Naționala României își învinge emoțiile, trece de rezistența Cehiei și începe cu dreptul Campionatul European!
Andrei Năstase 1 decembrie 2018În cocheta și gălăgioasa sală din Brest, importantul oraș-port din Bretania, echipa națională a României a bătut Cehia, 31-28, și-a luat o scumpă revanșă și, mai important, a început cu bine Campionatul European din Franța!
*
Încurajată frenetic de sărbătoriții din tribună, cei mai mulți dintre ei îmbrăcați în galben și campați în spatele porții adverse, de unde au intonat cu putere, ca de Ziua Națională, imnul României, echipa națională a pornit tare. Avertizate probabil și de marea surpriză din primul meci al Grupei D, unde Germania a trecut de Norvegia, dar și de pățania de la ultima întâlnire cu Cehia, jucătoarele lui Ambros Martin s-au repezit la 6-1 până ca românii din tribună să se așeze cum trebuie la locurile lor.
Și când Cristina Neagu, din înaltul tavanului, a marcat golul de 8-3, Jan Basny (de aproape nouă ani pe banca Cehiei) a fost obligat să ceară primul timeout. Până aici, echipa lui n-a reușit să găsească răspunsuri în centru, acolo unde Crina Pintea nu doar că a marcat goluri frumoase, dar a reușit să facă o serie de blocaje pe care Eliza Buceschi și Cristina Neagu le-au fructificat perfect.
Din fericire, sfaturile cehului n-au prins, iar golurile lui Pintea și Florica – o boltă superbă din extrema stângă, au dus scorul la 10-5, spre bucuria românilor din tribune, tot mai curajoși și ei.
După minutul 15, când jocul era în control, Ambros Martin a început să-și mai odihnească jucătoarele. Ana Maria Dragut a fost retrasă pe faza defensivă, în locul ei făcându-și apariția Gabriela Perianu, marea absentă a ultimelor două turnee finale, Băcăoanu a intrat în locul lui Pintea și a marcat imediat, profitând de dublele eliminări ale Cehiei, o echipă împiedicată până aici să-și facă jocul rapid de atac.
Pe celălalt semicerc, România a continuat să marcheze de pe toate posturile, ba la capătul unor faze prelungite, ba prin ruperi de ritm surprinzătoare, unele din extremă, dar cele mai multe ale Elizei Buceschi, care a reușit astfel să scoată și multe eliminări, și câteva aruncări de la șapte metri – două transformate de ea.
La 16-9, cu patru-cinci minute înainte de pauză, după încă o aruncare năprasnică a Cristinei Neagu, toate piesele României erau așezate grozav. Și asta mai ales în defensivă, unde Cehia a părut adesea că atacă în inferioritate – chiar și când a atacat în superioaritate. Atât de bine s-a mișcat apărarea României, încurajată și de intervențiile foarte bune ale Iuliei Dumanska.
La pauză s-a intrat cu 17-11, cinci goluri Buceschi, tot cinci Neagu, și dacă amintirea înfrângerii de acum un an n-ar fi fost încă vie în mintea tuturor, nimeni nu și-ar fi făcut griji pentru partea a doua.
HALF-TIME: @crisneagu8 has already scored 5 times and is heading fast towards 200 EURO goals. #Romania 🇷🇴 lead #CzechRepublic 🇨🇿 17:11#ROUCZE #ehfeuro2018 #handballissime pic.twitter.com/kFZOCZ5zXA
— EHF EURO (@EHFEURO) December 1, 2018
Dar Cehia a fost în stare să revină de atâtea ori la precedenta întâlnire, încât înfrângerea de la Mondialul german a lăsat urme adânci în memoria colectivă a echipei României.
Poate tocmai de-asta, jucătoarele lui Ambros Martin și Horațiu Pașca păreau decise să nu mai joace în condițiile adversarelor. Și pentru primele minute ale reprizei, nimeni nu s-a mai grăbit, nimeni n-a mai arătat înțelegere pentru slăbiciunile Cehiei. În schimb, Neagu, Pintea și mai ales Buceschi au lovit iar și iar într-o apărare adversă care părea, la 21-13 pentru România, gata-gata să ceară ea singură timeout.
Numai că intensitatea României a scăzut dintr-o dată și, în preajma minutului 40, când apărarea n-a mai reușit să iasă la blocaj, iar atacul a fost încurcat de apărarea avansată (4 – 2) a Cehiei, amintirile au revenit: Cehia n-a plecat nicăieri, Cehia chiar se poate întoarce în joc. Și-n doar câteva minute, a și făcut-o.
La 23-19, după patru goluri primite consecutiv, Ambros Martin a cerut timeout: „Să atacăm mai direct, să nu mai stăm așa de mult cu mingea în mână!“. Și indicațiile au fost auzite. Un atac iute a adus aruncarea de la șapte metri, Eliza a transformat-o și a pus punct secetei din atacul României.
A venit apoi momentul când Aneta Udiștioiu s-a decis să tragă România înainte: mai întâi a scos o nouă eliminare, apoi a marcat următoarele două goluri, pentru 26-20, cu 14 minute rămase de jucat – o eternitate pe terenul de handbal. Mai ales în acest scenariu atât de asemănător cu „coșmarul“ din 2017. Și într-adevăr, Cehia nu s-a lăsat nici de data asta îndepărtată. Dimpotrivă, a venit din nou la patru goluri și, când atacul României a mai risipit o minge, adversarele s-au apropiat la trei pași, cea mai mică diferență de la 4-1 încoace.
Melinga Geiger și-a păstrat calmul, a marcat pentru 28-24 și meciul a intrat în perioada lui esențială: de aici încolo urma să vedem din ce e făcută echipa României.
Mai ales că Cehia a marcat repede și, ca să fie și mai greu, România a rămas în inferioritate pentru două din ultimele patru minute. Încă o minge pierdută în atac, încă un gol marcat simplu de Cehia, de data asta în poarta goală, și suporterii români au început să înghită în sec. Cu două goluri avans, 28-26 și apoi 29-27, minutele au început să pară ore.
Noroc că Pintea, cea care anul trecut își reproșa, printre lacrimi, ratările din final, s-a ridicat acum să aducă două goluri imense pentru un atac aproape sufocat. Numai că Cehia a ținut aproape, a venit la 30-28 și a obligat România să-și ia singură victoria asta care părea, până în minutul 40, în deplină siguranță.
Timeout-ul inspirat al lui Martin, exact înainte ca echipa să intre în prepasiv, și al optulea gol al lui Neagu au tras echipa României peste linia de sosire.
N-a putut să fie simplu, dar cui îi mai pasă? Cehia ne-a speriat, dar echipa națională și-a ținut cumpătul. Și dacă va putea replica jocul din primele 40 de minute, înainte ca gândurile să alunece spre înfrângerea de acum un an – pe care acum o putem uita cu toții! -, atunci avem motive de optimism pentru acest European de handbal.
RESULTS: #Romania 🇷🇴 held on for a 31:28 win over #CzechRepublic 🇨🇿 , while @RFEBalonmano 🇪🇸 made their 25:18 victory look easy against @HRStwitt 🇭🇷#ROUCZE #ESPCRO #ehfeuro2018 #handballissime pic.twitter.com/0zPbxuEev6
— EHF EURO (@EHFEURO) December 1, 2018
She scored nine goals and has earned the Player of the Match award, presented by @salming_hand – it’s Eliza Buceschi for #Romania 🇷🇴 ! 😎#ROUCZE #ehfeuro2018 #handballissime pic.twitter.com/ZogXyfEDr3
— EHF EURO (@EHFEURO) December 1, 2018
Let's cap this day with our Top 5 Plays from another #handballissime Saturday at #ehfeuro2018 featuring @RFEBalonmano @DHB_Teams @NORhandball @nereitxu25 and many more pic.twitter.com/7YvXgTCOwY
— EHF EURO (@EHFEURO) December 1, 2018
Ce urmează
Echipa națională se pregătește acum de Germania (3 decembrie), un meci care-i poate asigura deja calificarea în Main Round. Așteptatul duel cu Norvegia vine pe 5 decembrie, în ultimul meci al Grupei D. Primele trei clasate vor marge mai departe în grupa principală de șase, unde vor ajunge și cele trei echipe calificate dintr-o Grupă C în care Olanda și Spania au bătut fără emoții Ungaria, respectiv Croația.
Obiectivul României? Locurile 1-6, care înseamnă clasarea în primele trei în grupa principală de la Nancy.
Lotul României pentru Campionatul European din Franța
În poartă: Denisa Dedu și Iulia Dumanska
Extreme stânga: Valentina Ardean-Elisei și Cristina Florică
Interi stânga: Cristina Neagu, Gabriela Perianu și Andreea Polocoşer
La coordonare: Eliza Buceschi, Cristina Laslo și Mădălina Zamfirescu
Interi dreapta: Ana Maria Dragut și Melinda Geiger
Extreme dreapta: Aneta Udriştioiu și Laura Chiper
Pivoţi: Crina Pintea, Raluca Băcăoanu și Daniela Raţiu
Una dintre jucătoare va fi rezervă. În plus, fiecare echipă va putea face câte două schimbări, în caz de nevoie.
Foto: Sabin Malisevschi / Sport Pictures
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni