U-BT Cluj-Napoca mai face un pas relevant. Din sezonul viitor, ardelenii vor juca în EuroCup, a doua cea mai importantă competiție intercluburi din Europa, după faimoasa Euroleague. Clubul clujean a confirmat că a primit astăzi un wildcard din partea boardului Euroleague.
Campioana României trece astfel la un nivel superior, după ce sezonul precedent a fost revelația anului în Basketball Champions League și povestea cea mai frumoasă în sportul românesc. U-BT a venit din preliminariile BCL, s-a calificat în premieră în istoria clubului în grupe, apoi a câștigat atât prima fază a grupelor, cât și pe cea de-a doua, ajungând astfel până în sferturile de finală. Aici a jucat două meciuri pe teren propriu în care a strâns cea mai mare audiență realizată vreodată la un eveniment sportiv indoor în România, câte 10.000 de fani la cele două meciuri de acasă cu Riesen Ludwigsburg, într-o serie pierdută până la urmă cu 2-1. O victorie i-ar fi dus pe ardeleni în Final Four, dar chiar și așa, traseul clujenilor a fost apreciat, de la concurenți la specialiști și fani.
Dacă Basketball Champions League e organizată de FIBA, EuroCup este organizată de Euroleague Basketball din 2022 și a aliniat la start, de-a lungul anilor, unele dintre cele mai importante echipe de pe continent. Cele două sunt competiții rivale, care s-au apropiat ca valoare în ultimii ani, dar EuroCup are în continuare o reputație de competiție mai puternică și mai atractivă pe toate planurile, sportiv și financiar.
Ea oferă, de asemenea, și posibilitatea calificării în EuroLeague, cea mai puternică competiție la nivel de cluburi din Europa și poate cea mai tare competiție din baschet după NBA. Cele două finaliste din EuroCup merg în sezonul viitor al Euroleague.
Care-i formatul în EuroCup
De-a lungul anilor, EuroCup a fost câștigată de 14 echipe, lider fiind Valencia, cu patru titluri. Câștigătoarea de anul acesta a fost Virtus Bologna, care a trecut de Bursaspor.
Formatul EuroCup este unul ofertant pentru cluburile participante, pentru că oferă mai multe meciuri garantate. Cele 20 de echipe de la start încep competiția într-un format de sezon regulat, de 2 grupe a câte 10, în care fiecare echipă întâlnește oponentele din grupă acasă și în deplasare. La finalul sezonului regulat continuă cursa primele 8 din fiecare grupă, care merg în playoffs, desfășurate în sistem eliminatoriu (locul 1 cu locul 8 din cealaltă grupă, locul 2 cu locul 7, locul 3 cu locul 6, locul 4 cu locul 5).
Clujul este a treia echipă din România care va fi prezentă în EuroCup. Anterior, Ploieștul a jucat în sezoanele 2007-2008 (locul 4 în grupa C, bilanț 4-6), 2013-2014 (locul 5 în grupa E, 3-7) și 2014-2015 (locul 4 în grupa E, 5-5, și locul 3 în grupa N, 2-4). Iar Steaua a jucat în 2015-2016 (locul 6 în grupa D, 2-8).
Lista echipelor participante la ediția de anul viitor este următoarea:
Buducnost Voli Podgorica (Muntenegru), Cedevita Olimpija Ljubljana (Slovenia), Dolomiti Energia Trento (Italia), Frutti Extra Bursaspor (Turcia), Gran Canaria (Spania), Hamburg Towers (Germania), Hapoel Tel Aviv (Israel), JL Bourg en Bresse (Franța), Joventut Badalona (Spania), Lietkabelis Panevezys (Lituania), London Lions (Anglia), Pallacanestro Brescia (Italia), Paris Basketball (Franța), Prometey (Ucraina), Promitheas Patras (Grecia), Ratiopharm Ulm (Germania), Slask Wroclaw (Polonia), Turk Telekom Ankara (Germania), Umana Reyer Veneția (Italia) și U-Banca Transilvania.
View this post on Instagram
Ce înseamnă asta pentru U-BT
Câștigătoare a titlului în România în sezonul precedent, U-BT are acum o provocare și mai mare în față și va căuta să depășească o ștachetă pe care și-a înălțat-o singură. Noua competiție va presupune exigențe mai mari pe toate planurile, începând cu lotul, în alcătuirea căruia ardelenii vor trebui să fie din nou inspirați, pentru a păstra acea chimie extraordinară din sezonul trecut, pe care a remarcat-o toată lumea și care a contribuit la succesul amintit.
Deja U-BT a confirmat că Patrick Richard, căpitanul echipei, va continua pentru alți 3 ani la Cluj, pe lângă el fiind confirmată, până acum, și prelungirea contractului pentru Nandor Kuti, unul dintre jucătorii români importanți ai echipei. Decizii importante vor urma să fie luate vizavi de restul lotului; vom afla curând dacă oameni-cheie din sezonul precedent, precum Elijah Stewart, MVP-ul sezonului intern, Brandon Brown, unul dintre cei mai buni din sezonul european, sau Stefan Bircevic vor continua la Cluj.
Dincolo de așteptările mai mari, EuroCup va oferi și o oportunitate extraordinară de creștere pe toate planurile pentru clubul clujean: sportiv, financiar, imagine, anvergură.
Bigger picture
„Cea mai bună echipă de club din România” în acest an, cum am numit-o la jumătatea sezonului încheiat recent, și-a câștigat mulți fani noi pentru că a arătat că are un proiect bine gândit și manageriat. A arătat că și în România pot exista echipe care arată, se comportă și comunică la standardele occidentale către care arătăm mereu în alte sporturi. A arătat și că are o conexiune specială cu comunitatea locală, o relație din care ambele părți se hrănesc și-și găsesc inspirație și forță. Energia grozavă din echipă – construită în jurul unor personalități speciale, în frunte cu căpitanul Patrick Richard – i-a fascinat pe suporteri, care au contribuit la două seri record – două dintre cele mai frumoase experiențe trăite vreodată la un eveniment sportiv în România.
Reușita cea mai mare a Clujului este, poate, că a contribuit masiv la creșterea profilului baschetului în România, aducându-l tot mai des în atenția și în conversația fanilor sportului. Prezența în EuroCup nu va face decât să crească acest interes.
Peste toate, U a arătat că are curaj să viseze departe, dar și să acționeze coerent pentru a-și atinge visul. Iar asta rămâne încă un fenomen rar în sportul nostru și trebuie subliniat.
Fotografii: U-BT Cluj-Napoca
*
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni