Schimbare la Federația Română de Gimnastică: Andreea Răducan a demisionat de la conducere

Andreea Giuclea 5 decembrie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

După doi ani și jumătate de când a preluat conducerea Federației Române de Gimnastică, Andreea Răducan și-a anunțat joi demisia, în cadrul unei conferințe de presă. Decizia ei vine la două luni de la ratarea calificării echipelor feminine și masculine la Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokyo, timp în care Federația a început un proces de descentralizare a loturilor olimpice și a anunțat că discută despre schimbarea antrenorilor celor două echipe, măsură susținută mai ales de Andreea Răducan.

„Neîndeplinirea obiectivului – calificarea echipelor la Jocurile Olimpice de la Tokyo – m-a făcut să consider că e nevoie de schimbare, că poate nu sunt omul potrivit la conducerea federaţiei. Sub o formă sau alta, o parte din membrii Comitetului Executiv nu doresc să facă o schimbare, spunând că nu sunt soluţii. Nu sunt dispusă în continuare să-mi asum nici ceea ce nu s-a făcut în ultimii 20 de ani, nici ceea ce nu se doreşte a se face în continuare, motiv pentru care am decis în urma Comitetului Executiv de săptămâna trecută să pun punct prezenţei mele în fruntea Federaţiei Române de Gimnastică. Voi rămâne în continuare aproape de acest sport, iubesc gimnastica, iubesc copiii care fac sport, iubesc oamenii care muncesc cu speranța că vom reuși să avem rezultate frumoase din nou”, a spus Andreea Răducan, citată de Agerpres.

„Cred că şi din cauza orgoliilor foarte mari, sau poate pur și simplu a neputinței, ajungem în această situaţie. Am avut discuţii cât de corecte am putut cu antrenorii federali. Consider că strategia cu care eu am venit la Federație nu înlocuiește strategia antrenorilor federali și dacă nu se dorește acest lucru, sau nu există timp sau soluţii, eu nu pot să continui în acest ritm mai departe. Am venit cu bună intenție, cu regret părăsesc această federaţie şi vreau să mulţumesc partenerilor noştri MTS şi COSR care au fost alături de noi. Nu cred că au fost lucruri pe care noi să le fi cerut fără a avea un răspuns afirmativ. Problema rămâne că noi nu putem să ne ridicăm la nivelul cerinţelor partenerilor noştri. Au fost multe lucruri pe care propuse, dar puţine au avut un răspuns.”

Fosta gimnastă a vorbit și de rezistența pe care a simțit-o în rândul echipei Federației de a-i urma viziunea pentru schimbare, un lucru la care a făcut referire și în trecut.

„Au fost doi ani destul de grei, în care am încercat atât cât am putut să dezvolt proiecte frumoase, să redau entuziasmul echipei din federaţia de gimnastică. Am venit la cârma federaţiei cu mult entuziasm, deşi ştiam că nu va fi uşor. Nu se pot întâmpla minuni peste noapte şi e nevoie de unitate, asta am susţinut atunci. Mărturisesc că ori mesajul nu a fost înţeles, ori mai puţin îmbrăţişat. Ca sportivă de performanţă, vrei ca lucrurile să le faci cât mai aproape de perfecţiune. Pe bârnă era mult mai simplu decât să rămân aici ca preşedinte al federaţiei. Ne-am străduit să adunăm bugetul, anul acesta FRG a avut cel mai mare buget. Au fost şi sponsorizări, partea medicală fiind destul de costisitoare. Sportivii şi antrenorii au avut totul la dispoziţie pentru a-şi desfăşura activitatea aşa cum trebuie. Ceea ce mi-a lipsit în mod direct a fost o echipă care să înţeleagă şi să fie dornică de schimbare.”

Decizia Andreei Răducan vine într-un moment dificil pentru gimnastica românească, un sport care avea nevoie de găsirea unor soluții și unei strategii pe termen lung, lucru subliniat și de președintele COSR Mihai Covaliu pentru TVR, la finalul lunii noiembrie: „Așteptăm ca Federația Română de Gimnastică să ajungă la un numitor comun, au nevoie de toți cei care doresc binele gimnastică să-și dea mâna, să se așeze la masă și să-și stabilească o strategie pe termen mediu și lung.”

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories