Bartomeu pleacă de la Barcelona, lasă în urmă multe întrebări: cât de mari sunt pagubele, ce va face Messi, cum poate continua Koeman?
Andrei Năstase 28 octombrie 2020Marți seară, la o zi după ce declarase că nu se gândește să demisioneze și nu vede motive pentru asta, președintele Josep Maria Bartomeu a renunțat la funcția lui, împreună cu consiliul său de administrație. Aspru criticat în ultimii doi ani de mandat (început în 2014), Bartomeu o lasă pe Barcelona pe locul 12 în campionat, cu datorii de aproape 500 de milioane de euro, cu viitorul lui Messi incert, cu proiectul de reconstrucție început de olandezul Koeman „în aer”. Și cu vestea că Barcelona și-ar fi dat deja acordul să participe în Superliga Europeană, o idee pe care cei mai mulți fani n-ar vrea să o vadă prea curând pusă în practică.
*
„Apar aici pentru a anunța demisia mea și a consiliului meu de administrație”, a spus Bartomeu marți seară. „Este o decizie bine cântărită, calmă, pe care am luat-o după consultări cu colegii mei. Ar fi fost mai ușor să demisionez după eliminarea din Liga Campionilor (2-8 în fața lui Bayern n.red.), dar nu am putut lăsa clubul în mâinile unui manager interimar“.
„Am fost tratați fără respect. Am fost insultat și amenințat, la fel familia mea și ceilalți membri ai consiliului director”, a mai spus fostul președinte, înainte să adauge că „A fost o onoare să-mi servesc clubul. Astăzi demisionăm fără să fi finalizat măsurile economice în curs, sper ca în următoarele zile ajustarea salarială să poată fi dusă la capăt. Dacă nu se face, vor exista consecințe grave pentru viitorul clubului. (…) Recunosc că reconstrucția echipei ar fi trebuit făcută acum un an, dar sper că timpul va scoate în evidență performanțele ultimilor zece ani, cum ar fi cele 22 de titluri câștigate de echipa de fotbal.“
Bartomeu și-a motivat demisia spunând că vrea să evite astfel organizarea unei adunări pentru votul de neîncredere declanșat după ce peste 20.000 de membri ai Barcelonei au semnat o petiție pentru înlăturarea sa. În ultimele săptămâni, fostul președinte a lansat o anchetă cu privire la eventuale semnături false și a declarat că organizarea votului în contextul actual, când autoritățile încurajează distanțarea socială, este iresponsabilă. Când guvernul Cataloniei l-a contrazis și a dat unde verde procedurii, Bartomeu a spus că „Nu putem și nu vrem să fim în situația de a trebui să alegem între protejarea sănătății și exercitarea votului”.
Însă plecarea lui Bartomeu vine și după presiunea crescândă a fanilor, nemulțumiți de performanțele sportive ale echipei, de politica de transferuri a conducerii, dar mai ales de scandalurile publice legate de plecarea sau păstrarea lui Messi.
În sensul acesta, despărțirea de Bartomeu ar putea însemna că Lionel va primi o nouă ofertă și un nou proiect în vara viitoare.
Până acolo, fanii au fost lăsați în brațe cu „bomba” că Bartomeu ar fi acceptat luni propunerea ca Barcelona să joace într-o viitoare Superligă Europeană care, potrivit fostului președinte, „ar garanta stabilitatea financiară a clubului”.
La începutul acestei luni, Barcelona a anunțat pierderi de 97 de milioane de euro pentru sezonul trecut, datoria clubului ajungând la 488 de milioane de euro. Bartomeu și consiliul său de administrație ar putea fi obligați contractual să suporte până la 15% din aceste datorii, însă asta se va decide în perioada următoare.
Eventuala decizie de participare a Barcelonei în Superliga Europeană, un fel de campionat al celor mai puternice cluburi europene – care încă nu există mai departe de idee în lucru -, ar trebui confirmată de noul board director al Barcelonei, însă președintele La Liga, Javier Tebas, a răspuns deja pe Twitter, spunând că „Aderarea Barcelonei la această competiție imaginară ar însemna prăbușirea clubului. Asta confirmă ignoranța sa (a lui Bartomeu n.red) cu privire la lumea fotbalului”.
Alegerile noului președinte vor avea loc în termen de trei luni. Până atunci, un consiliu director intermediar va primi sarcina să aducă ceva liniște la Barcelona. O sarcină foarte complicată și ea, de vreme ce antrenorul Ronald Koeman, numit în luna august, a început deja propriul proces de reconstrucție. Unul care nu arată grozav nici în prezent, dacă ne luăm după jocul Barcelonei în acest start de sezon, și care are toate șansele să eșueze, din moment ce noul președinte va aduce – cel mai probabil – un nou antrenor.
Așa cum știi, mișcarea de înlăturare a lui Bartomeu a prins (mai mare) viteză la începutul anului, când Messi, într-o rară ieșire publică, a reacționat furios la sugestiile că jucătorii ar fi fost de vină pentru demiterea antrenorului Ernesto Valverde. A urmat scandalul „Barcagate”, în luna februrie, după ce în presă au apărut informații că o companie media ar fi fost angajată de club pentru a întări imaginea consiliului de administrație pe rețelele de socializare, în parte și prin discreditarea unor jucători-cheie ca Messi și Gerard Pique.
Cei doi au criticat apoi consiliul de administrație al Barcelonei pentru gestionarea negocierilor salariale în luna martie, când jucătorilor le-ar fi fost impuse reduceri de venituri importante. Tot ei s-au opus ideii că Suarez trebuie îndepărtat, ca un prim semn al schimbării dorite de Koeman. Cu doar o zi înaintea derbiului pierdut cu Real Madrid, Gerard Pique a avut, din nou, o ieșire extrem de critică la adresa conducerii în presa catalană: „Mi se pare incredibil că clubul a cheltuit bani ca să ne atace pe noi, jucătorii activi, bani pe care acum ni-i cer înapoi la negocieri. I-am spus asta președintelui Bartomeu și mi-a spus că nu era la curent cu acele atacuri și l-am crezut. Pentru ca apoi să văd că cel care a a contractat respectivele atacuri continuă să lucreze în club…”.
Toate astea au contribuit la imaginea recentă a unui club care merge înainte fără direcție, dar declinul Barcelonei în teren a început în 2017, când Neymar a fost vândut (pentru 222 de milioane de euro) la Paris Saint-Germain, o mutare care a dat startul unei adevărate serii de transferuri nepotrivite – chiar haotice – și foarte costisitoare.
Barcelona a cheltuit sume uriașe pentru înlocuirea lui Neymar, însă nici Philippe Coutinho (145 de milioane de euro, potrivit Transfermarkt), nici Ousmane Dembele (130 mil. euro) și nici Antoine Griezmann (120 mil. euro) n-au confirmat până acum.
Dar să rezumi întreaga campanie de transferuri a Barcelonei în ultimii trei-patru ani la doar trei mutări care încă par, după toate criteriile, neinspirate, înseamnă să reduci amploarea erorilor de management de care suporterii clubului catalan se plâng de mai mulți ani. Același Pique vorbea, în interviul pentru „La Vanguardia”, și despre criticile aduse vestiarului Barcelonei, acuzat că ar conduce clubul din umbră. „Dacă noi, jucătorii, am deținut în anumite momente puterea e pentru că cei care erau puși să o exercite nu și-au dorit asta”. Un nou atac frontal, într-un moment în care Bartomeu încă mai spera că poate trage sforile pentru rămânerea în funcție până în primăvară.
Dar probabil că Leo Messi a sintetizat asta cel mai bine situația atunci când a spus că „Îmi doream un proiect câștigător, să câștig titluri pentru club, pentru a continua să creștem legenda Barcelonei. Iar adevărul e că de ceva vreme nu avem nici un proiect, nu avem nimic”.
La început de septembrie, interviul lui Messi – după ce dorința de despărțire nu i-a fost ascultată – a fost probabil hotărâtor pentru decizia de acum a lui Bartomeu.
„Președintele nu și-a ținut cuvântul”, declara Messi. „Le-am spus celor din club, în primul rând președintelui, că vreau să plec. Le-am spus-o tot anul. Am crezut că era momentul să fac un pas în lateral. Mă gândeam că clubul are nevoie de oameni mai tineri, de oameni noi, credeam că etapa mea la Barcelona s-a terminat, un lucru dureros pentru mine, pentru că tot timpul am spus că vreau să îmi termin cariera aici.
Dar a fost un an complicat, am suferit mult și la antrenamente, și la meciuri, și în vestiar. Mi-a devenit totul foarte dificil și a venit un moment în care mi-am propus să caut noi obiective, noi provocări.
Nu a fost din pricina rezultatului cu Bayern, decizia era gândită de mult. I-am spus-i președintelui, iar el tot timpul a spus că la final de sezon voi putea decide dacă vreau să plec, iar în cele din urmă el nu și-a ținut cuvântul. Așa că voi rămâne, pentru că nu vreau să mă bat în tribunal cu Barcelona.”
Acest interviu despre decizii greu de înghițit și despre decizii greu de luat, despre onoare și, în final, despre fericire, poate fi recitit și acum, înainte să ne întrebăm din nou:
Va rămâne Messi și mai departe de sezonul acesta, când contractul îi expiră?
Același Pique, în interviul de acum câteva zile, lasă clar de înțeles că viitorul Barcelonei nu poate fi imaginat fără Leo Messi. „leo merită totul. Noul stadion va trebui să poarte numele lui, abia apoi să vină numele sponsorului. Trebuie să ne cultivăm figurile importante din istoria clubului, nu să le atacăm. Mă surprinde că nume precum Pep, Puyol, Xavi sau Valdes nu sunt în club. ceva nu s-a făcut bine. Oamenii ăștia au făcut clubul mare, ei trebuie să fie aici tot timpul”.
De rămânerea lui Leo Messi în club vor încerca să se asigure Victor Font și Joan Laporta. Ei vor căuta să vină cu un proiect mai bun, atunci când o să-și depună candidatura pentru postul de Președinte al Barcelonei.
Până acum, Font și-a legat campania de aducerea legendarului Xavi Hernandez în calitate de antrenor, în timp ce Laporta ar înclina să-l readucă pe Guardiola, cel cu care a lucrat între 2008 și 2012.
„Barça are nevoie de o salvare”, a scris Font pe Twitter. „În seara asta vă spun cu mai mult entuziasm ca niciodată că avem ideile, echipa și dorința de a reconstrui clubul.”
Dacă Font va câștiga alegerile de peste trei luni – și este favorit – asta ar însemna o echipă de conducere cu Puyol, cu Xavi sau Valdes. Ar fi un nou început pentru Barcelona, după ceea ce se profilează a fi unul dintre cele mai dezastruoase mandate din lunga istorie a clubului.
Cum ar arăta Barcelona cu Xavi Hernández antrenor? Citește aici.
Ultimul meci al lui Bartomeu a fost înfrângerea (3-1) de sâmbătă cu Real Madrid. Fanii Barcelonei așteaptă acum o reacție a jucătorilor în meciul de Champions League de la Torino, cu Juventus (miercuri, ora 22.00).
**
Antreprenor de succes, un tip stilat și educat, Josep Maria Bartomeu i-a urmat la președinția Barcelonei lui Sandro Rosell în 2014, după demisia acestuia în plin „Caz Neymar”. Dacă acuzele care i s-au adus în ultimele luni vor fi confirmate, Bartomeu i-ar putea călca pe urme predecesorului său și prin sălile de judecată. Ieșit din închisoare, absolvit de acuzele de spălare de bani după ce a petrecut mai bine de 600 de zile în spatele gratiilor, Sandro Rosell a fost considerat sfătuitorul din umbră al lui Bartomeu. Încă un detaliu despre cât de încurcate sunt ițele puterii la un club cu prestigiul și cu modelul de business al Barcelonei.
Dar mai e ceva ce speculează presa spaniolă în aceste zile: faptul că Josep Maria Bartomeu – un tip cu un ton echilibrat în contextul zbuciumat al luptei pentru independență a catalanilor din ultima vreme – nu a primit sprijinul politic din partea guvernului Cataloniei pentru amânarea votului de blam poate deschide calea unei preluări a clubului de către o aripă mai radicală. Tentația folosirii clubului în lupta independentistă e mare – și veche – și rămâne de văzut cum ar afecta o radicalizare a discursului oficial bunul mers al Barcelonei, pe de o parte, și proiecția globală a brandului său, pe de altă parte.
Citește și:
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni