„Voi rămâne la Barcelona și voi da totul. Nu puteam merge în instanță contra clubului pe care îl iubesc”. Messi rămâne, dar războiul continuă la Barcelona

Ciprian Rus 4 septembrie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Într-un tricou negru, cu bermude roșii și șlapi albi în picioare, într-un decor alb, diafan, pregătit parcă pentru filmarea unui spot publicitar, nu pentru cea mai așteptată știre a anului în sport, în fața unui jurnalist apăsat și el de presiunea momentului, Leo Messi și-a spus, în sfârșit, la 3 săptămâni după dezastrul de la Lisabona (2-8 cu Bayern), versiunea asupra stării de fapt de la FC Barcelona. Despre ce l-a motivat să forțeze plecare de la clubul căruia i-a dedicat 20 de ani și – mai ales – despre ce l-a făcut să se răzgândească în ultimul moment și să mai rămână, cel puțin un an, în Catalunya.

Un interviu greu, acordat celor de la Goal TV, cu titluri la fiecare frază și cu săgeți dure trimise spre „zona înaltă” de pe „Camp Nou”. Știrea e că Leo Messi rămâne, dar conflictul de la FC Barcelona tocmai pare să fi început. Altfel spus, Leo Messi rămâne, dar Josep Maria Bartomeu are șanse tot mai mici să o facă după interviul lui Leo Messi.

Un interviu despre decizii greu de înghițit și despre decizii greu de luat, un interviu despre onoare, competiție și, în final, despre fericire.

Rămas la FC Barcelona, Leo Messi se autopostulează ca șef al opoziției într-un sezon marcat de alegeri pentru funcția de președinte. Nu le va fi ușor celor care vor rămâne la conducerea Barcelonei, nu-i va fi ușor nici lui Ronald Koeman să-și pună ideile în practică într-un vestiar cu Leo și „ai lui”, nu-i va fi ușor nici lui Messi însuși. Care ne cere să nu-i punem la îndoială loialitatea față de club și nici foamea de competiție și de trofee care l-au pus, de fapt, în postura de a cere să plece de la Barcelona.

„Președintele nu și-a ținut cuvântul”

„Niciodată nu voi merge în instanță contra clubului pe care îl iubesc. Le-am spus celor din club, în primul rând președintelui, că vreau să plec. Le-am spus-o tot anul. Am crezut că era momentul să fac un pas în lateral. Mă gândeam că clubul are nevoie de oameni mai tineri, de oameni noi, credeam că etapa mea la Barcelona s-a terminat, un lucru dureros pentru mine, pentru că tot timpul am spus că vreau să îmi termin cariera aici.

A fost un an complicat, am suferit mult și la antrenamente, și la meciuri, și în vestiar. Mi-a devenit totul foarte dificil și a venit un moment în care mi-am propus să caut noi obiective, noi provocări.

Nu a fost din pricina rezultatului cu Bayern, decizia era gândită de mult. I-am spus-i președintelui, iar el tot timpul a spus că la final de sezon voi putea decide dacă vreau să plec, iar în cele din urmă el nu și-a ținut cuvântul. Așa că voi rămâne, pentru că nu vreau să mă bat în tribunal cu Barcelona.”

„La Barcelona nu avem nici un proiect, nu avem nimic”

„Întotdeauna am pus clubul înaintea a tot. Am avut posibilitatea să plec de la Barcelona de multe ori. Banii: În fiecare an puteam să plec și să câștig mai mult decât la Barcelona. Tot timpul am zis că asta e casa mea. Mai bine de aici e greu să fie altundeva.

Tot timpul am spus că îmi doream un proiect câștigător, să câștig titluri pentru club, pentru a continua să creștem legenda Barcelonei. Iar adevărul e că de ceva vreme nu avem nici un proiect, nu avem nimic.”

„În acest ultim an nu am găsit fericirea în interiorul clubului”

„Când le-am spus soției și copiiilor că vreau să plec de la Barcelona a fost o adevărată dramă. Toată familia plângea; copiii nu-și doresc să-și schimbe școala. Dar m-am gândit mai departe: îmi doresc să joc la cel mai înalt nivel, să câștig titluri, să contez în Champions League. Poți câștiga sau poți pierde în Ligă, dar trebuie să fii competitiv. Măcar să fii competitiv și să nu pățești ca la Roma, ca la Liverpool, ca la Lisabona.

Îmi doream să plec pentru că îmi doream să-mi trăiesc fericit ultimii mei ani de fotbal. În acest ultim an nu am găsit fericirea în interiorul clubului.”

„Voi rămâne la Barcelona și voi da totul”

„Voi rămâne la Barcelona, atitudinea mea nu se va schimba. Voi da maximul. Întotdeauna vreau să câștig, să fiu competitiv, nu îmi place să pierd niciodată. 

Acum, nu știu ce se va întâmpla. E un antrenor nou și o nouă idee. E bine, dar apoi trebuie să vezi cum răspunde echipa și dacă ne va face să fim competitivi sau nu. Eu unul voi rămâne și voi da maximum”.

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now