Cu speranță, spre infern: România bate la scor liderul grupei, dar tot ajunge în eșalonul al treilea al Europei. Reconstrucția trebuie să înceapă de foarte jos

Ciprian Rus 26 septembrie 2022
Fast
Împarte cu alții acest articol

Echipa națională a României a jucat (în sfârșit) bine, a câștigat la scor ultimul meci din actuala ediție a Ligii Națiunilor, 4-1 contra Bosniei și Herțegovina, însă tot n-a putut evita retrogradarea în a treia ligă valorică a competiției.

Cu o singură victorie în șapte partide și doar 4 puncte în 5 meciuri oficiale, mandatul lui Edward Iordănescu era, înaintea întâlnirii de luni seară – în ultima rundă din Divizia B, Grupa 3, a Ligii Națiunilor -, cel mai slab din epoca modernă a Naționalei: după egalul de vineri din Finlanda, unde, cu un pic de aplomb sau inspirație, puteam scoate ceva mai mult, perspectivele erau cât se poate de sumbre: prima retrogradare din istoria „tricolorilor”, în contextul noului format impus de Nations League, în care naționalele europene sunt clasificate în patru eșaloane valorice.

De unde acum două decenii ne băteam de la egal la egal cu Argentina, Anglia, Germania, Franța sau Italia, noua generație a ajuns să joace în Liga C, alături de Luxemburg, Insulele Feroe, Azerbaidjan sau Estonia. Ca să fi rămas în Liga B, România ar fi avut nevoie de un rezultat mai bun decât cel al Finlandei cu Muntenegru.

*

Selecționerul Edi Iordănescu a surprins (din nou) prin cele numai trei schimbări din primul 11, ca și printr-o nouă dispunere tactică, un 4-2-3-1 cu Nicu Stanciu în rolul căpitanului de echipă, în spatele vârfului Denis Alibec, făcând legătura între compartimente. Stabilizarea garniturii de start, revenirea lui Stanciu la Națională, dar și forma bună arătată de câțiva „tricolori” la Helsinki erau tot atâtea promisiuni că jocul României va arăta mai legat ca de obicei.

Dar elanul alor noștri, mobilizați la momentul imnurilor, a fost imediat tăiat de evenimentele din zona galeriilor. Chimia proastă dintre o facțiune a suporterilor și Federație se dovedește încă o dată o piedică pentru o Națională și așa lipsită de importante argumente. După evenimentele de acum, riscul e să avem iarăși terenul suspendat, cum s-a mai întâmplat; iar lipsită de suporteri, Naționalei îi va fi cu atât mai greu să se ridice.

După întreruperea meciului încă din primele minute, România a avut nevoie de un sfert de ceas până la prima fază mai legată și de mai bine de jumătate de oră până la momentul descătușării. În fața unei adversare cu multe rezerve, fără Pjanic, suspendat, și Edin Dzeko, Sead Kolasinac și Sehic, toți trei rezerve, echipa României a suferit minute bune, mai ales pe flancul stâng al lui Bancu. Dar jucătorii lui Edi Iordănescu s-au mobilizat, au intrat, pas cu pas, în joc, iar unul dintre ei, Dennis Man, a marcat chiar din pasa lui Bancu, decisiv pe atac și la Helsinki. În următoarele 10 minute, până la pauză, România a jucat cel mai entuziast fotbal al său în mandatul Iordănescu Jr, însă a ratat câteva ocazii monumentale de a închide meciul, prin Alibec și Man.

Imaginea bună nu s-a repetat după pauză, ai noștri s-au lăsat dominați minute bune, în timp ce în Muntenegru, la Podgorica, unde echipa gazdă juca în 10 de minute bune, Finlanda conducea deja cu 2-0. În Giulești, Radu ne ține în meci ca în prima parte, iar România a mai punctat o dată pe o contră magistrală, după minute bune de suferință. Din nou pasă decisivă Bancu, a treia consecutivă, gol Pușcaș! Am luat gol imediat, dar am dovedit reacție, cu o cursă superbă a lui Rațiu, finalizată chiar de el, după un șut respins în 2 metri al lui Bancu. Pe final, încă un gol, după o nouă fază entuziasmantă: deschidere Băluță pentru Camora, pasă pentru Pușcaș, pe 16 metri.

*

După 4-1 cu o Bosnie arțăgoasă și montată, care nu a venit în excursie la București, cum ar putea crede cei care nu au văzut meciul, rămânem cu mai multe iluzii decât concluzii. Întâi de toate, rămâne de clarificat dacă Edward Iordănescu va rămâne la conducerea tehnică a echipei. Nu doar „ultima impresie” din Giulești, ci și senzațiile transmise înainte de meci lasă de înțeles că va rămâne. „Acum știu exact cum stau lucrurile la echipa națională, deja am luat unele măsuri ca să îndrept lucrurile”, spunea Iordănescu Jr înainte de meci.

Realitatea e că ideile mai limpezi ale selecționerului s-au văzut contra Bosniei și ne dau speranța că lucrurile se pot realmente îndrepta. În primul rând, după mai multe experimente și rotații, apărarea pare să fie stabilizată. Ionuț Radu a făcut un meci foarte bun cu Bosnia și confirmă ca soluție de viitor. În fața lui, Rațiu, Rus, Burcă și Bancu au ieșit, toți, pe plus, după „dubla” din ultimele zile. 

Pariul cu Bancu pe stânga i-a ieșit din plin lui Iordănescu, inclusiv formula de pe final de meci cu o bandă Camora fundaș și jucătorul Craiovei urcat în flanc, în ofensivă.

La mijloc, revenirea lui Stanciu a fost o veritabilă gură de oxigen. Ce mult ne-a lipsit Nicușor în primele patru meci și – probabil – ce mult ne-a lipsit și Ianis Hagi. Chiar dacă a suferit în secvențe mari de timp, România a găsit mereu soluții bune de ieșire din încurcătură, când mingea a ajuns în gheata lui Stanciu. Deși nu mai e la prima tinerețe și are problema că joacă în China, Nicu Stanciu poate deveni, în fine, liderul de care echipa națională are atâta nevoie – și pe care, cu toate calitățile lui, Vlad Chiricheș nu-l poate reprezenta.

Din păcate, continuăm să fim tributari capriciilor și formei de moment a unor fotbaliști – prea multă inconstanță a unor jucători, chiar și în același meci, mai ales în atac, unde mai multă responsabilitate ne-ar fi ajutat să rămânem în Liga B a Nations League chiar și după aceste ultime două meciuri din grupă.

Dar, cu o rază de selecție fatalmente redusă și cu jucători care nu evoluează la cel mai înalt nivel în Europa, România are nevoie disperată de inspirație dinspre banca tehnică. Ultimele meciuri ne hrănesc iluziile și din acest punct de vedere.

Numai că revenirea mult-dorită nu va fi deloc ușoară. Pe de o parte, ne scufundăm în zona gri a fotbalului european la nivel de Nations League, pe de altă parte eșecul din această grupă ne frustrează de șansa de calificare la Euro prin scurtătura barajalor și, mai mult, vom fi în urna a treia valorică la tragerea la sorți care va avea loc zilele viitoare. Dacă va fi să răzbim, o vom face, de-acum, „the hard way”.

*

România – Bosnia-Herțegovina 4-1

Au marcat: Man ’37, Pușcaș ’73, ’86, Rațiu ’79 / Dzeko ’77

România: I. Radu – Rațiu, A. Rus, Burcă, Bancu – R. Marin, Olaru – Man, Stanciu, Sorescu – Alibec 

Rezerve: Moldovan, Târnovanu – Camora, Manea, Nedelcearu, T. Băluță, Cicâldău, Pușcaș, Boloca, Fl. Tănase, Coman, Cordea 

Selecționer: Edward Iordănescu

Bosnia-Herțegovina: Vasilj – Serbecici, Kovacevici, Milicevici, Civici – Sarici, Cimirot, Gojak – Dedic, Prevljak, Demirovici 

Rezerve: Sehici, Pirici – Susici, Kolasinac, Sanicanin, Besici, Danilovici, Dzeko, Prcic, Duljevic, Kodro-Maksumic, Hotic 

Selecționer: Ivaylo Petev

 

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories