Cum se reîntoarce sportul? Doctorul Fauci: „Siguranța, pentru sportivi și pentru fani, bate orice altceva”
Radu Marina 1 mai 2020Într-un interviu pentru New York Times, medicul Anthony Fauci, expert în boli infecțioase și principalul expert în sănătate publică în cadrul grupului de lucru al președintelui SUA pentru coronavirus, a oferit mai mult context și a încercat să estimeze, raportat la ce știm acum, când și cum s-ar putea reveni la normal în ce privește sportul. De asemenea, ce riscuri presupune reîntoarcerea la competițiile sportive, ce s-ar putea face pentru protecția sportivilor, dar și pentru a celor care sunt implicați în organizarea competițiilor.
Fauci – care a mai apărut recent într-un interviu informativ cu superstarul din NBA Stephen Curry – a oferit mai multe variabile pentru o posibilă revenire la normal.
Prima, spune el, e accesul statelor la teste care dau rezultate rapide, astfel încât toți cei implicați în sport să fie testați, subliniind că producătorii au făcut progrese în dezvoltarea unor astfel de teste, dar nu suficient pentru reluarea competițiilor sportive majore. El consideră că, dacă ligile sportive vor să reînceapă în siguranță sezoanele/competițiile, atunci testele la scară largă cu rezultate rapide sunt necesare.
A doua are în vedere menținerea sub control a sportului: competițiile ar trebui reluate treptat, iar sportivii, monitorizați cu atenție. Reluarea depinde și de tipul de sport. Șansele de revenire la un normal posibil a sporturilor unde distanțarea e mare sunt, evident, mult mai mari decât în cazul unui sport în care contactul între adversari e direct.
Câteva răspunsuri ale medicului Fauci la întrebări pe care mai toate lumea interesată de sport le are în această perioadă:
„Siguranța, pentru sportivi și pentru fani, bate orice altceva. Dacă nu poți garanta siguranța, atunci din nefericire va trebui să accepți că s-ar putea să trebuiască să nu ne întoarcem la sport în acest sezon”.
Când și cum poate reveni sportul la normal?
„Ceea ce trebuie să facem pentru asta este să avem lucrurile în control. Treaba asta durează, desigur, mai mult decât v-ați dori. Dar dacă revenim prematur la sport, ne vom întoarce în aceeași gaură în care eram în urmă cu câteva săptămâni. Trebuie să ne asigurăm că atunci când încercăm să revenim la normal, să o facem treptat și cu atenție. Iar atunci când cazurile vor reîncepe să apară – ceea ce se va întâmpla, fără îndoială -, să avem capacitatea de a identifica, izola și urmări contactul. Îmi doresc ca toate sporturile să se reia. Dar, în calitate de medic și fizician, trebuie să vă spun că, în acest moment, nu suntem pregătiți pentru așa ceva.”
Sport, dar fără fani. Se poate așa? Cum se va asigura siguranța celor implicați în organizare?
“Nu spun că asta ar fi o cale de urmat, dar poate ar fi o idee bună ca sportivii să revină, dar fără oameni în public. Iar apoi să se asigure că toți jucătorii sunt testați și evitat contactul cu alte persoane, despre care nu știm dacă sunt pozitivi sau negativi.
Ce trebuie să facă toți cei implicați în organizare sunt aceleași reguli pe care trebuie să le respectăm cu toții în mod necesar. E vorba de menținerea distanței de 2 metri, să avem fața acoperită, să ne spălăm frecvent pe mâini, să purtăm mănuși (și tot în mod frecvent să le schimbăm). Iar dacă va aflați pe stadion, asigurați-vă că, dacă există oameni aproape de voi, aceștia respectă aceeași distanțare socială de aproape 2 metri, deoarece virusul nu circulă mai departe de atât.
Dacă puteți face toate lucrurile astea, asta nu înseamnă că virusul nu mai există, dar în mod clar reduceți substanțial riscul de infectare. Densitatea infecției dintr-o comunitate va dicta gradul în care vă veți putea mișca. Am spus asta de multe ori și revin: virusul va decide cât de repede vom reveni la normal. Noi putem încerca să influențăm virusul prin restricțiile impuse, dar la finalul zilei, realizăm că de fapt avem un oarecare control asupra virusului până în momentul în care vom relua activitățile normale.”
Care ar fi condițiile de îndeplinit pentru ca anumite campionate să reînceapă să funcționeze? Care va fi atitudinea spectatorului obișnuit care merge pe stadion la un meci? Cum se va asigura protecția sportivilor?
„Toată lumea implicată într-un anumit sport trebuie testată, deci avem nevoie de teste din care putem obține un rezultat imediat. Și atunci vom ști cine e infectat sau nu; cel infectat va fi izolat 14 zile, până când va trece perioada de incubație.
Lucrul ăsta nu e ușor. Dar e posibil să nu se poată altfel. Avem capacitatea de a face lucrul acesta? Pentru că siguranța jucătorilor și a fanilor e totul. Dacă nu putem garanta siguranța, atunci, din păcate, va trebui să admitem că e posibil să fim nevoiți să trăim fără sport în acest an.
Cu excepția cazului în care vom elimina virusul printr-un vaccin – lucru care sper că se va întâmpla într-o perioadă apropiată de timp – cred că vom avea o tensiune din partea celor care vor veni la stadion. Oamenii n-o să se ia în brațe, nu vor da mâna prea curând. Oamenii vor continua să poarte măști, indiferent ce le spui, pentru că e le frică. Și mai cred că oamenii vor încerca să stea la distanță unii de alții. Vor fi prudenți până în momentul în care vom reveni cu adevărat la normal.
În calitate de persoană care face sport și iubesc să joc baschet, mă voi întoarce pe un stadion, simțindu-mă în siguranță, doar atunci când nivelul infecției este mult mai mic decât este acum.”
La trasul liniei, sportul este distracție. Ar trebui lăsat sportul la coada listei activităților care sunt reluate?
„Nu cred că e ori, ori. Sigur, serviciile esențiale sunt prioritare, fără doar și poate. Nu vrei ca economia să clacheze cu totul. Însă sporturile sunt importante, de asemenea, pentru sănătatea fizică și mentală a noastră, a tuturor. Nu cred că ar trebui să gândim la modul ăsta, de a lăsa lucruri la coadă. Cred că putem face unele lucruri simultan, și în același timp, prioritizăm ce e de prioritizat”.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni