Ce meci pentru România! La ultima aruncare, Bianca Bazaliu aduce victoria României cu Spania, în grupele principale ale Campionatului European de handbal!

Andrei Năstase 11 noiembrie 2022
Fast
Împarte cu alții acest articol

După o luptă imensă, naționala României depășește de rezistența Spaniei, câștigă la ultima aruncare – și ce gol pentru Bianca Bazaliu! -, obține prima victorie din grupele principale ale Campionatului European de handbal feminin: a fost 28-27, cu un final de ținut minte!

De aici încolo, totul e (din nou) posibil.

Cu dovezile de curaj pe care și le-au oferit azi, jucătoarele României pot privi cu încredere spre următoarele meciuri: nu doar că jocul lor e în creștere, dar grupul acesta știe să sufere.

Crina Pintea, cu 7 goluri, a fost cea mai bună marcatoare azi. Eliza Buceschi a reușit 6 goluri, Cristina Neagu a marcat 5, Sorina Grozav 4, iar Bianca Bazaliu 3 (și jumătate).

Pentru România, aceasta este a doua victorie de la EURO 2022, după cea cu Macedonia de Nord, în grupele preliminare ale turneului final organizat de Slovenia, Muntenegru și Macedonia de Nord.

Echipa antrenată de Florentin Pera are acum două puncte în Grupa II. Și mai are de jucat pe 15 noiembrie, cu Muntenegru, și pe 16 noiembrie, contra Germaniei. Până atunci, clasamentul arată așa:

Muntenegru – 4 puncte
Franța – 4 puncte
Țările de Jos – două puncte
Germania – două puncte
România – două puncte
Spania – două puncte
Franța vs Muntenegru se joacă duminică seară.


Meciul

„Toți adversarii sunt dificili acum, deci nu avem timp de pierdut, trebuie să ne concentrăm. Sunt foarte, foarte încrezător că putem juca alte meciuri bune, la fel cum am jucat cu Olanda în grupa preliminară”, spunea Florentin Pera, înaintea primului meci al României în Main Round.

Și-n fața unei echipe a Spaniei rămasă fără Alicia Fernandez, accidentată la menisc în meciul precedent, echipa lui a început hotărât, cu multă claritate. Crina Pintea și Cristina Neagu au marcat primele 6 goluri ale României, dar în primele 10 minute – până la 6-4 și time-out-ul cerut de antrenorul advers – România a impresionat mai ales în apărare: o bună viteză de repliere și multă mobilitate, lucru care a încurcat atacurile ibericelor, specialiste ale duelurilor unu la unu.

Primele momente mai șterse ale României au apărut în atac, de la 7-4 încolo, când Cristina Neagu a fost odihnită și câteva finalizări mai simple au fost ratate. Însă avansul de trei goluri a fost păstrat, pentru că Bianca Bazaliu (cu ceva noroc), ELiza Buceschi și Laura Pristaviță au bătut-o și ele pe portărița Spaniei: 10-7 și apoi 11-8, după al doilea gol al Biancăi Bazaliu, intrată cu mult curaj pe inter dreapta.

Până în minutul 25, România a fost mai inspirată peste tot: Daciana Hosu a scos din nou, la fel ca-n meciul cu Macedonia de Nord, multe mingi importante, apărarea centrală a României a lăsat puține spații (chiar și în minutele de inferioritate), iar România a dominat jocul la linia de 9 metri. Poate un singur lucru n-a mers – jocul cu extremele: niciun gol marcat din lateral.

Din păcate, după două atacuri ratate pe finalul reprizei, Neagu și colegele ei s-au dus cu un singur gol avans la vestiare: 13-12.

România a început a doua repriză cu un gol superb al lui Neagu, dar și cu aceeași apărare precisă, zgârcită, care n-a luat gol în primele trei minute. Ajutată de munca defensivă, echipa României s-a distanțat din nou la +3, 14-11 și 15-12.

Și nimic n-a anunțat seceta de câteva minute din atac, o perioadă de care Spania a profitat din plin: ibericele au egalat la 15, s-au ținut aproape când Sorina Grozav a găsit primele ei două goluri, și au trecut pentru prima dată înainte la 19-18.

A fost un prim moment greu pe care România l-a gestionat bine.

Rămase calme, Neagu, Buceschi și Pintea și-au arătat aici experiența. Alexandra Badea, din extremă, a egalat, iar echipa României a preluat conducerea la 21-20, însă bara i-a refuzat Cristinei Neagu golulul de la 7 metri. În loc de +2 pentru România, Spania a egalat din nou și a jucat următoarele două minute în superioritate.

Aici, tensiunea din sala de la Skopje a devenit greu de suportat. Buceschi a reușit o nouă pătrundere în stilul ei, însă oboseala a început să se simtă pe replierea echipei României: Spania a egalat ușor, apoi a marcat alte două goluri iuți pe faza a doua.

La 25-23 pentru Spania, cu șase minute rămase de jucat, România a răspuns din nou bine: Eliza Buceschi a preluat jocul de atac, ea a egalat la 25, înainte ca Hosu să scoată entuziasmant de 7 metri, iar Pintea, excelent angajată de Neagu, să facă 26-25 pentru România.

Însă n-a fost suficient nici acum. Spania a egalat la rându-i, și-n ultimele două minute s-a intrat la egalitate: 26-26, nimic decis, totul de câștigat.

Pe margine, Florentin Pera – vizibil apăsat de presiunea acestui final – a cerut time-out. Pe următorul atac, Sorina Grozav a avut curajul să arunce de la distanță, mingea ei s-a dus în poartă, și România a fost sigură că nu mai poate pierde. Dar cum a câștigat, asta nu va uita prea curând: Spania a egalat la 27, însă Bianca Bazaliu, de la mare, mare distanță, a marcat golul victoriei cu ultima aruncare. Dar ce aruncare! Și ce victorie importantă pentru această echipă a României!

© FOTO: Sorin Pană / Sport Pictures

 


Contextul

Din echipa națională antrenată de Florentin Pera (și secundul Bogdan Burcea) lipsesc câteva jucătoare importante, mai ales în linia defensivă: Cristina Laslo, esențială și la coordonare, devenise importantă și-n apărarea centrală a echipei, zonă din care absentează și Anca Mițicuș (Polocoșer), Mădălina Zamfirescu sau Daria Bucur.

În plus, Crina Pintea joacă cu dureri la șold, iar Lorena Ostase, colega ei din pivot, are o fractură la deget. Eliza Buceschi a fost recuperată la timp, însă România are și alte absențe, multe în legătură cu Covid. Pentru că Federația Europeană de Handbal (EHF) s-a trezit să anunțe, abia după ce echipele și-au ales loturile lărgite de 35 de jucătoare – din care ești forțat să alegi 18 pentru turneul final -, că schema completă de vaccinare Covid este un criteriu obligatoriu pentru participare la EURO. Asta a dat calculele peste cap și pentru România, dar și pentru alte echipe participante.

Poate și de-asta, selecționarul Pera n-a trasat un obiectiv clar. Dar calificarea în Main Round a fost o țintă realistă. Asta înseamnă implicit și o clasare în primele 12 echipe; dar poate că locurile 8-10 ar fi un bun pas înainte, după locurile 13 și 12 la precedentele două turnee finale. 

România a participat la toate edițiile Campionatului European, cu o singură excepție – 2006. Cel mai bun rezultat a fost medalia de bronz din 2010. La ediția precedentă, din 2020, România s-a clasat pe locul 12.

Lotul României pentru EURO 2022

Portari: Daciana Hosu (SCM Rm. Vâlcea), Iulia Dumanska (Gloria Bistrița) și Diana Ciucă (Rapid); Extreme stânga: Alexandra Dindiligan (CSM București), Ana Maria Tănasie (Minaur Baia Mare), Corina Lupei (SCM Rm. Vâlcea); Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București), Sorina Grozav (Rapid), Bianca Bazaliu (Gloria Bistrița), Diana Lixăndroiu (CSM Slatina); Coordonatoare: Eliza Buceschi (Rapid), Laura Pristăvița (Gloria Bistrița); PivoțiCrina Pintea (CSM București), Lorena Ostase (Rapid), Andreea Țîrle (Minaur Baia Mare); Extreme dreapta: Alexandra Badea (CS Rapid), Sonia Seraficeanu (CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud), Mihaela Mihai (CSM Bucureşti).

Avem 5 jucătoare debutante la un turneu final: Diana Lixăndroiu și Mihaela Mihai, care nu au împlinit încă 18 ani, Corina Lupei și Andreea Țîrle (ambele au 20 de ani), dar și Sorina Grozav (Tîrcă), care are șansa acum (la 23 de ani) să-și facă loc în echipa României.

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories