La ce să ne așteptăm de la Olanda, în grupa principală a Campionatului European? Și cum a reușit această națiune să urce în topul handbalului feminin?
Lead.ro 8 decembrie 2018Doar două echipe au ieșit neatinse – trei victorii în trei meciuri – din prima fază a Campionatului European din Franța: România și Olanda. Intrate cu maximum de puncte (4) în grupa principală, România și Olanda își vor juca duminică (ora 19.00, TVR) primul loc într-o grupă în care Germania și Norvegia încă mai speră și ele.
Dacă despre argumentele României am tot vorbit – încredere deosebită în propriile forțe, o excelentă coeziune a grupului, o apărare din ce în ce mai tare și multă calitate pe fiecare post -, Olanda și ascensiunea ei fantastică nu vor trece neobservate.
În ultimii trei ani, naționala Olandei a luat prin surprindere pe toată lumea când, din subsolul handbalului feminin, a reușit să urce repede exact la vârf: argint la Mondialul din 2015, semifinală la Jocurile Olimpice de la Rio, argint la Europeanul din 2016, bronz la Mondialul din 2017. De unde nimeni nu o băga în seamă până acum câțiva ani, Olanda abia a fost oprită (de Norvegia, desigur) la ultimele turnee finale. Iar povestea acestei apariții merită repetată cu fiecare ocazie. De ce? Pentru că ascensiunea asta nu e o surpriză, ci consecința firească a muncii serioase din ultimii ani.
Am discutat despre sistemul olandez cu Harria Wűerman, antrenorul naționalei B a Olandei, la Cluj, acum doi ani – exact când naționala lor a fost preluată de Helle Thomsen, daneza pe care o cunoști deja de la CSM București.
Puține s-au schimbat de atunci și, chiar dacă Olanda a ajuns la Europeanul francez cu câteva absențe importante, între ele Danick Snelder și Yvette Broch, echipa lui Thomsen are același joc în mare viteză cu care poate pune probleme oricui. Mai ales dacă faci greșeala să joci în ritmul impus de repunerile iuți ale lui Abbingh, Groot și colegele lor. Cu extreme excelente și cu multă forță la linia de nouă metri, Olanda e o echipă fără prea multe slăbiciuni, spectaculoasă (al doilea atac din faza grupelor, la un singur gol în urma României) și foarte curajoasă.
Iată cum explică Wűerman succesul olandez
Acum 10 ani, Federația Olandeză a înființat o academie de handbal. A selectat, din toată țara, 25 de jucătoare de 16-17 ani pe care le-a strâns în cantonament la Centrul Olimpic Sportiv din Papendal. În weekend mergeau să joace la echipele de club, iar în restul săptămânii învățau și se antrenau acolo, câte două ore de pregătire fizică și două ore de antrenament în sală în fiecare zi. Lotul a fost perfect organizat acolo, cu tot ce trebuie: echipă medicală, preparator fizic, mental trainer, o echipă de profesioniști ai centrului olimpic care lucrează și cu alți sportivi.
13 dintre fetele care joacă acum (2016) în națională au făcut parte din acel program, care în fiecare an pornește cu o nouă generație. Jucătoarele pot sta câte patru-cinci acolo, iar părinții plătesc 350 euro pe lună pentru cazarea și pregătirea lor. Au fost și cazuri de jucătoare talentate care nu-și permiteau taxa, iar Federația a căutat soluții să le ajute. Înainte de a le selecta la academie, le monitorizează timp de doi-trei ani.
„Rezultatul de la Campionatul Mondial nu a surprins pe nimeni, iar la Olimpiadă speram la argint. Locul patru a fost o dezamăgire.”
O națională puternică, un campionat slab
Și în Olanda, ca peste tot în lume, fotbalul e numărul unu. E greu să atragi sponsori în handbal, abia de doi ani au început să susțină echipa națională. Nici Federația nu e încă suficient de bine organizată, și abia acum un an au angajat pe cineva pentru activitățile de marketing.
Nu avem un campionat intern puternic, ci cluburi semiprofesioniste care se antrenează doar de două-trei ori pe săptămână. Or, ai nevoie de 30 de ore pe săptămână ca să obții performanță. De asta, toate jucătoarele din națională joacă în campionate din străinătate, ca Ungaria, Danemarca, Franța, Germania.
Nici campionatul masculin nu e mai puternic, sunt foarte puțini handbaliști din națională care joacă în țară, restul sunt în Germania sau Franța. Băieții nu au avut încă succes (s-au calificat la un singur campionat mondial, în 1961, n.red.), pentru că în handbalul feminin e un pic mai ușor să ajungi în vârf. Dar încep să apară rezultate și la băieți, la nivel de juniori.
Ce e specific handbalului olandez
Fetele vin la handbal pentru că le place. Încep cu mininhandbalul de la patru-cinci ani. Calitatea vieții e ridicată, așa că fac sport din plăcere, și mentalitatea e foarte importantă. Sunt handbaliste care nu sunt extrem de talentate, dar muncesc mult. Dintr-o jucătoare slabă poți face o jucătoare foarte bună, prin muncă și mentalitate corectă.
Pentru selecțiile și rezultatele de la echipa națională, jucătoarele nu primesc nimic, vin pentru că își doresc să fie aici. Dar asta înseamnă că își câștigă existența din altă parte și trebuie să joace la echipe de club puternice. Dacă nu primești banii de la club, cum știm că a pățit Lois Abbingh în 2015, la Baia Mare, nu ai din ce să trăiești.
*
Ambros Martin și jucătoarele lui nu vor avea surprize duminică. Cunosc stilul Olandei foarte bine și, la fel de important, au jucat deja cu adversare care au calități similare. Și nu doar Norvegia, care a mizat mereu pe viteza ei de joc deosebită, dar și Germania, națională preluată anul ăsta de olandezul Henk Groener, cel care a dus Olanda în finala Mondialului din 2015.
Așa că tactic, lucrurile nu sunt prea complicate: dacă apărarea României reușește, la fel ca în precendetele două jocuri, să taie elanul Olandei și să o oblige la cât mai multe atacuri poziționale, atunci avantajul va fi al României.
Măcar episodic, Spania a făcut-o în meciul direct din Grupa C, când Olanda a câștigat dramatic, în ultima secundă.
UNBELIEVABLE! @nedteamhandbal 🇳🇱 vs @RFEBalonmano 🇪🇸#NEDESP #ehfeuro2018 #handballissime pic.twitter.com/KC9RkuXXLY
— EHF EURO (@EHFEURO) December 3, 2018
Înaintea meciului de duminică seară (19.00, TVR), România și Olanda conduc Grupa II cu câte 4 puncte și un meci mai puțin decât celelalte patru adversare. După excelenta victorie cu Spania, Germania are tot 4 puncte, poate face 6 dacă bate și Ungaria lui Kim Rasmussen, învinsă clar de Norvegia în prima zi din Main Round. Spania nu mai are șanse la calificarea în semifinalele programate la Paris (dacă nu cumva tumultul social din Franța nu va da peste cap planurile organizatorilor).
Foto: EHF EURO © Jure Erzen / kolektiff