„Singurul lucru care mi-a trecut prin minte a fost că mi-am făcut țara foarte mândră”. Georgeta Popescu și Andrei Nica aduc două medalii de aur la monobob la JO de Tineret

Andreea Giuclea 20 ianuarie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

UPDATE

Andrei Nica imită performanța Georgetei Popescu, câștigă și el aurul la monobob masculin, pentru a se asigura că ambele medalii de aur ale probei de monobob de la Jocurile Olimpice de Tineret de la Lasaunne aparțin României!

Auuuuur! Andrei Nica e campion olimpic de tineret la monobob! Bravo, copil frumos! Felicitari antrenorilor Cezar Popescu…

Gepostet von Comitetul Olimpic si Sportiv Roman am Montag, 20. Januar 2020

 

România ajunge astfel la trei medalii olimpice – două de aur și una de bronz, adusă de Ramona Elena Ionel, la patinaj viteză – și depășește obiectivul anunțat de președintele COSR Mihai Covaliu înainte de plecarea sportivilor la competiția de la Lausanne:

„Ca obiectiv, ne dorim o medalie. Până acum, în palmaresul României la Jocurile Olimpice de Tineret sunt două medalii, un aur și un bronz. Sper ca la această ediție să mai câștigăm o medalie. Avem două șanse, la bob și la sanie. Această competiție este la mijlocul carierei sportive pentru fiecare participant la aceasta editie a JOT. Pasul cel mare trebuie făcut către Jocurile Olimpice de Iarnă din 2022, de la Beijing (China), și Jocurile Olimpice din 2026, de la Milano și Cortina d’Ampezzo (Italia). Sper ca în 2022, la Beijing, să reușim acea medalie pe care ne-o dorim și la sporturile de iarnă, după cea obținută în 1968, la Grenoble (Franța), în proba de bob două persoane.”

Georgeta Popescu adusese deja a doua medalie din delegația României la Jocurile Olimpice de Tineret de la Lasaunne, și prima de aur a acestei ediții, câștigând proba feminină de monobob, probă care va figura pentru prima dată în programul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing în 2022.

În finala de pe pârtia Celerina de la Saint Moritz, sportiva de 17 ani, care practică acest sport de trei ani, a atins viteze de aproape 130 km/h, câștigând ambele manșe. S-a instalat pe primul loc al clasamentului după prima rundă, cu timpul 1:13.44, iar în manșa a doua și-a îmbunătățit performanța la 1:13.40. Cu un timp total de 2:26.84, a încheiat concursul pe locul 1, fiind urmată de Viktoria Cernanska (2:27.35), din Slovacia, și de reprezentanta Germaniei, Celine Harms (2:27.36).

„Sunt foarte fericită și mă bucur că în sfârșit România are medalia olimpică, și nu una oarecare, ci aurul”, a spus Georgeta la final, învelită într-un steag tricolor și încă marcată de efort. „Am visat la asta de acum trei ani, când am început acest sport și mulțumesc întregii echipe din spatele acestei medalii.”

Sportiva antrenată de Cezar Georgian Popescu și Silviu Dan Scurtu a confirmat astfel așteptările specialiștilor, după rezultatele bune avute și în timpul antrenamentelor oficiale, unde s-a clasat de patru ori pe primul loc, o dată pe locul doi, o dată pe trei și o dată pe șase. „E pe drumul cel bun, mă bucur nespus că a reușit să facă ce își propunea și ce putea și la ce a visat. Asta e cel mai important, când ești printre favoriți să reușești să confirmi”, a spus Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic Român.

Thomas Bach, președintele Comitetului Olimpic Internațional, a văzut victoria Georgetei de pe pista de la Saint Moritz (unde temperaturile ajung la -18 grade), iar la final a felicitat-o: „Enjoy the ceremony and then party!”

„Nu realizez încă ce înseamnă să fiu campioană olimpic de tineret”, a spus Georgeta pentru Olympic.org. „Dar poate că mâine, când voi ține medalia în mână, îmi voi da seama. Singurul lucru care mi-a trecut prin mintea a fost că mi-am făcut țara foarte mândră.”

Era a doua medelie câștigată de delegația României la actuala ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă de Tineret, după cea de bronz cucerită de Ramonei Elena Ionel la patinaj viteză sprint, în proba mixtă internațională.

România are acum trei medalii de aur în palmaresul participărilor la JOT de iarnă, după cele două de acum și cea obținută de Eduard Căşăneanu în 2016, la Lillehammer, la hochei pe gheaţă, în proba de îndemânare, cel dintâi aur olimpic al României.

Delegația României la JOT

Biatlon (6 sportivi): Andrea Csutak, Blanka Borbély, Zsülett Demian, Marian Gabriel Folea, Zalán Kovács, Nicolae Dan Gîrbacea; antrenori Daniel Mazilu, Sorin Gîrbacea, Tudor Gîrbacea, Szilard Marton;

Bob (3 sportivi): Georgeta Popescu, Maria Antonia Sârbu, Andrei Robert Nica; antrenori – Cezar Georgian Popescu, Silviu Dan Scurtu;

Hochei pe gheață – 3 sportivi
: Emilia Munteanu, Sonia Iris David, Csongor Antal; antrenori – Előd Gergely Antal;

Patinaj viteză – două sportive: Ramona Elena Ionel, Ilka Füzesy; antrenor Bogdan Adrian Stănescu, Marius Băcilă;

Sanie – 6 sportivi: Ioana Corina Buzățoiu, Darius Lucian Șerban, Daria Andreea Căciulan, Petra Maria Tolomey, Constantin Sebastian Motzca, Mircea Răzvan Nicolae Turea; antrenori – Ioan Apostol, Corina Mariana Drăgan; Elena Sorina Țicu – oficial de echipă;

Sărituri cu schiurile – 4 sportivi:
Maria Daria Chindriș, Robert Ștefan Săndulescu, Florin Feroiu, Delia Anamaria Folea; antrenori – Lőrincz Bálint, Gheorghe Băilă;

Schi alpin – 2 sportivi (1 fată și 1 băiat): Diana Andreea Rențea, Andrei Tudor Stănescu : antrenori Andrei Burchiu, Bogdan Nicolae Barbu;

Schi alpinism – 4 sportivi (2 fete și 2 băieți): George Petruț Cotinghiu, Constantin Surdu, Anca Alexandra Olaru, Larisa Daniela Coșofreț; antrenor – George Lucian Clinciu;

Schi fond – 4 sportivi (2 fete și 2 băieți): Liviu Darius Hanganuț, Liviu Constantin Păvălean, Dorina Georgiana Pușcariu, Adelina Rîmbeu; antrenori Andrei Potîngă, Costel Terciu;

Snowboarding – un sportiv: Silviu Popa; antrenor – Florin Ștefan Staicu.

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories