Cu gândul la Olimpiada de la Tokyo, România pierde și cu Georgia. Testul cu Anglia ne va arăta unde suntem cu adevărat

Ciprian Rus 2 iunie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

Cu doar câteva zile înaintea Campionatului European de fotbal (11 iunie – 11 iulie), într-un moment în care naționalele mai puternice lucrează la reglajul fin înaintea turnelului final, selecționata României s-a reunit pentru două meciuri amicale – unul soft, cu Georgia, acasă, altul hard, cu Anglia, în deplasare – cu gândul mai mult la turneul olimpic de fotbal de la Tokyo decât la grupa de calificare pentru Mondialul din Qatar, unde vom mai juca abia în toamnă.

Miza: Tokyo

De altfel, miza Olimpiadei, unde, după tragerea la sorți mai mult decât convenabilă, avem un culoar dătător de speranțe pentru o medalie, rămâne, pentru Mirel Rădoi, cea mai plauzibilă în acest moment, după startul ratat în campania pentru Cupa Mondială din 2022. Asta se vede și din felul în care Mirel Rădoi a pregătit această pauză de pregătire a loturilor naționale. După plecarea precipitată a lui Adi Mutu de la U21, și-a trimis secundul, pe Nicolae Dică, la Marbella, cu o selecționată U23 formată din 17 jucători de pe lista lărgită pentru Tokyo. La rândul său, a convocat pentru amicalurile cu Georgia și Anglia nu mai puțin de 14 dintre jucători eligibili pentru Tokyo, dintre care opt nume care depășesc limita de vârstă – și din care va putea lua doar trei la Olimpiadă.

O dublă selecție grea, în condițiile a numeroase indisponibilități atât la lotul U23, cât și la prima reprezentativă: Răzvan Sava, Claudiu Petrila, Radu Drăgușin, Andrei Chindriș și Alexandru Dobre n-au putut fi chemați sub comanda lui Nicolae Dică pentru partidele amicale cu Mexic și Australia, în vreme ce George Pușcaș, Valentin Mihăilă, Dennis Man, Andrei Burcă, Ionuț Radu, Florin Andone și Nicușor Bancu au ratat convocarea la Naționala mare.

Cu fanii în tribune

Apriori unui meci destul de banal, contra unei echipe care intră cu greu în prima sută a topului mondial, care nu ne-a învins niciodată și căreia i-am administrat cea mai dură înfrângere din palmares, un 0-5 în vremuri mai bune pentru fotbalul nostru, amicalul cu Georgia de la Ploiești a avut, totuși, partea sa de istorie: a fost primul meci cu public al Naționalei după mai bine de 500 de zile și primul cu spectatori din mandatul lui Mirel Rădoi.

La prima întâlnire cu fanii Naționalei, Mirel Rădoi s-a arătat fidel stilului său. A propus din nou un 4-3-3 curajos, cu Maxim în linia de mijloc și cu trei debutanți – Vlad, Sorescu și Olaru. România a intrat greu în meci, având ocaziile cele mai mari abia în ultimele 20 de minute ale primei părți. Cu Tănase mobil la construcție, cu Ganea în formă bună pe flancul stâng și cu Ianis Hagi în poftă de joc, România a intrat la pauză cu câteva ocazii foarte bune, printre care o bară din lovitură liberă a lui Ianis și o ratare monumentală a lui Alibec din 6 metri (după pasa aceluiași Ianis).

Din nou în zece oameni

Din păcate, România a intrat la vestiare nu doar fără gol, ci și fără un jucător, după un gest inutil al lui Tănase, care a răspuns provocărilor unui adversar, pe care a încercat să îl lovească. După roșul luat de Pușcaș cu Armenia, acesta a fost un alt act de indisciplină, care a stricat, practic, întreg planul tactic al amicalului pentru a doua parte a meciului.

Cu un om în plus, selecționerul francez al Georgiei, binecunoscutul Willy Sagnol, a forțat cu doi atacanți și a marcat imediat, la o slăbiciune deja tipică pe faza de apărare pentru „epoca Rădoi”. 

România a avut șansa să egaleze în doar câteva minute, după un penalti scos de nou-intratul Ivan, după o fază excelentă semnată de Hagi. Răzvan Marin a tras peste, iar meciul a continuat 10 la 10, pentru că oaspeții au luat și ei roșu la faza penaltiului. Totuși, tot Georgia a marcat, după ce apărarea noastră a mai clacat o dată, de data aceasta pe flancul stâng: 0-2.

Mai periculoși pe final de meci, ai noștri au punctat prin Andrei Ivan – primul său gol la Națională, după o pasă a lui Sorescu – și puteau egala tot prin Ivan, după o lovitură de cap trimisă pe lângă poartă din poziție bună. 

Lenți pe atac, fragili în apărare

După înfrângerea cu Armenia de la sfârșitul lui martie, Naționala lui Rădoi bifează un nou record negativ, bătută acasă de echipa de pe locul 91 în lume. Mai grav decât rezultatul e faptul că nu arătăm un progres în joc, construim greoi, în ciuda dispunerii supraofensive, și suntem parcă mai fragili în apărare de la meci la meci, chiar dacă în fața Georgiei am jucat cu centralii titulari. Nici atitudinea nu e cea bună, iar roșul încasat în prima repriză e doar partea cea mai vizibilă a acestei stări de fapt.

Urmează adevăratul test, cel cu Anglia de la Middlesbrough, duminică, 6 iunie, când Mirel Rădoi va alinia cea mai bună versiune posibilă a echipei naționale. O nouă înfrângere ar duce bilanțul său la Națională la șapte înfrângeri în 12 partide. Un bilanț pe care doar o evoluție spectaculoasă la Olimpiada de la Tokyo l-ar putea face uitat în ochii suporterilor.

*

România – Georgia 1-2

Au marcat: A. Ivan ’78 / Mikautadze ’61, Aburjania ’71

ROMÂNIA: Vlad – Sorescu, Chiricheș, Nedelcearu, Cr. Ganea – Olaru (’57, Cicâldău), Marin (’75 Stanciu), Maxim (’57 Budescu) – Hagi (’75 Keseru), Alibec (’57 Alibec), Fl. Tănase

Rezerve: Niță, Iacob – Rus, Cicâldău, Ivan, Moruțan, Keșeru, Păun, Budescu, Camora, Stanciu, Al. Băluță
Selecționer: Mirel Rădoi

 

foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories