CSM București revine puternic pe final, dar pierde la Metz și se pregătește de un meci greu în sferturile de finală ale Ligii Campionilor

Lead.ro 1 martie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Cu Cristina Neagu blocată foarte bine și folosită mai puțin, CSM București pierde la Metz (26-28), cu campioana Franței, și e foarte aproape să întâlnească un adversar foarte complicat în sferturile de finală ale Ligii Campionilor.

*

Calificată deja în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, CSM București s-a deplasat la Metz, în nord-estul Franței, cu gândul să scape de locul patru al Grupei 1 și, implicit, de eventuala întâlnire cu Gyor în dubla tur-retur din sferturi.

Pentru asta, jucătoarele antrenate de Adrian Vasile aveau nevoie de un rezultat bun cu Metz, liderul grupei, o echipă care n-a mai pierdut pe teren propriu în Liga Campionilor de vreo trei ani, a bătut-o în această sală pe Rostov (tot 11 puncte, după victoria de sâmbătă cu Vipers), dar n-a reușit decât un egal cu Esjberg (11 puncte și meci în deplasare cu Ferencvaros), în precedentul meci din Main Round.

Înaintea acestui meci, Grupa 1 era condusă de trei echipe cu 11 puncte: Metz, Esjberg și Rostov, care a câștigat sâmbătă cu Vipers. Cu două puncte mai puțin, CSM București a intrat în penultima etapă a grupelor principale urmărind un punct sau puncte cu Metz, dar și sperând că Esjberg nu va câștiga la Ferencvaros.

Dincolo, Metz, condusă de Emmanuel Mayonnade, antrenorul care a ajutat Olanda să câștige titlul mondial în decembrie 2019, a dus și încă duce lipsa unor jucătoare importante accidentate. Dar asta nu le-a împiedicat pe franțuzoaice să pornească bine.

Metz s-a desprins la jumătatea primei reprize, când de la 4-3 pentru CSM, franțuzoaicele au reușit să fugă la 9-5, forțându-l pe Adi Vasile să ceară primul time-out.

Indicațiile lui au prins bine, Gabi Perianu, trimisă pe inter dreapta, a pătruns și a găsit golul la colțul scurt, dar Metz a răspuns de la distanță, prin puternica Sajka, una dintre cele mai active jucătoare dintr-un atac complet, foarte echilibrat (amenințător de pe toate pozițiile) și foarte rapid.

Totuși, intrarea lui Perianu a legat ceva mai bine defensiva CSM-ului în centru, unde Zaadi –  coordonatoarea de joc cu care naționala Franței a câștigat și Mondialul din 2017 (Germania) și Europeanul din 2018 (chiar în Franța) – n-a mai reușit să-și facă de cap.

Asta s-a văzut spre finalul primei reprize, când, fără să joace nemaipomenit pe faza de atac, CSM s-a descurcat foarte bine în defensivă și a reușit să egaleze la 12, după patru goluri la rând.

Chiar și așa, Metz a terminat prima repriză în avantaj, 14-13, și s-a distanțat din nou la patru goluri, 18-14, în debutul părții a doua.

Cu aceleași mingi mutate iute dintr-o parte în alta, adversarele au început să găsească din nou spații largi ba pe centru, ba pe extreme, și numai intervențiile Jelenei Grubisic au ajutat-o pe CSM să rămână aproape.

Numai că două dintre puținele contre ale bucureștencelor au fost ratate (în superioritate) de pe șase metri, de unde portărița Kapitanovic le-a citit pe Martin și pe Lekic, iar CSM a ratat o bună șansă să înjumătățească avansul lui Metz.

Și, așa cum se întâmplă de obicei în handbal, nota de plată a venit imediat: două eliminări consecutive pentru CSM și trei goluri la rând pentru franțuzoiace, ajunse la 23-18 cu 12 minute înaintea finalului.

Adi Vasile a cerut din nou time-out, a ales să atace fără portar, în speranța că echipa lui va răspunde ca-n prima repriză, dar lucrurile n-au mai mers: Cristina Neagu (cu doar două goluri din acțiune până aici) a fost blocată inspirat (dovadă că nici Pintea sau Cvijic n-au primit prea multe mingi), Metz a găsit de două ori poarta goală, iar meciul părea rupt la 25-18.

Doar că până la final atacul lui Metz s-a gripat, CSM s-a apropiat la patru, trei și chiar două goluri (cu două minute rămase de jucat), înainte ca Dedu să pareze de la șapte metri și să ofere colegelor speranța că un egal este încă posibil.

Și poate că ar fi fost, dacă Metz n-ar fi găsit – cu destule emoții – golul din ultimul atac.

S-a terminat 28-26 pentru campioanele Franței, care au profitat de înfrângerea lui Esjberg în Ungaria (26 la 25 pentru Ferencvaros) pentru a se distanța la două puncte în fruntea grupei: Metz are acum 13 puncte, Rostov și Esberg câte 11, iar CSM București, care mai are de jucat acasă cu Kristiansand, pe 7 martie, rămâne cu 9 puncte și șanse minime să mai scape de acest loc 4 în Grupa 1.

În ultima etapă, Esjberg joacă acasă cu Metz, pe 8 martie, iar Rostov o primește în Rusia pe Ferencvaros, pe 7 martie. CSM e dezavantajată de rezultatele directe cu Rostov și Esjberg.

Nu uita că primele patru clasate se califică în sferturile de finală. Acolo, locul 1 din Grupa 1 joacă cu locul 4 din Grupa 2 – Râmnicu Vâlcea și-a asigurat locul acesta – , locul 1 din Grupa 2 (probabil Gyor, dar nici Brest nu e departe) joacă cu locul 4 din Grupa 1, în timp ce locurile 2 vor juca cu locurile 3.
Doar România și Franța vor avea două echipe în sferturile de finală ale Ligii Campionilor.

Planurile de viitor

În ultimele două spătămâni, CSM București a reușit să prelungească contractele lui Neagu (31 de ani), Omoregie (23 de ani) și Grubisic (33 de ani), primele semnând pentru încă doi ani, ultima pentru un singur sezon. Mișcările confirmă planurile lui Adrian Vasile de a păstra nucleul acestei echipe și pentru următorul sezon.

De asemenea, echipa susținută de Primăria București a reușit deja două transferuri important: franțuzoaica Siraba Dembele (33 de ani), una dintre cele mai bune extreme (stânga) din lume, campioană europeană și mondială cu Franța, a semnat și ea pentru două sezoane cu CSM, în timp ce vicecampioana mondială Alexandrina Cabral Barbosa (Spania), numită cel mai bun inter stânga al Mondialului din Japonia, va juca la București sezonul următor.

„Eu cred foarte mult în continuitate. Dacă lucrurile merg așa cum văd sau cum mi le doresc, sunt doar două posturi în echipă care vor fi schimbate. Linea Torstenston și Iulia Curea sunt la ultimul sezon în handbal, atunci sunt două jucătoare care trebuie aduse să le înlocuiască. Altfel, pentru că la CSM numărul de antrenamente e foarte limitat, numărul de meciuri e foarte mare, din când în când viața sportivă îți mai arată și anumite accidentări, jucătoarele intră și ies din circuit, e nevoie de un pic mai multă continuitate pentru ca legăturile astea să ajungă să fie tot mai bune. Și asta e în mintea mea, păstrarea a 90% din grup, doar două jucătoare schimbate și restul să rămână, asta este dorința mea, către lucrurile astea deja s-au făcut toate demersurile”, ne spunea Adi Vasile, care mai nou e secondat pe banca CSM-ului de Per Johansson – o rocadă față de situația de pe banca Muntenegrului.

 

Foto: Sabin Malisevschi/Sport Pictures

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories