Încep Campionatele Mondiale de Gimnastică de la Doha. Uite 5 lucruri de știut înainte de start

Andreea Giuclea 24 octombrie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

Între 25 octombrie și 3 noiembrie are loc, la Doha, a 48-a ediție a Campionatelor Mondiale de Gimnastică artistică. E prima competiție mondială de după Jocurile Olimpice de la Rio unde va avea loc din nou un concurs pe echipe, și prima competiție unde se pun în joc locuri de calificare la următoarele Jocuri Olimpice, Tokyo 2020.

Iată câteva lucruri important de știut înainte de start:

Obiectivele României

Calificarea cu echipa feminină la Jocurile Olimpice din 2020 e obiectivul despre care se vorbește în România de la ultima ediție olimpică, Rio 2016, de unde țara noastră a lipsit pentru prima oară în ultimii 40 de ani. A fost obiectivul pe care și l-a asumat Nicolae Forminte, care a preluat lotul de senioare după Rio, dar asupra căruia a atras mereu atenția că nu e unul ușor.

„Momentan sunt concentrat pe creșterea unor gimnaste care în unul-doi ani să fie capabile să se califice la Olimpiadă, iar acolo să facă finala de opt, dacă nu chiar mai mult. Dar nu vreau să vorbesc acum de Tokyo, pentru că e un drum lung până acolo”, ne spunea în 2017.

Drumul spre îndeplinirea acestui obiectiv a fost îngreunat de accidentarea Larisei Iordache de acum un an, chiar în prag de Mondiale, dar și de alte dese accidentări din lot, de lipsa de încredere și constanță a tinerelor gimnaste, de numărul mic al senioarelor din lot, cărora li se adaugă și probleme tehnice cum sunt lipsa unui coregraf sau a unui medic sportiv la lotul de la Deva.

Ăsta e contextul în care începe oficial lupta pentru calificarea la JO de la Tokyo. Primele trei țări clasate în competiția pe echipe din Qatar vor fi și primele trei țări calificate în Japonia. România nu speră însă la medalii pe echipe, ci la o clasare între primele 24 de echipe, care i-ar asigura calificarea la Campionatele Mondiale de la Stuttgart din 2019, următoarea competiție cu șanse de calificare la Olimpiadă.

Primele Campionate Mondiale pentru Denisa Golgotă

Speranțele echipei feminine la medalii stau din nou în Denisa Golgota, gimnasta de 16 ani care abia ce a debutat, în august, la o competiție importantă de senioare, Europenele de la Glasgow. A câștigat acolo două medalii (bronz la sărituri și argint la sol), așa că așteptările de la ea au crescut. Denisa vine însă după o accidentare care n-a lăsat-o să participe la Naționalele de la Ploiești de la început de octombrie.

Alături de Denisa, din echipa feminină mai fac parte Ioana Crișan (foto), Laura Iacob, Maria Holbură, Nica Ivănuș și Carmen Ghiciuc.

Revine Marian Drăgulescu

Cel mai titrat gimnast român continuă să uimească prin motivația lui de a continua sportul de înaltă performanță, dincolo de orice obstacol. La 37 de ani, Drăgulescu revine într-o competiție importantă după intervenția chirurgicală de la inimă din primăvară (o ablație care i-a stabilizat ritmul cardiac), din cauza căreia a fost exclus (pentru că n-a primit avizul medicilor) din lotul pentru Europenele din vară, o decizie pe care a acceptat-o cu greu.

Drăgulescu, care are opt medalii mondiale de aur, vine însă cu alte probleme medicale – la tendoanele lui Ahille, la genunchi, la spate, cum a povestit site-ului oficial al competiției.

La intrarea pe podium, antrenamentul oficial 😊

Gepostet von Marian Dragulescu Official am Sonntag, 21. Oktober 2018

Alături de Drăgulescu, lotul masculin, antrenat acum de Marius Urzică, e completat de Andrei Muntean, Cristian Bățagă, Adelin Kotrong, Rafael Szabo și Robert Ghiuzan.

Revine și Simone Biles

Gimnastica mondială așteaptă cu nerăbdare o altă revenire, cea a superstarului Simone Biles, care și-a luat o pauză de doi ani după cele patru medalii de aur cucerite la Rio. Gimnasta americană se întoarce acum într-o competiție internațională și pare cel puțin la fel de puternică și de hotărâtă să împingă mai departe limitele sportului pe care îl domina cu o ușurință impresionantă.

La doar un an de când a revenit la antrenamente, și-a îmbunătățit deja exercițiile câștigătoare de la Rio. Recent, la o etapă de selecție pentru Mondiale, Biles a uimit comunitatea pasionaților de gimnastică cu un nou exercițiu la sărituri, atât de dificil că n-a mai fost făcut de altă gimnastă în vreo competiție. Dacă-l va executa în concursul mondial, elementul îi va purta numele.

Biles țintește la Doha al patrulea titlu mondial la individual compus.

Programul

Calificările băieților încep joi, 25 octombrie. România e repartizată în prima subdiviziune, alături de echipele Rusiei, Franței, Uzbekistanului și de gimnaști individuali din Peru, Monaco și Singapore. Echipa României va concura în intervalul orar 09:00 – 11:00 și va începe concursul la paralele (bară fixă – sol – cal cu mânere – inele – sărituri).

Finala masculină pe echipe are loc luni, 29 octombrie, cea de individual compus vine miercuri, pe 31 octombrie, iar cele pe aparate sunt pe 2 și 3 noiembrie.

Concursul feminin de calificări are loc duminică, 28 octombrie, în intervalul orar 08 :30 – 10:15. România începe concursul la bârnă (sol – sărituri – paralele) și face parte din subdiviziunea a șaptea, alături de echipele Chinei, Finlandei, Africii de Sud și de gimnaste individuale din Venezuela si Republica Dominicană.

Finala feminină pe echipe are loc marți, 30 octombrie, cea de individual compus joi, 1 noiembrie, iar cele pe aparate sunt pe 2 și 3 noiembrie.

Finalele vor putea fi văzute în România pe TVR2 și TVR HD.

Foto: Mihaela Bobar / SportPictures

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories