Aur „greu” pentru România la Europenele de lupte. Alin Alexuc câștigă o probă dominată peste un deceniu de un sportiv turc

Ciprian Rus 12 februarie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Alin Alexuc-Ciurariu a câștigat marți seară medalia de aur la Campionatul European de Lupte de la Roma. Sportivul botoșenean, în vârstă de 30 de ani, s-a impus la stilul luptelor greco-romane, în limitele categoriei 130 de kilograme, după o finală de vis, în care l-a învins pe georgianul Levan Arabuli cu 6-1.

Aurul european al lui Alin Alexuc pune capăt unei lungi supremații la nivel european – nu mai puțin de 11 ani! – a turcului Ryza Kayaalp, învins de ucraineanul Kuchimii Mykola, pe care Alexuc avea să îl depășească în semifinale.

Aur, Alin Alexuc

Gladiator la Roma…Alin Alexuc! Imnul României pentru campionul european la lupte greco-romane, categoria 130 kg. Team Romania, mândră de campionii ei! Felicitări și antrenorilor Anton Arghira și Petre Cărare dar și colegilor lui Alin din lotul olimpic! #teamromania #tokyo2020 #magazinolimpic #samurai #cosr

Gepostet von Comitetul Olimpic si Sportiv Roman am Dienstag, 11. Februar 2020

La Roma, ceilalți reprezentanți ai României la lupte greco-romane, Florin Tița și Mihai Mihuț, au ratat meciurile pentru medaliile de bronz la categoriile 55, respectiv 63 de kilograme.

Speranțele pentru noi medalii la Campionatul European sunt legate acum de luptele feminine, acolo unde intră în concurs, chiar miercuri, primele noastre reprezentante, Ana Andreea Beatrice (55 kg) și Alina Vuc (50 kg), dublă vicecampioană europeană și mondială.

Alina Vuc are deja trei medalii de bronz la Europenele pentru cadeți și juniori, un bronz și un argint mondial la juniori, un aur la Campionatul Mondial Militar și o medalie de argint la Campionatul European Under 23. Iar după rezultatele impresionante de la junioare au urmat altele și la senioare: trei medalii la Campionatele europene – argint în 2016 și 2018, bronz în 2017 – și două medalii mondiale de argint, în 2017 și 2019.

Când am vorbit cu ea, Alina ne-a spus că „sportul mi-a dat șansa să trăiesc într-o lume mai bună. Pe care mi-am creat-o singură.

România are un palmares olimpic bogat la lupte, 7 medalii de aur (ultima în 1988), 8 de argint (ultima în 1984) și 17 de bronz (ultima în 1992, la 130 de kilograme, categoria de ahi a lui Alin Alexuc, prin Ioan Grigoraș). Din actualul lot de lupte al României, Alina Vuc (50 kg) are deja biletele pentru Tokyo 2020.

Calificările pentru Tokyo nu s-au încheiat. Alin Alexuc poate obține calificarea la turneele de calificare de la Budapeste (19-22 martie) sau Sofia (30 aprilie – 3 mai). El a reprezentat luptele greco-romane românești la ultimele două ediții ale Jocurilor Olimpice, la ultima, cea din 2016, de la Rio de Janeiro, pierzând în meciul pentru medalia de bronz.

*

Sportivii români calificați deja la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Atletism (5): Florentina Iuşco (săritura în lungime), Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alin Firfirică (aruncarea discului);

Canotaj (18): patru rame masculin, dublu vâsle feminin – categorie uşoară, patru rame feminin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, dublu rame masculin;

Baschet (4): echipa națională feminină de 3×3;

Fotbal (18): echipa naţională olimpică;

Ciclism (2): Vlad Dascălu (mountain bike), dar și un alt sportiv pe care Federația îl va alege pentru proba pe șosea;

Fotbal (18): echipa naţională olimpică;

Gimnastică artistică (2): Maria Holbură (individual compus), Marian Drăgulescu (sărituri);

Înot (2): Robert Glinţă (100 m spate), Daniel Martin (100 m spate);

Kaiac-canoe (2): canoe-2 masculin pe 1.000 m;

Lupte (1): Alina Vuc (cat. 50 kg);

Tir sportiv (1): Laura Coman (puşcă aer comprimat 10 m);

Tenis de masă (3): Eliza Samara, Daniela Dodean Monteiro, Bernadette Szocs.

 

Foto: COSR

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories