Marco Dulca prefațează EURO U21: „Am învățat din greșelile de la Under19. Pentru generația noastră, acest EURO e o motivație în plus”

Ciprian Rus 22 martie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

Fiu al fostului internațional Cristi Dulca, Marco Dulca juca în Anglia, la tineretul lui Swansea, acum doi ani, când Mirel Rădoi pregătea lista de convocare pentru Europeanul de tineret din Italia și San Marino. Om de bază la spectaculoasa Națională U19, care pierduse dramatic, la ultima fază, calificarea la Euro în fața Ucrainei, Marco făcuse pași hotărâți spre categoria superioară de vârstă, iar evoluțiile din Anglia îi permiteau să spere la un loc în lotul petru Euro 2019.

O accidentare gravă la metatarsian i-a spulberat nu doar visul de a juca la Euro U21, ci și, ulterior, șansele de a continua la seniorii lui Swansea. În numai un an, tânărul Marco rata două turnee finale și era obligat – de perioada lungă de refacere – să o ia de la zero. Sfătuit și de tatăl său, actual selecționer al Naționalei feminine de fotbal, Marco Dulca alegea să vină în Liga 1 la Viitorul lui Gică Hagi. Și primul contact cu fotbalul de seniori a fost dur pentru Marco, care a prins puține șanse de a se impune în primul 11 într-o perioadă în care, oricum, nici Viitorul nu o ducea prea bine ca performanță fotbalistică.

La începutul acestui sezon, Viitorul i-a dat lui Marco o nouă șansă, prin împrumutul la nou-promovata Chindia Târgoviște. Iar Marco și-a dat sieși, la rândul său, o nouă șansă, trăgând cu dinții ca să devină jucătorul de încredere din urmă cu doar doi ani. Într-o echipă-revelație, care joacă cu poftă și cu bucurie meci de meci, Marco Dulca a găsit mediul perfect pentru a reveni în top. Iar convocarea sa de către Adrian Mutu la noua echipă U21 – pentru faza grupelor a Europeanului din Ungaria -, este un premiu și pentru șansele ratate, cu mare ghinion, în trecut, dar mai ales pentru seriozitatea pe care mijlocașul la închidere a arătat-o în ultima vreme.

„Pentru mine, această convocare e un vis devenit realitate. Mai ales că, din cauza acelei accidentari, am ratat Campionatul European din 2019”, îmi spune Marco Dulca, pe care l-am prins chiar după primul antrenament din cantonamentul pentru grupele de la Euro U21. „Împrumutul la Chindia m-a ajutat să prind încredere și să joc meci de meci. Am și avut un parcurs foarte bun în acest sezon, iar dovada cea mai bună o reprezintă convocarea la echipa națională”, crede Marco Dulca.

Alături de Marco, în lotul convocat de Adrian Mutu – care continuă să își uimească elevii la antrenamente prin execuțiile sale de clasă – sunt mai mulți componenți ai fostei Naționale U19, Andrei Vlad, Alexandru Mățan și Olimpiu Moruțan, a cărui eliminare, după marcarea unui gol, a debusolat echipa în meciul dramatic cu Ucraina.

L-am întrebat pe Marco Dulca cum vede acum acel episod. „Suntem mulți colegi care am făcut parte din aceea generație de la U19. Doar noi știm cât am suferit atunci. Nu mai vrem să trăim acele sentimente, eu zic că am învățat cu toții din greșelile făcute atunci, iar asta ne va ajuta foarte mult acum. Acest European este o motivație în plus pentru noi, cei care am făcut parte din acea generație U19. Suntem o generație talentată și sper să facem milioane de români mândri de noi”, povestește Marco.

Cât despre grupa pe care o are de înfruntat România U21 în Ungaria, Marco Dulca e realist și spune că nu e deloc ușoară. „Dar, să fim sinceri, nici grupa de acum doi ani nu era deloc ușoară. Țin minte atmosfera de acum doi ani, când puțini credeau că Tineretul poate ieși dintr-o grupă cu Croația, Anglia și Franța. Eram acasă la Cluj, am trăit toate acele meciuri cu mare emoție. Dacă cei de atunci au putut, trebuie să putem și noi să facem meciuri bune la Euro!”.

**


Lotul lui Adrian Mutu

UPDATE: În lotul României pentru Euro 2021 a apărut o modificare de ultimă oră. Adrian Petre, component al Naționalei la ultimul European de tineret, a trecut din lista adițională în lotul de bază, în locul CFR-istului Valentin Costache, care nu a putut fi recuperat la timp pentru debutul din Ungaria. Reamintim că Valentin Costache marcase un gol decisiv pentru calificarea Naționalei la Euro și era într-o formă foarte bună la echipa de club.

Portari

Andrei Vlad (FCSB), Marian Aioani (Chindia Târgoviște), Mihai Eșanu (Dinamo București)

Fundași

Ștefan Vlădoiu (Universitatea Craiova), Denis Haruț (FCSB), Alexandru Pașcanu (Ponferradina/Spania), Andrei Chindriș (FC Botoșani), Denis Ciobotariu (CFR Cluj), Radu Drăgușin (Juventus/Italia), Raul Opruț (AFC Hermannstadt), Radu Boboc (FC Viitorul)

Mijlocași

Marius Marin (AC Pisa/Italia), Marco Dulca (Chindia Târgoviște), Răzvan Oaidă (FCSB), Cătălin Itu (CFR Cluj), Darius Olaru (FCSB), Andrei Ciobanu (FC Viitorul), Olimpiu Moruțan (FCSB), Octavian Popescu (FCSB), Alexandru Cîmpanu (Universitatea Craiova), Alexandru Mățan (Columbus Crew/SUA)

Atacanți

George Ganea (FC Viitorul) și Adrian Petre (UTA Arad)


„Mergem la Euro optimiști că vom face o figură frumoasă! Nu avem o grupă ușoară, dar suntem încrezători în șansele noastre. Am încredere în băieții pe care i-am convocat. Sunt cei mai buni și merită să fie la selecționata Under 21. Mă bucur și pentru cei ce vor fi la echipa națională de seniori, au făcut pasul acolo și le urez mult succes în partidele din martie. Obiectivul meu personal la acest turneu final este să ne ridicăm la nivelul prestației din 2019 și, de ce nu?, să depășim acea performanță. Aveți încredere în noi, putem face românii fericiți!”, a spus Adrian Mutu.


Grupele EURO 2021

Grupa A: Ungaria, Germania, ROMÂNIA, Țările de Jos

Grupa B: Slovenia, Spania, Cehia, Italia

Grupa C: Rusia, Islanda, Franța, Danemarca

Grupa D: Portugalia, Croația, Anglia, Elveția

Faza grupelor va avea loc în perioada 24-31 martie 2021, în timp ce fazele eliminatorii se vor disputa între 31 mai și 6 iunie 2021. Primele două clasate se califică pentru sferturile de finală, care vor avea loc în Slovenia.

Programul României

24 martie, 22:00: România – Țările de Jos

27 martie, 19:00: Ungaria – România

30 martie, 19:00: Germania – România

Meciurile vor fi în direct la TVR 1 și Radio România Actualități.

 

Foto: Cristi Stavri/SPORT PICTURES

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories