Echipa României nu-și revine, pierde și cu Germania, în ultimul meci de la Campionatul European de handbal
Andrei Năstase 16 noiembrie 2022Naționala României pierde contra Germaniei, 28-32, în ultima zi a grupele principale de la EURO 2022. Echipa antrenată de Florentin Pera încheie Campionatul European cu două victorii și patru înfrângeri, ratează clasarea între primele opt echipe, iar asta înseamnă un drum mai complicat spre Jocurile Olimpice de la Paris (2024).
Meciul cu Germania s-a jucat în umbra sentimentului de nedreptate pe care jucătoarele României – și suporterii lor – l-au simțit după înfrângerea de marți cu Muntenegru. Poate și din cauza asta, echipa națională n-a mai putut replica intensitatea grozavă pe care a arătat-o cu Olanda, Spania și Muntenegru, trei dintre meciurile-reper ale acestui grup curajos format zilele astea la Skopje.
România trebuie să aștepte acum celelalte rezultate ale zilei, pentru a a-și afla poziția finală în clasament – locurile 11 sau 12.
Meciul
Alexandra Badea, cu o finalizare frumoasă din extrema dreapta, a marcat primul gol al jocului; Cristina Neagu, de pe picioare și de la distanță a făcut 2-0, înainte ca Laura Pristaviță să pătrundă prin centru pentru al treilea gol al României.
Primul atac ratat a venit abia în minutul 4, puternica Bolk a adus Germania pe tabelă, însă Dindiligan, Neagu și din nou Badea s-au asigurat că România își păstrează avansul confortabil până la 6-3.
Doar că lucrurile s-au schimbat dintr-o dată. Jucătoarele României n-au mai găsit finalizările potrivite, Germania a marcat de șapte ori la rând, pentru 10-6, înainte ca Bianca Bazaliu să deblocheze – după șase minute – atacul României.
Chiar și așa, Germania – cu care România terminase la egalitate în ultimul meci de pregătire pentru EURO 2022 – și-a protejat avansul de trei goluri până spre finalul primei părți, când Sorina Grozav a marcat pentru 16-14.
Până aici, principalele neajunnsuri au fost la finalizare. Dovadă, portărița Roch a terminat prima repriză cu un procentaj de 50%: 7 parade din 14 aruncări ale României.
Primele 10 minute ale reprizei secunde s-au scurs în același stil, cu două-trei erori simple în atac, dar și cu câteva finalizări foarte bune pentru Sorina Grozav și Laura Pristăvița.
Dincolo, Stockschlader, Grijseels și Bolk au menținut același avans de două-trei goluri pentru Germania până la 24-21, cu 20 de minute înaintea finalului.
Între timp, Cristina Neagu a depășit borna celor 300 de goluri marcate la Europene – consolidându-și poziția de cea mai bună marcatoare din istoria competițiilor continentale -, numai că atacurile României au fost parcă prea lente.
𝘼𝙗𝙤𝙫𝙚 𝙚𝙫𝙚𝙧𝙮𝙤𝙣𝙚 🐐 This is not a random penalty… @CrisNeagu8 becomes the first player to score 3⃣0⃣0⃣ goals in EHF EUROs’ history! 🇷🇴👏#ehfeuro2022 | #playwithheart pic.twitter.com/E7gFTZEcT9
— EHF EURO (@EHFEURO) November 16, 2022
Am stat prea mult cu mingea în mână, cum se spune la handbal, iar Germania a avut mai multă claritate. Și mai multă prospețime mentală. Adversarele s-au dus la 26-21, pentru cea mai mare diferență a meciului, înainte ca Florentin Pera să ceară un nou time-out.
Mișcarea asta a tăiat puțin ritmul atacurilor adverse, Neagu și-a tras echipa la -3 (30-27), dar ultimele cinci minute n-au adus revenirea României.
Declarațiile
„Germania a jucat bine azi, echipa mea nu a jucat la nivelul obișnuit”, a spus Florentin Pera la conferința de presă de după meci. „A fost dificil după ce s-a întâmplat ieri cu Muntenegru, au fost afectate, multe jucătoare au fost foarte dezamăgite. La fel ca în meciul cu Olanda, am pierdut la un gol (cu Muntenegru). În general, sunt mulțumit de spiritul echipei noastre la acest turneu, cu cele cinci jucătoare tinere care au jucat bine. Azi nu am avut suficientă energie, și am avut puțin timp să ne recuperăm fizic, dar și mental. Ar fi trebuit să ne clasăm pe o poziție mai bună.”
Același lucru l-a întărit și portărița Diana Ciucă: „Nu cred că locul final e cel pe care-l merităm, dar azi am luptat din nou până la final.”
Despre performanța Cristinei Neagu, Florentin Pera a adăugat: „Cristina Neagu e o jucătoare foarte mare, e lidera acestei echipe. Sunt foarte mândru de cum a jucat aici, e o jucătoare foarte importantă pentru noi. Și din cauza numeroaselor absențe, n-a jucat doar pe postul de inter stânga, ci și de coordonatoare. A avut un nou rol, le-a ajutat pe jucătoarele tinere. Sper să continue să joace pentru noi, să ne conducă spre obiectivul nostru, Jocurile Olimpice.”
Primele concluzii
După două victorii și patru înfrângeri la acest turneu organizat de Slovenia, Muntenegru și Macedonia de Nord, echipa României se va întoarce la București cu emoții amestecate: pentru că jocul Naționalei a fost mai bun decât rezultatele obținute aici. Asta e și frustrant, dar poate fi și încurajator.
Căci schimbările în bine sesizate încă de la ultimele meciuri cu Adi Vasile pe bancă par să continue acum. Și asta în ciuda unor absențe importante din lot (vezi mai jos); sau a timpului foarte limitat pe care Florentin Pera și jucătoarele pe care le antrenează l-au avut la dispoziție pentru a pregăti EURO 2022.
De pildă, știam că apărarea României – mai ales în zona centrală – va fi greu de legat, dar faptul că atacul echipei a arătat așa de bine a venit ca o surpriză plăcută: înaintea ultimei etape din Main Round, România avea al doilea cel mai bun atac (după Norvegia) de la Campionatul European (aici). Am văzut mai mult echilibru în atacurile României, o răspundere mai bine împărțită de Cristina Neagu și colegele ei.
Și apropo de colegele ei mai tinere, toate au arătat mult curaj în cele șase meciuri de la Skopje. Avem deja confirmarea că Sorina Grozav (Tîrcă) e un câștig important pentru echipa națională; Bianca Bazaliu, eroina acelui final de meci cu Spania, a făcut și ea alți pași în direcția bună. La fel și jucătoarele din extremă: după câțiva ani în care atacurile României s-au consumat pe centru, avem acum și un joc solid cu extremele. Laura Pristăvița a demonstrat încă o dată că poate interpreta bine mai multe posturi, Lorena Ostase, cu o fisură la deget, a jucat puțin, dar n-a făcut-o deloc rău. Iar cele trei portărițe ale României au arătat bine și chiar foarte bine.
Cele patru adolescente din lotul lui Pera n-au prins multe minute, dar experiența de la acest European le va folosi pe viitor.
Contextul
Din echipa antrenată de Florentin Pera (și secundul Bogdan Burcea) au lipsit câteva jucătoare importante, mai ales în linia defensivă: Cristina Laslo, esențială și la coordonare, devenise importantă și-n apărarea centrală a echipei, zonă din care au absentat și Anca Mițicuș (Polocoșer), Mădălina Zamfirescu sau Daria Bucur.
În plus, Crina Pintea a jucat la EURO 2022 cu dureri la șold, iar Lorena Ostase, colega ei din pivot, cu o fractură la deget. Eliza Buceschi a fost recuperată la timp, însă România a avut și alte absențe, multe în legătură cu Covid. Pentru că Federația Europeană de Handbal (EHF) s-a trezit să anunțe, abia după ce echipele și-au ales loturile lărgite de 35 de jucătoare – din care ești forțat să alegi 18 pentru turneul final -, că schema completă de vaccinare Covid este un criteriu obligatoriu pentru participare la EURO. Asta a dat calculele peste cap și pentru România, dar și pentru alte echipe participante.
Poate și din motivul acesta, selecționarul Pera n-a trasat un obiectiv clar: însă o clasare pe locurile 8-10 ar fi un bun pas înainte, după ce la precedentele trei turnee finale România n-a urcat mai sus de locul 12.
Naționala României a participat la toate edițiile Campionatului European, cu o singură excepție – 2006. Cel mai bun rezultat a fost medalia de bronz din 2010.
Lotul României pentru EURO 2022
Portari: Daciana Hosu (SCM Rm. Vâlcea), Iulia Dumanska (Gloria Bistrița) și Diana Ciucă (Rapid); Extreme stânga: Alexandra Dindiligan (CSM București), Ana Maria Tănasie (Minaur Baia Mare), Corina Lupei (SCM Rm. Vâlcea); Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București), Sorina Grozav (Rapid), Bianca Bazaliu (Gloria Bistrița), Diana Lixăndroiu (CSM Slatina); Coordonatoare: Eliza Buceschi (Rapid), Laura Pristăvița (Gloria Bistrița); Pivoți: Crina Pintea (CSM București), Lorena Ostase (Rapid), Andreea Țîrle (Minaur Baia Mare); Extreme dreapta: Alexandra Badea (CS Rapid), Sonia Seraficeanu (CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud), Mihaela Mihai (CSM Bucureşti).
Am avut 5 jucătoare debutante la un turneu final: Diana Lixăndroiu și Mihaela Mihai, care nu au împlinit încă 18 ani, Corina Lupei și Andreea Țîrle (ambele au 20 de ani), dar și excelenta Sorina Grozav (Tîrcă), care și-a făcut loc acum (la 23 de ani) în echipa României.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni