99% transpirație, 1% inspirație: CFR are trei victorii în patru meciuri în Europa League, e la 1 punct de o mare calificare!

Ciprian Rus 7 noiembrie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

După meciul ciudat, atipic, din tur, în care, în ciuda unei victorii de palmares, a fost criticată mai ceva ca la înfrângere, CFR a întâlnit acum, la Cluj, adevărata echipă a celor de la Rennes: o echipă extrem de talentată, cu portarul titular între buturi și în efectiv complet pe durata celor 90+6 minute.

În condițiile astea, „set-up”-ul lui Dan Petrescu se vede limpede încă din start: CFR încearcă să profite de frustrarea francezilor după meciul tur, ca și de foamea de puncte a celor de la Rennes, aflați la un meci de „totul sau nimic” pentru rămânerea în Europa. Antrenorul român trimite în teren o echipă înaltă, cu cinci-șase oameni în terenul advers pe construcția adversarilor, cedând însă posesia. Un fotbal speculativ, cu destule reușite la faza de construcție, dar fără succes la finalizare.

Dincolo, lăsată să joace, Rennes își etalează calitatea individuală a unor jucători cumpărați cu milioane sau zeci de milioane de euro, bugetul CFR-ului pe ani și ani de zile. Niang (15 milioane de euro) și Raphinha (20 milioane) sunt cei mai periculoși, dar Arlauskis e în zi mare, sare din bară în bară, prinde tot ce e de prins.

Cu Omrani apărând la unele faze la Niang, CFR ajunge greu la poarta lui Salin. Dar luptă ca și cum fiecare minge ar fi decisivă, lucru admirabil în condințiile în care e la al 29-lea meci în acest sezon: cele mai multe partide jucate de o echipă europeană din vară încoace. Iar cel care dă primul semnalul de luptă e Culio – veteranul de 36 de ani e mereu primul la pressing, ca un puști de 18 ani, dornic să se remarce cu orice preț.

În minutul 50, după o fază foarte bine legată a CFR-ului, chiar Culio e foarte aproape de gol, după un șut fantastic, genul de șut care i-a lipsit CFR-ului în precedentul meci, în superioritatea numerică de la Rennes și cu rezerva de 16 ani în poartă, pentru a face scor în deplasare și pentru a scăpa de critici.

Francezii reacționează imediat după faza lui Culio și îl remarcă din nou pe Arla, care scoate cu picioarele. Oaspeții schimbă primii, trimit doi jucători proaspeți încă din minutul 65, sunt tot mai periculoși, dar nici clujenii nu se lasă: alături de Culio, și dincolo de Arla, cel mai bun de pe teren, și Deac, și Bordeanu, și fundașii centrali se întrec pe ei. 99% transpirație, lipsește doar inspirația, pe care categoric că mizase Petrescu ca să scoată mai mult decât un egal din acest meci.

Iar inspirația vine în minutul 87, după o nouă paradă uriașă a lui Arlauskis și după o ratare imensă a lui Rondon. Chiar Rondon aduce golul, după un corner bătut perfect de Deac, dar tot Rondon încinge finalul de meci, penalizat cu roșu. Cu om în plus, oaspeții marchează, dar aribitrul scoate mingea din poartă, observând un henț pe care, fără reluare, nimeni nu l-ar fi văzut.

Fix în momentul în care CFR își certifica victoria, în celălalt meci al grupei, Celtic marca golul victoriei cu Lazio și simplifica și mai mult ecuația calificării în primăvara europeană. Aflată pe 2, cu 9 puncte din 12 posibile, Clujul mai are nevoie de doar 1 punct din meciurile cu Lazio (deplasare) și Celtic (deja calificată, acasă) pentru o calificare istorică, dintr-o grupă considerată infernală la start.

„Toată lumea vrea să pasăm, să jucăm, să dăm goluri, dar mai contează și adversarul. Doar în visele mele mă gândeam că putem bate Rennes de două ori! Ați văzut cu toții cum au luptat băieții… Cine nu aleargă, nu joacă. Meritul e total al jucătorilor în această seară. Cred că a fost cel mai bun meci al lui Arlauskis de când îl știu. Mi-a stat inima pe final”, a declarat imediat după meci Dan Petrescu.

*

CFR Cluj – Rennes 1-0

A marcat: Rondon (’87)

CFR CLUJ: Arlauskis – Peteleu, Burcă, Boli, Camora – Djokovic, Bordeianu, Culio – Deac, L. Traore, Omrani

Rezerve: Fernandez, Păun, Golofca, Butean, Hoban, Cestor, Rondon 

Antrenor: Dan Petrescu 

RENNES: Salin – Traore, Da Silva, Gnagnon, Maoussa – Del Castillo, Bourigeaud, Grenier, Raphinha – Hunou, Niang 

Rezerve: Bonet, Nyamsi, Siebatcheu, Guitane, Morel, Gelin, Gboho

Antrenor: Julien Stéphan

 

Foto: Flaviu Buboi / Sport Pictures

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories