Edi Iordănescu începe fără victorie mandatul la Națională, ne lasă câteva idei despre cum va arăta jocul „tricolorilor”

Ciprian Rus 30 martie 2022
Fast
Împarte cu alții acest articol

Două meciuri amicale, cu Grecia acasă (0-1) și cu Israel în deplasare (2-2), ambele antamate înainte de numirea sa ca selecționer: atât a avut la dispoziție Edward Iordănescu pentru a pregăti debutul complicat, cu patru meciuri dintr-un foc, în Nations League – o ediție de a cărei deznodământ depinde foarte mult viitorul pe termen scurt al Naționalei de fotbal a României.

Pentru ca lucrurile să fie încă și mai complicate pentru Edi Iordănescu, problemele de lot și-au pus foarte serios amprenta pe pregătirea și pe atmosfera de la prima reprezentativă și, în final, și pe opțiunile sale în cele două meciuri. Fără ca asta să fie o scuză pentru rezultate, contextul nu a fost deloc de partea noului selecționer. România lui Edi Iordănescu pornește la drum fără să cunoască victoria, deși a fost aproape de un rezultat superior și în primul meci, din Ghencea, și în cel de marți seară, din Israel.

Din nou la sistemul cu închizător de meserie

Fără să poată conta pe nume ca Nicușor Stanciu sau Ianis Hagi, Edward Iordănescu nu a venit cu mari surprize la ora convocărilor pentru cele două amicale de acomodare cu Naționala. Rămânea de văzut ce sistem va juca, în ce fel ideile sale se despart de cele ale predecesorului său, Mirel Rădoi.

Din nou, fără să facă o mare revoluție de sistem, Edi Iordănescu lasă de înțeles că preferă să joace cu un închizător clasic. Lui Mirel Rădoi i s-a reproșat adesea că, încercând să imprime un stil mai ofensiv Naționalei, juca la închidere cu jucători mult prea ofensivi pentru fișa postului. La Edi lucrurile nu mai stau așa: contra Greciei a mizat pe Bordeianu, de la CFR Cluj, contra Israelului pe Marius Marin de la Pisa. Mai mult, în ultimul meci, la 2-1 pentru ai noștri, a ajuns să joace cu doi închizători, ba chiar și cu un fundaș central urcat la mijloc.

Fără joc de posesie

Evident mai prudentă, formula aleasă de noul selecționer influențează jocul la construcție al alor noștri. Și cu Grecia acasă, și cu Israel, în deplasare, România a cedat mingea. Ambițiile cu care Mirel Rădoi venise la Națională au fost, din câte se pare, abandonate, în condițiile în care am jucat cu două echipe pe care, pe vremuri, le dominam clar pozițional.

Grecia ne-a luat mingea în bune momente din prima parte, iar „tricolorii” au mai echilibrat meciul abia în partea a doua, cu Israel, la adăpostul unui 2-0 rapid, România a preferat să joace la așteptare și să caute o contră care, până la urmă, nu a închis meciul. Cu echipe mai în formă și mai stăpâne pe mijloacele lor, posesia României s-ar putea să fie încă și mai diminuată.

O echipă reactivă

Partea bună, arătată mai cu seamă în Israel, este că România lui Iordănescu Jr pare o echipă mai reactivă decât eram obișnuiți, cu un pressing bun în jumătatea adversă, care ne-a adus și golul lui Man în ultima partidă. Edi pune accentul pe intensitate și, posibil, cu un lot fără probleme medicale – mai mulți „tricolori” au jucat cu Covid contra Greciei, unii nu au putut fi folosiți în Israel, alții s-au antrenat doar pe apucate, afectați de viroze – presiunea României ar fi fost mai mare și ar fi dat rezultate și mai bune.

Noua armă: pressing cu fundașii centrali

Una dintre concluziile dublei cu Grecia și Israel e că criza atacanților centrali continuă. George Pușcaș a fost șters cu Grecia, iar Ivan s-a văzut mai mult la primul gol al gazdelor în Israel. Alibec, în schimb, a intrat bine în al doilea meci, s-a asociat inspirat cu colegii din atac și puțin a lipsit să nu marcăm al treilea gol, care ne-ar fi adus victoria.

Dar dacă soluțiile atacanților nu au fost cele mai inspirate, surprizele au venit din spate. Nu mai vorbim că Niță a fost iarăși cel mai bun român de pe teren, salvând situații clare și acasă, și în deplasare, dar fundașii centrali par să-și fi descoperit un rol mult mai nuanțat sub Edi Iordănescu. Adi Rus a fost cel mai periculos om al nostru cu Grecia, cu o bară care putea egala meciul în partea secundă, în timp ce căpitanul Chiricheș a făcut o primă parte excelentă în Israel, în care a dat pasa la golul fin al lui Man.

Chiricheș în postură de pasator decisiv? Totul a venit după un pressing agresiv la mijlocul terenului, mișcare exersată de mai multe ori de-a lungul meciului și de Vlad, și de Burcă, cu ieșiri curajoase din blocul defensiv, acoperite de versatilul Marius Marin, din postura sa de mijlocaș închizător, ori de Manea, din flancul drept. Dacă această marcă a Naționalei va funcționa și pe mai departe, ea ne-ar putea aduce mari satisfacții, mai ales în lipsa jocului de posesie. Ce-i drept, nici contrele pornite din propria jumătate nu au arătat rău, iar în flancuri avem câteva soluții bune. Una în plus, după debutul curajos al lui Ovidiu Popescu, un nume care are ocazia să explodeze în campania care va începe în vară.

Dezvăluirea lui Edi

În ciuda problemelor de lot, care au făcut ca doar trei jucători să se dubleze pe foile de joc ca titulari – Niță, Chiricheș și Cicâldău – Edward Iordănescu spune că e stăpân pe situația Naționalei și că a înțeles exact unde mai e de lucrat. Timp nu mai are, iar următoarele meciuri vor fi pe puncte. Din Israel, înainte de întoarcerea spre casă, Edi și-a permis să ne dezvăluie ceva din vestiar: băieții au nevoie de sprijinul nostru mai mult ca oricând. Până la urmă, indiferent de deciziile lui Edi, suntem cu toții, jucători și suporteri, în povestea asta.

România – Grecia 0-1

România: Niță – Rațiu, Chiricheș, Rus, Camora – R. Marin, Bordeianu – Cicâldău, Mitriță, Maxim – Pușcaș

Israel – România 2-2

România: Fl. Niță – Manea, Chiricheș, Burcă, Toșca – Cicâldău, M. Marin, Olaru – Man, Ivan, Mihăilă

Antrenor: Edward Iordănescu

Programul din Nations League

România vizează cel puțin locul 2 într-o grupă cu Finlanda, Bosnia și Herțegovina, respectiv Muntenegru, și rezultate care să ne țină într-o urnă rezonabilă pentru preliminariile următoare.

Muntenegru – ROMÂNIA, 4 iunie 2022, ora 21:45

Bosnia și Herțegovina – ROMÂNIA, 7 iunie 2022, ora 21:45

ROMÂNIA – Finlanda, 11 iunie 2022, ora 21:45

ROMÂNIA – Muntenegru, 14 iunie 2022, ora 21:45

Finlanda – ROMÂNIA, 23 septembrie 2022, ora 21:45

ROMÂNIA – Bosnia și Herțegovina, 26 septembrie 2022, 21:45.

 

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories