Luis Suarez a intrat pe porțile „Nou Camp” un băiat teribil, se pregătește să iasă un senior. Și Leo Messi va rămâne fără cel mai bun prieten

Ciprian Rus 22 septembrie 2020

În 2014, când a decis transferul lui Luis Suarez la Barcelona, pentru ceva mai mult de 80 de milioane de euro, mult-blamatul Josep Maria Bartomeu a luat una dintre cele mai riscante decizii nu doar din istoria clubului pe care îl conducea de numai câteva luni, ci din istoria fotbalului. Peste 80 de milioane de euro pentru un jucător care nu mai avea ce căuta în fotbalul englez, după repetatele episoade agresive – verbale și, mai ales, non-verbale, asupra adversarilor.

Pus în fața unei suspendări drastice, clubul din Liverpool s-a văzut atunci obligat să renunțe la marea sa vedetă. S-a întâlnit – nu chiar la mijloc – cu oferta Barcelonei, care își dorea un vârf harnic, puternic și generos, pe măsura superstarului Leo Messi. Dar să dai 80 și ceva de milioane de euro pe cel mai mare „golan” al Europei fotbalistice, un om cu multiple antecedente la activ, un fotbalist care „capsase” în mod repetat urechile adversarilor, și care mai și profera vorbe grele fundașilor adverși, părea, atunci, un pariu suicidal.

Pe porțile de pe „Nou Camp” a intrat un băiat teribil și iese un senior.

Se zice că Barcelona i-a impus, contractual, angajarea unui psiholog. Nu știm dacă a fost pe acolo și nici ce efect ar fi avut psihologul: cert e că, la Barcelona, Luis Suarez, „Animalul” – cum era poreclit, a devenit un alt om. Și la fel de sigur e că, la Barcelona, în Leo Messi, Luis Suarez și-a găsit cel mai bun prieten. Circulă zilele acestea pe net fotografii cu Leo foarte trist pe terenurile de antrenament și de joc.

La fel ca și venirea lui, iminenta plecare a lui Luis Suarez (deși Barcelona pare că a blocat mutarea lui la Atletico Madrid) e un fenomen care depășește simpla tranzacție fotbalistică. Leo Messi a fost tot timpul asociat genului nu foarte comunicativ, care cimentează relații – și le cimentează! – cu foarte puțini colegi de vestiar. După plecarea lui Pinto, portarul de rezervă al Barcelonei, cel mai bun prieten din vestiar al lui Leo a devenit Luis Suarez.

Extrem de exigent, Leo a găsit, fatalmente, inclusiv la un club ca Barcelona, puțini oameni care să îl înțeleagă. Ter Stegen e prea departe pentru Leo – deși uneori foarte aproape în influență – Pique e mai cosmopolit, e prins și cu afacerile, Busquets e cu ale lui, Xavi și Iniesta au fost cu ale lor. Și-a găsit un „socio” în Alves, apoi în Alba, apoi în Suarez. Finalmente, doi golgheteri s-au întâlnit, într-un sezon chiar și cu Neymar, pentru un atac stelar al epocii noastre. Iar Luis a fost, nu de puține ori, cel mai spectaculos dintre ei.

Din nou, nu e despre cifre, care vorbesc de la sine. Este, de fapt, despre o mare prietenie. Sunt mulți bani la mijloc, dar prietenia dintre Messi și Suarez e cu atât mai prețioasă. Doi oameni care își plimbau copiii pe puținii metri vizibili dintre vilele lor, doi oameni care au făcut din pasiunea lor pentru a juca la Barca scopul vieții lor.

*

Luis pleacă acum de la Barcelona, și merită să o facă pe merite proprii. Nimeni nu îl va putea înlocui. Statistica e de partea lui. Dar devenirea lui și fericirea lui Messi sunt, ca în reclame, ceva ce nu poți cumpăra; despărțirea lui Leo de Luis e încărcată de sens. La intersecția a zeci de milioane de euro, doi bărbați au legat o frumoasă și trainică prietenie. Într-o poveste ideală, acești doi prieteni vechi ar fi îmbătrânit împreună: așa e în marile cărți. A rămas că își vor împărți anii de după – Vidal, included. Luisito pleacă – ce nume frumos pentru „golanul” de acum niște ani! – cineva, nu spunem cine, rămâne trist. Nu știm nimic despre psiholog, știm sigur despre un anume Leo Messi.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.