Chelsea și Spurs depășesc o vacanță dificilă, dar startul fals al nou-venitelor ne pune pe gânduri

Danny Coposescu 12 august 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

Ce spuneam despre succesul nou-promovatelor în Premier League? Cam 48 de ore au ținut previziunile optimiste, nu doar pentru echipele care și-au cheltuit tot bonusul după progresul din Championship, ci și în cazul celor care au lăsat o impresie atât de plăcută sezonul trecut. La finalul unei zile în care aproape toate favoritele și-au respectat statutul, ni s-a confirmat încă o dată că banii nu aduc neapărat fericirea. Nici măcar în cea mai bogată ligă din lume.

London Calling

E clar că Spurs și Chelsea au trăit zile mai bune decât astea. Prima pare încremenită în timp ce așteaptă mutarea pe un stadion nou al căror costuri se măsoară în ani, nu doar în numere. Până și statisticienii de la Opta au fost derutați de inactivitatea fără precedent a lui Tottenham pe piața de transferuri: nici măcar un jucător n-a fost adăugat la lot. Victoria cu 2-1 de pe St James’ Park contra lui Newcastle sugerează deci concluzii contradictorii.

E drept, Pochettino nu se poate plânge prea mult, cât timp dispune de aceleași talente excepționale ca în anul trecut. Jan Vertonghen și-a demonstrat valoarea și în careul opus, cu un gol care testat precizia tehnologiei de pe linia porții, iar Dele Alli e alt membru al naționalei engleze care revine în forță după un turneu de succes în Rusia.

Dar sunt și probleme. În primul rând, Joselu le-a dat emoții oaspeților, chiar dacă ele au durat doar șapte minute – cât a ținut egalitatea; apoi Spurs trebuie să mulțumească barei și transversalei, care au intervenit decisiv la ocaziile lui Diame și Rondon. Și poate cea mai mare problemă e că victoria asta la limită a venit împotriva unui adversar mai slab care reprezintă un caz extrem al aceluiași of: lipsa de investiții. Viitorul lui Rafa Benitez în nord-estul Angliei rămâne neclar. Și chiar dacă relația dintre Pochettino și Daniel Levy o fi infinit mai bună, discrepanța dintre ambiții și posibilități s-ar putea să ajungă comparabilă.

Abramovich, în schimb, și-a scos conturile la înaintare cum n-am mai văzut de mult. E drept că inflația halucinantă de astăzi complică evaluarea banilor dați pe Jorginho sau Arrizabalaga. Însă primul și-a desăvârșit cu un penalti (marcă proprie) prestația excelentă pentru Chelsea contra lui Huddersfield, în timp ce al doilea a păstrat tabela imaculată până la final. Kante (serios!) și Pedro au contribuit și ei la scorul final de 3-0. „Situația a fost foarte dificilă până acum. Trebuie să cunosc caracteristicile jucătorilor, să mă adaptez la caracteristicile campionatului. Depinde de mine și de ei cât va dura să ajungem la condițiile optime,‟ a fost reacția diplomată a lui Sarri. Italianul continuă să arate altă față – și alt stil – decât suntem obișnuiși să vedem la Chelsea.

Wolves salvează onoarea nou-venitelor

Când redefinești abordarea cluburilor promovate pe tărâmul promis al primei ligi engleze, e normal ca așteptările să crească proporțional. În mod normal, atitudinea față de cele care-au făcut pasul ăsta e răbdătoare și lipsită de pretenții. Dar Wolves și Fulham au scos din portofel aproape 200 de milioane de euro împreună, așa că aici se aplică o excepție. În sensul ăsta, rezultatele n-au prea fost pe măsură.

E adevărat că Everton, cu antrenorul Marco la debutul oficial, nu-i cel mai facil oponent pe care-l poți întâlni. Cu atât mai puțin când are pe teren un Richarlison hotărât să demonstreze ce poate. Brazilianul, adus pe multe lire de la Watford, a început cum nu se putea mai bine: o dublă pe Molineux. Wolverhampton s-a ținut tare și a egalat de două ori, prin lovitura liberă excepțională a lui Neves și apoi lovitura de cap a lui Jimenez, după ce Phil Jagielka a fost eliminat pentru cumul de galbene.

La Fulham, lucrurile au mers mult mai rău. Crystal Palace e una dintre formațiile care n-a mișcat prea mult pe piață vara asta și, având în vedere dificultățile din stagiunea trecută, era printre favoritele la retrogradare. E ultima oară când ne permitem să-l subestimăm pe Roy Hodgson, eroul tuturor de pe Selhurst Park și cel care a câștigat net bătălia cu Slavisa Jokanovic. Schlupp și Zaha au stabilit un 2-0 fără multe emoții pentru „Vulturi‟.

La fel de simple au fost și succesele identice ale lui Bournemouth și Watford, cu Cardiff City, respectiv Brighton. S-a înregistrat același rezultat de 2-0, cu aceeași concluzie: înaintea meciurilor de duminică, experiența a ieșit învingătoare în prima etapă de Premier League.

Liverpool își va deschide conturile duminică, contra lui West Ham, în timp ce Arsenal și City vor închide prima rundă cu derbi pe cinste la Londra.

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories