Schimbare la conducerea Federației Române de Gimnastică: Cine este și ce-și propune Carmencita Constantin
Lead.ro 27 iulie 2020Carmencita Constantin, fostă gimnastă ritmică și în prezent director general al companiei General Electric România, a fost aleasă luni în funcția de președinte al Federației Române de Gimnastică, loc rămas liber după demisia Andreei Răducan, din decembrie 2019. În ultimele luni, vicepreședintele Maria Fumea a ocupat locul de președinte interimar, iar alegerile care fuseseră programate inițial pe 19 martie au fost amânate din cauza pandemiei.
Acestea au fost organizate luni, în aer liber, la Federația Română de Tir. Constantin a primit 28 voturi, față de 16 ale contracandidatului său, fostul gimnast Ioan Suciu, preluând astfel conducerea federației până anul viitor, când expiră actualul mandat și vor avea loc alegeri pentru următorii patru ani.
În vârstă de 62 de ani, Carmencita Constantin a activat 18 ani ca gimnastă ritmică, apoi ca antenoare și arbitru internațional. A fost membră în Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Gimnastică și a condus Comisia Tehnică de gimnastică aerobică. Are o experiență de 22 de ani în management, iar timp de șapte ani a reprezentat România la Comisia Europeană pe probleme de energie, mediu, finantari UE, În prezent e director general al companiei General Electric (GE Power Infrastructure Romania).
Despre motivul pentru care a ales să candideze, Constantin a spus într-un interviu acordat TVR că experiența în funcții de conducere îi dă încredere că poate ajuta federația în momentul dificil prin care trece: „Am primit întotdeauna funcții de răspundere, de conducere în momente dificile ale organizațiilor care m-au poziionat în funcții de conducere. Am avut ambiția și cred că și pregătirea necesară pentru a scoate organizațiile din nou la lumină. Acest lucru îmi dă încredere că pot să fac ceva pentru federația pe care o iubesc atât de mult.”
Despre prioritățile cu care abordează acest nou rol: „Ce se întâmplă acum e un mandat de completare, care are o durată foarte scurtă și în care oricât ți-ai dori să faci foarte multe, trebuie să valorifici resursele pe care le ai la maxim, cel puțin să pui bazele viitorului. Am mai multe priorități, dar două mari: îmi doresc ca la sfârșitul acestui mandat, cel puțin din punct de vedere administrativ federația și secțiile de gimnastică din cele 56 de cluburi care au astfel de secții să coexiste într-un program bine stabilit și bine pus la punct. Digitalizarea este absolut necesară pe partea administrativă, astfel încât comunicarea să nu mai fie atât de greoaie. Fără acest lucru nu se pot face pașii următori.
Pașii următori îi voi sumariza în al doilea obiectiv: îmi doresc foarte mult ca în acest an să pun bazele proiectelor pentru care vom aplica – sau federația va aplica – în următorul ciclu de finanțare pentru obținere de finanțări diverse: atât finanțări naționale cât și europene, cât și de tipul programului bine cunoscut Țară, țară, vrem campioane, adresând proiecte viabile unor mari corporații. Fără aceste programe nu se pot atrage finanțări, și ca să scrii un proiect ai nevoie de informație bine structurată, care nu există. Aceste proiecte necesită muncă, dăruire, implicarea tuturor celor care azi activează în gimnastică.”
Loturile olimpice feminine şi masculine rămân și ele o prioritate, a declarat Constantin după alegeri pentru Agerpres: „Ele reprezintă o prioritate de la care nu ne putem abate. În ceea ce priveşte Jocurile de la Tokyo nu putem face minuni şi nici nu cred că ar fi sănătos să facem acum schimbări. Nu vreau să demobilizăm copiii, ei trebuie să îşi continue pregătirea. Dar o să vedem ce putem îmbunătăţi la acel program de pregătire. Pentru ciclul următor, dacă voi avea puterea să pun bazele unor decizii în acest an de mandat, o voi face cu siguranţă. Şi nu va semăna cu ce este acum”.
Programul cu care a candidat poate fi consultat aici.
Foto: Emilia Nicolae/FRG
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni