EURO U21, lecții de la Ucraina și Israel

Ciprian Rus 4 iulie 2023
Fast
Împarte cu alții acest articol

După ieșirea prematură a României, clasată, de altfel, pe ultimul loc în competiție, 16 din 16, Campionatul European de Tineret 2023, pe care îl organizăm împreună cu Georgia, a ajuns la nivelul semifinalelor. Și, implicit, la ultimul meci găzduit de țara noastră, partida Spania U21 – Ucraina U21 de pe Stadionul „Steaua” din București (miercuri, ora 22:00).

Cu două certitudini în semifinale, Spania și Anglia, și două surprize, una nu chiar mare, Ucraina, și alta care merită scoasă în față, Israel, competiția nu a dezamăgit câtuși de puțin; dimpotrivă, a propus meciuri de o calitate care te făcea să te întrebi dacă nu urmărești cumva întâlniri ale unor selecționate de seniori, cu destule întorsături de situație și cu multe faze electrizante. Un singur mare minus a avut competiția până acum – absența arbitrajului VAR în faza grupelor, care putea schimba destinul câtorva echipe, printre care în mod cert Italia, dar și România, care ar fi putut avea un meci ceva mai ușor cu Ucraina dacă anumite faze erau analizate video.

Dar, chiar și așa, sita a cernut, iar echipe ca România, Italia, Germania sau Franța, de la care am fi așteptat mai mult, au ieșit din competiție, întâi de toate, pe mâna lor, victime ale autosuficienței proprii, de cele mai multe ori. Cazul cel mai ofertant e cel al Franței, care, în ciuda unui joc extrem de spectaculos în unele momente, s-a văzut eliminată de o echipă mai directă și mai realistă a Ucrainei, condusă magistral de vedeta Mykhailo Mudryk de la Chelsea, la primul său meci din competiție pe „Cluj Arena”.

De altfel, exemplul lui Mudryk este cât se poate de ilustrativ pentru ce se cere de la o „vedetă” la acest nivel. În vreme ce tinerele staruri din SuperLiga românească prezente la Euro s-au întrecut în driblinguri egoiste fără nici un orizont, de parcă colegii de linie și de generație le erau dușmani, nu coechipieri, Mudryk, abia revenit după o accidentare care l-a ținut pe bancă până în faza sferturilor de finală, s-a pus exemplar în slujba echipei servind două din golurile marcate de echipa sa. La fel și numele importante din selecționata Spaniei U21 (Sergio Gómez de la Man City și Juan Miranda de la Betis), care au ieșit la rampă fix când echipa avea mai mare nevoie, în sfertul complicat cu Elveția, încheiat după prelungiri.

Structura semifinalelor, cu duelul Spania U21 – Ucraina U21 de la București, pune într-o nouă perspectivă evoluția alor noștri din grupa jucată pe „Steaua”. N-am rupt noi gura târgului, dar nici adversarii n-au fost tocmai accesibili. Dovadă succesul Ucrainei de la Cluj, 3-1 în fața puternicei selecționate a Franței.

Fără ca asta să scuze problemele structurale ale fotbalului nostru, cu o tragere la sorți mai favorabilă (măcar să nu fi jucat primul meci împotriva Spaniei) și cu câteva mici detalii puse mai bine la punct împotriva Ucrainei, am fi putut spera la mai mult. În timp ce noi privim în spate, precum generația lui Moruțan, eliminată de Ucraina U19 acum câțiva ani, vecinii noștri privesc în față și obțin rezultate de top în ciuda contextului infernal de acasă. Pentru conformitate, tot în aceste zile în care Ucraina U21 își câștigă biletele pentru JO de la Paris 2024, delegația Ucrainei de la Jocurile Europene din Polonia s-a clasat pe locul 3 pe națiuni (în fața Franței, Germaniei sau Angliei), cu 41 de medalii, dintre care 21 de aur, față de 17, din care 6 de aur, ale României.

Dacă calculul hârtiei va fi respectat, ne așteaptă, după semifinala de miercuri, o finală de gală în Georgia, între Spania U21 și Anglia U21. Ar fi rețeta ideală pentru Georgia, care, dincolo de faptul că a jucat admirabil și a pierdut la lovituri de departajare contra Israelului în sferturi, a fost o gazdă exemplară – a bătut recordul de asistență la un meci de Euro U21!

Nouă, în lipsa unui clasic Spania U21 – Franța U21, ne rămâne să mai vedem încă o dată la joc, și poate să mai învățăm câte ceva de la frumoasa echipă a Ucrainei, care va avea, cu siguranță, numeroși suporteri din rândul refugiaților ucraineni din România.

 

FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories