Farul domină clasamentul celor mai inspirate 10 transferuri din actualul sezon de Liga 1

Ciprian Rus 3 octombrie 2022
Fast
Împarte cu alții acest articol

Farul, Rapid și Hermannstadt. Cele trei echipe care-au impresionat prin rezultatele obținute în primele 10-12 etape din Liga 1. Constănțenii sunt pe primul loc, cu cel mai bun atac (24 de goluri marcate) și o singură înfrângere până aici; Rapid e pe doi, cu cea mai bună apărare (6 goluri primite în 11 meciuri); Hermannstadt înhide podiumul provizoriu, cu un punct, dar și un meci în plus față de CFR Cluj – o echipă care păstrează, deși a pierdut 3 din primele 10 meciuri ale sezonului, aura favoritei principale la titlu.

Locul ocupat de Farul în clasament se justifică și prin inspirata campanie de transferuri făcută în această vară. După mai mulți ani fără rezultate concludente, după fuziunea Viiorului cu Farul – care a însemnat și o importantă injecție economică și de moral – și după ce pare să fi renunțat (cel puțin o vreme) la visul de a mai antrena în străinătate, Gică Hagi a construit din nou o echipă capabilă să se lupte la trofeele sezonului. Pe lângă tinerii produși de academie sa – Alexi Pitu e liderul la zi al pasatorilor în SuperLigă -, Hagi și-a pus la încercare flerul în ceea ce privește relansarea unor talente din fotbalul nostru. Iar de data asta, transferurile făcute i-au ieșit din plin.

Însă Gică nu e singurul care a avut ochi la jucători în această vară. Majoritatea echipelor de top sunt trase în sus de câte unul sau mai mulți nou-veniți. Uite care sunt cele mai inspirate transferuri din actualul sezon de Liga 1.

Denis Alibec (Farul)

După o lungă serie de probleme fizice și după ce nu-și găsise locul la campioana CFR Cluj, Denis Alibec, trecut de-acum de 30 de ani, părea o cauză pierdută pentru fotbalul la nivel înalt. Gică Hagi a avut altă părere, iar acum Denis este omul cu golurile spectaculoase de la Farul – are deja 5 – și a devenit o soluție și pentru echipa Națională.

Daniel Paraschiv (Hermannstadt)

Pasat de CFR Cluj într-o lungă serie de împrumuturi, Daniel Paraschiv și-a găsit locul la revelația sezonului din SuperLigă, FC Hermannstadt. Cu 6 goluri și o pasă decisivă, Daniel este unul dintre cei mai în formă jucători din campionat.

Tudor Băluță (Farul)

Om de bază în echipa U21 semifinalistă la Euro în 2019, Tudor Băluță a avut un ghinion incredibil odată ajuns la Brighton & Albion, surpriza din acest an a Premier League. Împrumutat în mai multe locuri, din Olanda în Ucraina, Tudor nu a mai fost niciodată promisiunea de dinainte de 2020. Însă a fost și el salvat de Gică Hagi, iar evoluțiile consistente în „alb-albastru” l-au readus și pe el la Națională.

Bogdan Mitrea (CSU Craiova)

Când a decis transferul său, Mirel Rădoi și-a adus mai mult decât un fundaș central cu experiență și cu personalitate, și-a adus un lider – unul dintre principalii responsabili ai saltului de calitate făcut de Sepsi în ultimii ani. Dovadă că Rădoi nu s-a înșelat e și faptul că Mitrea a fost chemat de urgență la Națională ca să acopere absența lui Chiricheș.

Andrea Compagno (FCSB)

Adus de la FCU Craiova pe o sumă impresionantă în fotbalul nostru, 1,5 milioane de euro, atacantul italian s-a pus deja pe treabă, chiar dacă echipa scârțâie din toate încheieturile. Nu mai departe de ultima etapă, a marcat o dublă decisivă în abia a doua victorie din sezon a celor de la FCSB. Andrea e lider în clasamentul golgheterilor, cu 9 reușite, și are 4 goluri în 4 meciuri la FCSB. Au apărut voci care îl cer pe atacantul de 26 de ani la Naționala României.

Marko Dugandzic (Rapid)

Adus de la CFR Cluj, unde avea o concurență extrem de puternică, Marko e titular indiscutabil în echipa lui Adrian Mutu și are o participare la gol de aproape 40% pentru echipa din Giulești.

Simone Scuffet (CFR Cluj)

Adus de la APOEL, la începutul unui sezon complicat și deja tumultuos în Gruia, Simone s-ar putea dovedi, la final de campionat, jucătorul decisiv în adjudecarea unui nou titlu în bogatul palmares al clujenilor. Aflată în cătarea unui portar de garanție după plecarea lui Arlauskis, Dan Petrescu pare să-și fi găsit, în fine, omul potrivit pentru rezultatele sale favorite, fără gol primit: Simone are 3 „cleansheets” în 5 meciuri.

Mario Rondon (Sepsi)

Revenit în campionatul românesc, unde deja a scris istorie, de la Radomiak Radom, atacantul de 36 de ani nu pare să-și fi pierdut deloc instinctul pentru gol. Are deja 5 reușite pentru cei de la Sepsi.

David Kiki (Farul)

O descoperire excelentă a lui Gică Hagi și a departamentului de scouting de la Farul, David Kiki s-a impus imediat printre cei mai buni fundași stânga într-un campionat care îi dă pe internaționalii români Bancu și Camora! Internaționalul din Benin, trecut prin fotbalul francez, este cel mai bun dribleur din SuperLigă.

Christian Irobiso (Petrolul)

Adus de la Dinamo, Irobiso s-a remarcat imediat în atacul Petrolului. Voluntar, implicat, spectaculos, chiar dacă joacă dezlânat uneori, e genul de atacant care nu te lasă indiferent ca spectator și care face viața grea fundașilor care trebuie să îl marcheze. Jucătorul născut în Nigeria are 3 goluri în 8 apariții pentru „lupii galbeni”.

*

Chiar dacă unora le-a lipsit constanța în evoluții, iar alții au scuza contextului mai complicat în care se găsesc echipele lor, sunt destui jucători nou-transferați care s-au remarcat în acest început de sezon. Merită urmăriți și Louis Munteanu (venit la Farul sub formă de împrumut de la Fiorentina – decisiv în victoria cu CFR Cluj), Denis Ciobotariu (esențial în victoria lui Sepsi cu Hermannstadt din ultima etapă), CFR-istul Karlo Muhar (printre cei mai buni recuperatori în jumătatea adversă și autorul unuia dintre golurile campionatului de până acum), veteranul Gabi Tamaș de la Petrolul (cu evoluții remarcabile la vârsta lui), foarte tânărul Emmanuel Yeboah (adus acum câteva luni de CFR de la Apostles FC din Ghana – două goluri și o pasă de gol în campionat, foarte apreciat de Dan Petrescu).

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES


Clasamentul Superligii

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories