SCM Râmnicu Vâlcea trece fără emoții de Savehof, se califică în sferturile de finală ale Ligii Campionilor!
Lead.ro 29 februarie 2020SCM Râmnicu Vâlcea își face de cap cu Savehof, câștigă fără griji, 28-20, și se califică matematic în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Cu 7 puncte înaintea ultimului meci din Main Round, deplasarea de la Gyor, campioanele României se uită deja spre posibila adversară din sferturi, o fază a competiției în care orașul Vâlcea revine după șapte ani de absență. Oltchim – așa cum s-a numit echipa din Râmnicu Vâlcea până în 2013 – mergea atunci până în semifinale.
*
Într-o Sală Traian pregătită pentru a sărbători revenirea lui SCM Râmnicu Vâlcea între cele mai bune opt echipe ale Europei, nimeni nu s-a uitat cu emoții spre această întâlnire cu Savehof, o campioană a Suediei pe care SCM o învinsese foarte clar și-n deplasare, 23-17.
Chiar și afectate încă de acel virus gripal care le-a chinuit (și) mai serios săptămâna trecută, jucătoarele antrenate de Florentin Pera știau și ele că nu pot rata cele două puncte necesare calificării în sferturi.
Cu echipa lor tânără, nordicele au arătat binișor doar în primele minute, când au și condus cu 3-1, dar diferența de valoare dintre campioane României și Savehof, ultima clasată în Grupa 2, a început apoi să se vadă.
Româncele au trecut pentru prima dată înainte la 5-4 și s-au distanțat apoi la 7-5, printr-un superb gol al lui Elghaoui, care avea să fie din nou una dintre cele mai bune jucătoare ale lui SCM.
WATCH: #SCMRamnicuValcea are in control against @IK_Savehof and @AsmaElgh's fantastic backhand flick was the pick of their first half goals. 👏 #VALSAV #deloehfcl #ehfcl pic.twitter.com/ffDCWOiAA2
— EHF Champions League (@ehfcl) February 29, 2020
După primele 10 minute, jocul a alunecat într-un concurs de finalizări creative în care Elghaoui, Gonzalez și Liscevic s-au întrecut una pe alta, iar diferența de valoare a început să se vadă și pe tabelă, unde Vâlcea s-a dus la 9-5 și apoi 12-7.
La vestiare s-a intrat cu un 16-10 liniștitor, o primă repriză în care atacul a arătat ceva mai bine decât apărarea, o apărare care s-a bazat din nou pe forma foarte bună a portăriței Marta Batinovic, excelentă în faza grupelor principale.
Tocmai ea, prin alte trei-patru intervenții inspirate, s-a îngrijit ca Vâlcea să-și păstreze neatins avansul de șase goluri într-un debut de repriză a doua în care Savehof s-a remarcat prin tradiționalele repuneri rapide pe care echipele din nordul Europei le stăpânesc atât de bine.
Totuși, când Pera a cerut primul time-out al reprizei, la 19-14 pentru Vâlcea (minutul 40), campioanele României au început să se replieze ceva mai repede, și asta le-a încurcat serios pe suedeze, care n-au mai găsit rezolvările simple din atac și s-au văzut imediat distanțate la 21-14.
De aici încolo, Vâlcea, care va avea alte trei meciuri în următoarele 10 zile – inclusiv meciul de la București, cu CSM, decisiv probabil pentru titlul național – n-a mai forțat. Pera a putut să o trimită în poartă și pe tânăra Diana Ciucă, dar și alte jucătoare care aveau nevoie de minute în perioada aceasta aglomerată.
RESULT: Valcea celebrate a place in the #deloehfcl quarter-finals thanks to their commanding victory over @IK_Savehof 👏 #ehfcl pic.twitter.com/rGbOfFuQ7N
— EHF Champions League (@ehfcl) February 29, 2020
**
Cu victoria aceasta, SCM Râmnicu Vâlcea a ajuns la 7 puncte și nu mai poate fi depășită de Krim (3 puncte, meci la Brest) și Savehof, care rămâne cu două puncte.
Grupa lui SCM e condusă de Gyor, cu 15 puncte, două mai multe decât Brest. Pe locul trei e Buducnost, cu 10 puncte.
Pe 7 martie, SCM Râmnicu Vâlcea se va deplasa la Gyor, pentru cel mai complicat meci al acestei grupe, un joc în care Pera și handbalistele pe care le antrenează se pot probabil pregăti pentru duelul din sferturile de finală. Că acolo o să fie Metz, Esjberg, Rostov sau chiar CSM București (deși e greu), Vâlcea va porni cu șansa a doua.
Așa cum știi, primele patru clasate din cele două grupe de Main Round se califică în sferturi. Iar acolo, locul 1 din Grupa 1 – grupă în care CSM București a mai făcut un pas înainte – joacă cu locul 4 din Grupa 2, locul 4 din Grupa 1 joacă cu locul 1 din Grupa 2, în timp ce locurile 2 vor juca cu locurile 3.
Doar România, Ungaria și Franța au câte două echipe în grupele principale ale Ligii Campionilor.
Foto: Ionut Buharu/ Sport Pictures
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni