„Tricolorii”, om cu om: Florin Niță a fost la înălțime, dar n-a fost singurul jucător al României care a arătat bine contra Germaniei
Ciprian Rus 28 martie 2021Suntem încă departe de fotbalul Germaniei, dar am demonstrat și calități. E primul gând după această înfrângere cu 1-0, un scor care putea fi și mai aspru dacă Florin Niță nu ar fi apărat atât de bine.
Cât despre schimbările pe care Mirel Rădoi le încearcă la echipa națională? După ce mai bine de un deceniu am jucat cu închizători deghizați în decari sau aripi, acum ni se propune cu totul altceva: această așezare foarte ambițioasă – și chiar riscantă – nu e pe placul tuturor, dar am observat și lucruri bune în direcția pe care România o caută zilele astea.
„Trebuie să luăm lucrurile bune din meciul cu Germania. Diferența de valoare a existat, chiar dacă prin organizare și prin comprimarea spațiilor au încercat să le creăm probleme. Au fost momente în care am fost agresivi, am recuperat mingea, din păcate nu am reușit să aplicăm planul stabilit după recuperarea mingii, nu am creat triunghiuri, nu am schimbat partea așa cum ne-am fi dorit. Uneori fotbalul e nedrept, iar noi puteam să scoatem un egal, chiar dacă rezultatul nu ar fi fost conform cu ce s-a întâmplat pe teren”, a sintetizat Rădoi.
Pe 31 martie, România se va deplasa în Armenia, acolo unde Islanda tocmai a fost învinsă cu 2-0. Cu o victorie miercuri, Naționala se poate întoarce pe trasa bună în preliminariile Cupei Mondiale din Qatar 2022.
Până acolo, ne uităm cu atenție spre realizările și neajunsurile jucătorilor României în fața Germaniei.
Niță
A scos 6-7 mingi, unele chiar foarte grele, care au ținut în meci România până la fluierul final. Omul meciului și o garanție, de acum înainte, pentru acest post.
Popescu
Galben din minutul 15, după ce fusese depășit clar o dată, în start de meci. S-a lăsat scos din joc foarte ușor în câteva situații, dar a rezistat până la final presiunii oaspeților.
Chiricheș
A suferit mult în apărare, unde ne-a scos în mai multe situații. A fost aproape de o deviere care putea însemna un gol pentru România.
Toșca
După o primă parte la nivel bun, a avut probleme încă de la prima fază ca fundaș stânga. Rădoi încă ezită să îi dea un post clar în echipă.
Camora
Schimbat la pauză, după o primă repriză grea în fața lui Havertz, pe banda predilectă de atac a oaspeților.
Stanciu
A alergat mult, a fost foarte motivat. A fost și extrem de util în apărare, dar, din nou, parcă prea puțin implicat pe atac, în afara unei mari ocazii pe final de meci, când poate era mai inspirată o pasă.
Marin
Meci bun făcut de Răzvan, care a alergat între linii cât pentru trei meciuri.
Hagi
Discret în prima parte, a avut cele mai bune minute chiar înainte de schimbare, când a jucat mai central, pe locul pe care începuse Tănase. Nu ar strica să fie încercat pe acest post pe viitor.
Tănase
A arătat câteva detalii interesante și a ratat o bună șansă de egalare în minutul 55.
Mihăilă
O ocazie mare în start de meci, o fază pe care ar fi putut să o finalizeze mai bine. Nu a adus plusul de prospețime pe care îl așteptam în atac, dar asta e o sarcină complicată în fața Germaniei.
Keșeru
Bătăios, a pierdut nivelul odată cu trecerea minutelor. A avut și el un șut pe care, într-o zi bună, îl putea transforma în gol.
Burcă
Intrat la pauză, a suferit destul de mult în fața atacurilor germane.
Cicâldău
A intrat foarte bine în meci, a făcut câteva intercepții foarte utile, rămâne o soluție pentru primul 11.
Pușcaș
A ratat cea mai mare ocazie a României, după ce l-a întors pe toate părțile pe foarte experimentatul Rudiger. A înviorat atacul nostru după intrarea sa.
Maxim
A jucat 10 minute, a intrat cu ambiție, dar a ratat un șut din care putea scoate mai mult.
Man
A intrat târziu și nu a reușit să se remarce în atac.
***
După ce Islanda, echipă care ne-a scos fără drept de apel din drumul spre Europenele din această vară, a pierdut ambele meciuri din startul preliminariilor, grupa României începe să se complice. Asta cu atât mai mult cu cât ultima înfrângere a Islandei a fost în deplasarea din Armenia, acolo unde vom juca și noi în câteva zile. În acest context, o victorie în Armenia devine încă și mai importantă în acest moment. Cu 6 puncte din 9 posibile și cu înfrângere la limită cu Germania, startul Naționalei ar putea fi considerat unul pozitiv.
Grupa noastră e condusă acum de Germania și Armenia, ambele cu câte cu 6 puncte. România și Macedonia de Nord au trei, iar Liechtenstein și Islanda sunt fără puncte.
Ultima oară când România a fost prezentă la un turneu final al Campionatului Mondial? 1998.
La CM 2022 se califică direct primul loc din cele 10 grupe, locurile secunde urmând să dispute baraje. Lor li se vor alătura cele mai bune două câștigătoare de grupe din Liga Națiunilor 2020/21. E vorba, desigur, de echipe care nu s-au calificat direct la turneul final și nici nu au intrat deja în play-off. Cele 12 echipe vor forma trei perechi de patru pentru semifinale și finală (decise într-o singură manșă). Iar cele trei câștigătoare vor merge la Cupa Mondială. Simplu, nu? 🙂
Primul 11 al României contra Germaniei
Lista lui Rădoi pentru preliminariile Cupei Mondiale 2022 din Qatar
PORTARI: Florin Niță (Sparta Praga/Cehia, 2/0), David Lazar (Astra, 1/0), Florin Iacob (UTA Arad 0/0)
FUNDAȘI: Vasile Mogoș (Chievo Verona/Italia, 3/0), Ionuț Nedelcearu (AEK Atena/Grecia, 13/2), Alin Toșca (Gaziantep F.K./Turcia, 23/0), Vlad Chiricheș (Sassuolo/Italia, 59/0), Andrei Burcă (CFR Cluj 4/0), Mario Camora (CFR Cluj 2/0), Ovidiu Popescu (FCSB, 0/0), Nicușor Bancu (Universitatea Craiova 17/0)
MIJLOCAȘI: Răzvan Marin (Cagliari/Italia, 25/2), Alexandru Crețu (NK Maribor/Slovenia, 4/0), Nicolae Stanciu (Slavia Praga/Cehia, 42/10), Ianis Hagi (Glasgow Rangers/Scoția, 14/0), Alexandru Maxim (Gaziantep F.K./Turcia, 44/6), Erik Bicfalvi (FC Ural/Rusia, 6/1), Valentin Mihăilă (Parma/Italia, 0/0), Dennis Man (Parma/Italia, 6/1), Florin Tănase (FCSB, 5/0), Florinel Coman (FCSB, 4/0), Alexandru Cicâldău (Universitatea Craiova, 10/0)
ATACANȚI: Claudiu Keșeru (Ludogoreț/Bulgaria, 40/13), George Pușcaș (Reading/Anglia, 20/8).
Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni