlădoiu (Universitatea Craiova), Denis Haruț (FCSB), Alexandru Pașcanu (Ponferradina/Spania), Andrei Chindriș (FC Botoșani), Denis Ciobotariu (CFR Cluj), Radu Drăgușin (Juventus/Italia), Raul Opruț (AFC Hermannstadt), Radu Boboc (FC Viitorul)
Mijlocași
Marius Marin (AC Pisa/Italia), Marco Dulca (Chindia Târgoviște), Răzvan Oaidă (FCSB), Cătălin Itu (CFR Cluj), Darius Olaru (FCSB), Andrei Ciobanu (FC Viitorul), Olimpiu Moruțan (FCSB), Octavian Popescu (FCSB), Alexandru Cîmpanu (Universitatea Craiova), Alexandru Mățan (Columbus Crew/SUA)
Atacanți
George Ganea (FC Viitorul) și Adrian Petre (UTA Arad)
Grupele EURO 2021
Grupa A: Ungaria, Germania, ROMÂNIA, Țările de Jos
Grupa B: Slovenia, Spania, Cehia, Italia
Grupa C: Rusia, Islanda, Franța, Danemarca
Grupa D: Portugalia, Croația, Anglia, Elveția
Faza grupelor va avea loc în perioada 24-31 martie 2021, în timp ce fazele eliminatorii se vor disputa între 31 mai și 6 iunie 2021. Primele două clasate se califică pentru sferturile de finală, care vor avea loc în Slovenia.
Programul României
24 martie, 22:00: România – Țările de Jos
27 martie, 19:00: Ungaria – România
30 martie, 19:00: Germania – România
Meciurile vor fi în direct la TVR 1 și Radio România Actualități.
Fotografii de Cristi Stavri / SPORT PICTURES
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni