Cea mai severă înfrângere europeană | Fără apărare, la propriu și la figurat, CFR pierde la scor în Europa League. Cinci idei după meciul de la Roma

Ciprian Rus 5 noiembrie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

CFR Cluj primește cinci goluri de la AS Roma, și, după șapte meciuri consecutive fără înfrângere în Europa League, echipa lui Dan Petrescu pierde la cel mai mare scor din istoria participărilor ei în cupele continentale, exact pe „Olimpico”, acolo unde, în 2008, a obținut cea mai mare victorie a sa în Europa.

În celălalt meci al grupei, Young Boys, principala adversară a CFR-ului pentru calificarea în primăvara europeană, conduce deja cu 2-0 pe CSKA Moscova.

CFR rămâne cu 4 puncte din primele trei meciuri, urmează să joace returul cu Roma pe 26 noiembrie.

Iată primele idei după meciul din capitala Italiei:

Ghinionul

„Să-mi dea Fonseca și mie doi fundași, că are destui!”, glumea, și nu prea, Dan Petrescu, la conferința de presă de dinaintea meciului cu AS Roma din etapa a III-a a Grupei A a Europa League.

Adevărul e că ghinionul a lovit rău de tot CFR-ul chiar înaintea celui mai complicat meci al sezonului de toamnă, deplasarea de pe Stadio „Olimpico”, în a treia etapă a sezonului de Europa League.

După ce Cestor, a treia soluție pentru centrul apărării, s-a accidentat grav, Petrescu i-a pierdut și pe „centralii” titulari, Vinicius și Burcă – practic cei mai în formă jucători ai echipei. O lovitură nu doar pentru apărare, ci și pentru atac, în condițiile în care cei doi creau mare pericol la fazele fixe, una dintre armele letale ale CFR-ului în ultimii ani.

Pe lângă absențele din primul „11”, Dan Petrescu a avut la Roma și o bancă extrem de scurtă, cu doar șase jucători, între care doi tineri fără pic de experiență la acest nivel.

Improvizația

În condițiile absențelor extrem de importante, Dan Petrescu s-a văzut nevoit să improvizeze cu o apărare în cinci oameni – cu Manea și cu tânărul U21 Denis Ciobotariu stopperi și cu veteranul Hoban retras între ei, respectiv cu Susic și Camora în flancuri. Un sistem pe care antrenorul clujenilor l-a mai folosit doar de două ori în ultimii ani, sezonul trecut, contra lui Lazio, dar cu „actori” de alt calibru: Cestor, Boli și Burcă. În plus, retragerea lui Hoban în spate a destabilizat și mijlocul, unde, iarăși, a fost forțat Itu, și el fără experiență europeană.

Greu de spus care era planul de bătaie al CFR-ului în acest sistem 5-3-2, căci orice calcul tahnico-tactic a fost dat peste cap de golul extrem de rapid al gazdelor, în minutul 1, după o centrare pe 8 metri care a scos imediat în evidență improvizațiile din zona apărării centrale.

Planificarea sportivă

Am lăudat nu o dată, în ultimii ani, planificarea sportivă excelentă a celor de CFR Cluj, mai ales în contrast cu rivala din campionat – FCSB. Sistemul a funcționat extraordinar anul trecut, când CFR era pe locul 1 în campionat și avea rezultate de top în Europa League.

Anul acesta, în schimb, pe fondul plecării unor jucători și în contextul întârzierii, justificate de pandemia de COVID -19, a alocărilor de bani de la UEFA, CFR Cluj s-a mișcat foarte slab pe piața transferurilor, iar asta se vede și în Liga 1, și, mai ales, în Europa.

Pare cumva șocant, dar numai doi dintre titularii contra Romei au fost în primul „11” acum un an, în ultima înfrângere (0-1) a ardelenilor în Europa League. Vorbim despre Camora și Djokovic. Dincolo de indisponibilii Cestor și Burcă, lipsesc nume grele în sistemul lui Dan Petrescu, precum Arlauskis, Boli, Bordeianu, Culio sau Omrani. Asta spune multe despre soluțiile pe care Petrescu le avea la îndemână cu doar un an în urmă.

Meciul

Cu un mix de titulari și rezerve, echipa lui Paolo Fonseca și-a făcut jocul ușor încă din start. La 0-1, clujenii au echilibrat puțin meciul, dar romanii au marcat de fiecare dată când au apăsat pedala de accelerație.

Cu 0-3 la pauză, ambii antrenori au apelat la schimbări. Intrările lui Pereira și Păun au dat mai mult echilibru CFR-ului, dovadă că prima ocazie mare la poarta lui Bălgrădean din partea a doua a venit după 20 de minute. Ai noștri au ripostat printr-o dublă ocazie mare, prin Carnat și Rondon, dar mingea s-a încăpățânat să nu intre în poartă. În minutul 77, oaspeții au avut o nouă șansă de-a puncta pe tabela de marcaj, dar arbitrul a refuzat un penalti clar la Carnat.

În loc de 1-3 sau 2-3 s-a făcut 0-5, pentru că jucătorii lui AS Roma au mai scăpat de două ori spre poartă – și n-au vrut să rateze.

După șapte meciuri consecutive fără înfrângere în Europa League, echipa lui Dan Petrescu pierde la cel mai mare scor din istoria participărilor ei în cupele continentale, exact pe „Olimpico”, acolo unde, în 2008, a obținut cea mai mare victorie a sa în Europa. 

Speranța

În ciuda scorului drastic, CFR nu și-a compromis șansele de a ajunge în primăvara europeană. Urmează un nou meci cu Roma, acasă, când, sperăm, apărarea lui Dan Petrescu, dar nu numai apărarea, ci și atmosfera de la echipă, vor fi cu totul altfel.

Până atunci, în așteptarea unor evoluții mai consistente, CFR se întoarce de la Roma cel puțin cu o veste bună: minutele excelente arătate de foarte tânărul Carnat, care a făcut impresie bună la fiecare minge pe care a atins-o. Un nume care s-a remarcat deja în Liga 1 și care și-a câștigat dreptul de-a juca la trupa U21 a lui Adi Mutu, în meciul decisiv cu Danemarca, dar și în cupele europene, după ce a făcut aseară pe „Olimpico”.

*

„Sincer, doar scorul mă deranjează. Am avut șapte jucători accidentați, deci nu am venit cu mari speranțe, voiam doar un scor mai strâns. Însă e greu fără jucători. Plătim greșelile pe care le-am făcut în trecut, am tot avertizat că nu avem soluții. Ar fi un miracol să mai facem un rezultat bun în grupa asta, în condițiile în care noi nu avem soluții nici pentru meciul de duminică din Liga 1”, a spus la final Dan Petrescu.

*

AS Roma 5 – 0 CFR Cluj

Au marcat: Mkhitaryan (’1), Ibanez (’24), Mayoral (’34, ’86), Pedro (’89)

AS Roma: Pau López – Fazio, Ibanez, Kumbulla – Bruno Peres, Cristante, Vertout, Spinazzola – Villar, Mkhitaryan, Borja Mayoral

Rezerve: Boer, Mirante, Karsdorp, Juan Jesus, Smalling, Pellegrini, Dzeko, Pedro, Zalewski, Milanese, Tripi

Antrenor: Paulo Fonseca

CFR Cluj: Bălgrădean – Susic, Manea, Ciobotariu, Camora – Itu, Hoban, Djokovic – Rondon, Debeljuh, Deac

Rezerve: Sandomierski, Păun, Pereira, Latovlevici,  Joca, Cârnaț

Antrenor: Dan Petrescu

 

Abonează-te la newsletter
Top Stories