Aer proaspăt pentru România: Naționala pierde în Germania, dar jocul nu e rău. Și totul e în mâinile noastre

Ciprian Rus 8 octombrie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

România pierde la limită în deplasarea cu Germania, 2-1, după ce a condus la pauză și a sperat într-un rezultat cu totul neașteptat. Gnabry și Muller, oamenii lui Bayern, au întors însă rezultatul în repriza a doua, după ce Ianis Hagi, cu un gol superb, ne dăduse motive de speranță încă din minutul 8.

Grupa noastră e condusă de Germania (18 puncte), urmată de Macedonia de Nord (12), Armenia (12) și România (10). Toate echipele au câte șapte meciuri jucate. România va juca luni seară acasă cu Armenia, un meci cu aer decisiv pentru calculele calificării la Cupa Mondială din Qatar.

*

Ca de fiecare dată în ultimul deceniu, odată ajunși în trama finală a unei grupe de calificare, și avancronica meciului României în deplasarea din Germania a fost acaparată de păguboasele calcule cu „dacă” și cu „poate”. Cu 3 zile înainte de „finala” cu Armenia din Ghencea, meci crucial pentru ocuparea locului de baraj din Grupa J, varianta pusă de cinici pe masa de studiu a selecționerului Mirel Rădoi a fost dacă nu cumva ar trebui să dea pierdută din start partida de la Hamburg, ca să se concentreze pe întâlnirea cu armenii.

Nu o dată i s-a reproșat lui Mirel Rădoi, mai cu seamă în această campanie pentru Mondialele din 2022, lipsa de pragmatism. Expus încă o dată criticilor, selecționerul a declarat că nu va menaja pe nimeni, iar primul 11, cu doar un singur titularizabil pe bancă – Cicâldău – i-a confirmat promisiunea.

Impusă sau nu de accidentarea lui Nedelcearu, echipa aleasă de Mirel Rădoi pentru complicatul meci din Germania a surprins, însă, dacă nu prin numele alese, prin schimbarea modulului tactic: un 5-4-1, cu Rus și Burcă de-a stânga și de-a dreapta căpitanului Chiricheș, fără închizător de meserie și cu mult talent de la jumătate în sus – Hagi, Stanciu și Mihăilă în aceeși echipă.

Venit chiar în startul meciului, imediat după emoțiile cu penaltiul anulat de VAR, golul fantastic al lui Ianis – dribling printre picioarele lui Rudiger și șut năpraznic la lung cu dreptul -, demn de Gică Hagi în zilele lui de grație, nu a schimbat câtuși de puțin regimul tactic al meciului. A dat, desigur, energie și entuziasm alor noștri, un boost de adrenalină pentru 35 de minute de mare suferință, în care ne-am apărat uneori și cu șase oameni pe linia de fund, grupați pe două linii în nici 25 de metri.

Cum rarele ieșiri mai periculoase pe contră au fost irosite de un Pușcaș pe cât de combativ, pe atât de egoist (sau neinspirat), apărarea imediată a fost foarte solicitată. În frunte cu portarul Florin Niță, toți jucătorii de pe linia de fund au ieșit pe plus în prima parte, în duelurile cu mult mai bine cotații lor adversari.

Însă risipa uriașă de efort și accidentarea lui Burcă încă din startul părții a doua a dezechilibrat și mai mult o echipă a României care-a primit gol la prima fază mai consistentă de atac de după schimbarea componenței liniei de fund. Schimbările lui Rădoi, cu Maxim și Ivan, n-au adus, din păcate, plusul dorit și necesar pentru a scoate măcar un punct la Hamburg.

Până la urmă, cu o posesie mult superioară și cu o bancă (tehnică și de rezerve) incomparabil mai bună, Germania s-a impus după un gol înscris de Müller după un corner prost abordat de ai noștri.

*

Chiar și fără puncte în deplasarea din Germania – pe care, sinceri să fim, nu le calculasem în clasamentul final – ne întoarcem acasă, înaintea „decisivului” cu Armenia, cu o senzație pe care nu am mai trăit-o de mult. De unde ne temeam să nu luăm un sac de goluri, iar Germania lui Hansi Flick avea o medie de 4 pe meci și nici unul încasat, am demontrat că, prin ambiție și organizare, putem rezista în fața unei forțe a fotbalului mondial.

Am făcut o primă parte de mare atitudine, ne-am apărat cu multă luciditate, fără ieșiri hazardate: chiar dacă am pierdut repede mingea, nu am căzut făcut-o în zone periculoase.

Mai îmbucurător decât orice, câțiva dintre jucătorii noștri s-au dovedit a fi, în fața nemților, la maximum lor de pontențial în condițiile unor adversari de mare calibru. Evoluțiile sigure ale lui Niță, în poartă, nu mai sunt o noutate, dar apărarea, de la Rațiu la Toșca, cu Chiricheș un adevărat lider și cu Rus absolut remarcabil – tacklingul la Havertz a fost nemaipomenit! – a fost la un nivel care ne dă speranță pentru finalul de campanie.

*

Nu doar că nu ne-am menajat în ideea meciului greu cu Armenia, dar am dat totul pentru a reuși o mare surpriză în Germania. O alta abordare ar fi fost de neconceput. Chiar dacă mai obosiți și mai loviți, trebuie să urcăm pe încrederea dată de cele 80 de minute în care am fost aproape de puncte cu Germania lui Flick și în care i-am enervat rău de tot pe jucătorii-gazdă.

În astfel de meciuri se nasc marile relații de joc și marile echipe. „Aer proaspăt!”, scria pe o pancardă, în germană, pe stadionul din Hamburg, cu trimitere la venirea lui Hansi Flick la naționala gazdelor. După meciul de aseară, mesajul i se potrivește mai mult echipei lui Rădoi. Mai rămâne să confirmăm bunele senzații de la Hamburg luni, în Ghencea, unde avem nevoie de toate cele 3 puncte.

CALCULE

După celelalte meciuri ale grupei, Islanda 1 – 1 Armenia și Liechtenstein 0 – 4 Macedonia de Nord, România cade pe locul 4 în clasamentul grupei, cu 10 puncte, față de 12 ale Macedoniei de Nord și Armeniei.

România depinde însă doar de meciurile ei. Macedonenii vor primi luni vizita Germaniei, în timp ce România joacă cu Armenia. Principalul criteriu de departajare este golaverajul total, nu meciurile directe.

Pe lângă meciul din 11 octombrie, România mai are de jucat pe 11 noiembrie, acasă, cu Islanda, și pe 14 noiembrie, în deplasare, cu Liechtenstein.

RĂDOI: ca determinare, nu le putem reproșa nimic jucătorilor

„Am pregătit bine meciul, mă așteptam să avem probleme cu ritmul pe care îl impune Germania, așa că nu mă supăram dacă luam gol din jocul lor pozițional. Îmi pare rău, însă, că am luat gol la fază fixă, mai ales că Germania nu se arăta foarte periculoasă la faze fixe. Ca determinare, nu le putem reproșa nimic jucătorilor. I-am felicitat pentru unitatea de care au dat dovadă. Urmează trei finale, în care depindem de noi. Noi, până acum, în meciurile decisive, nu am avut acel declic, deci nu ne va fi ușor. Eu cred că fizic vom fi bine, mental va trebui să lucrăm pentru meciul cu Armenia.


Germania – România 2-1
Au marcat: Gnabry (’51), Muller (’81) / Hagi (’9)

Germania: Ter Stegen – Hofmann, Sule, Rudiger, Kehrer – Goretzka, Kimmich – Gnabry, Reus, Sane – Werner
Rezerve: Leno, Schlotterbeck, Ginter, Havertz, Muller, Musiala, Klostermann, Neuhaus, Adeyemi, Raum, Wirtz
Selecționer: Hans Flick

România: Niță – Rațiu, Rus, Chiricheș, Burcă, Toșca – Hagi, Stanciu, Marin, Mihăilă – Pușcaș
Rezerve: Vlad, Aioani, Manea, Albu, Ivan, Cicâldău, Maxim, Bancu, Keșeru, Cordea, Mitriță, Moruțan
Selecționer: Mirel Rădoi

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories