N-a fost rău, a fost insuficient: România e învinsă și de Austria, pierde contactul cu liderii grupei sale de Liga Națiunilor

Lead.ro 14 octombrie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Echipa națională a României n-a mai arătat rău, a avut atitudinea bună, a avut curaj și și-a creat ocazii, dar n-a scos nimic din meciul de acasă cu Austria: acest 0-1 duce bilanțul unei săptămâni de groază la trei înfrângeri consecutive, cu un singur gol marcat. Că înfrângerea cu Austria n-a fost una severă, că echipa României a reușit să joace un fotbal atractiv – a și avut un gol anulat pentru un foarte mic offside – asta e vestea bună.

Într-un fel, Naționala a oferit răspunsul așteptat. Pentru că jocul de atac a arătat mult mai bine, ideile n-au lipsit, iar apărarea asta improvizată a mers și ea binișor, deși Austria – cu 17 jucători din Bundesliga în lot – a dominat flancurile, de unde și-a creat două-trei mari ocazii, pe lângă golul victoriei. Totuși, României nu i-au mai lipsit energia și îndrăzneala pe care mulți ar fi vrut să le vadă contra Islandei și Norvegiei, săptămâna trecută.

După prima înfrângere pe teren propriu în Liga Națiunilor, România stă pe locul 3 în Grupa 1 din seria a doua a Ligii Națiunilor, cu 4 puncte din patru meciuri.
În celălalt meci al grupei, Norvegia a câștigat cu Irlanda de Nord, 1-0, este egala Austriei pe primul loc al grupei: ambele au câte 9 puncte. Irlanda de Nord rămâne ultima, cu un singur punct, acela obținut în România. Mirel Rădoi și ai săi mai au de jucat cu Norvegia (15 noiembrie) și în Irlanda de Nord (18 noiembrie).

Așa cum știi, rezultatele din Liga Națiunilor ne-ar putea conduce în a doua urnă valorică a preliminariilor pentru Mondialul din 2022.

Meciul

Față de primul 11 din înfrângerea aspră din Norvegia, doar Nicușor Stanciu și-a păstrat locul în ofensiva cu care Mirel Rădoi a început meciul cu Austria, în a patra etapă din Liga Națiunilor. În rest, colegii lui din liniile de mijloc și atac au fost înlocuiți, iar Bălașa a intrat în locul lui Manea ca fundaș dreapta. Sistemul de joc a rămas același 4-3-3 cu care Rădoi ne-a obișnuit în primele lui patru meciuri la Națională, un sistem care a arătat bine și foarte bine contra Irlandei de Nord și Austriei, la mijlocul lui septembrie.

Tocmai victoria din Austria – acel 3-2 frumos și curajos – a fost cea care ne-a dat încredere că numirea lui Mirel Rădoi la echipa națională ar putea aduce schimbarea pe care o așteptăm de ani buni: până nu demult sătui de jocul sărac, plictisitor, pe care România l-a arătat în ultima vreme, înstrăinați de lipsa unei identități de joc, de absența unor jucători care să aibă îndrăzneala să încerce ceva chiar și cu riscul să greșească, mulți dintre suporterii Naționalei s-au trezit încurajați de fotbalul arătat în Austria. Din păcate, au urmat înfrângerile clare cu Islanda și Norvegia, meciuri după care Rădoi și jucătorii lui au fost trecuți din nou la colț.

Am dominat primele 10 minute, am construit una sau două faze frumoase, dar Austria a trimis primul avertisment serios pe o contră periculoasă în minutul 12. A fost de ajuns pentru ca echipa României să facă pasul înapoi și să cedeze inițiativa adversarilor. Trecuți linie cu linie în terenul nostru, austriecii au început să plimbe mingea cu maturitatea unei echipe care are 17 jucători de Bundesliga.

Dintr-un astfel de atac așezat a venit cea mai mare ocazie a startului de meci: Lainer și Gregoritsch au combinat simplu pe dreapta, atacantul lui Augsburg a șutat tare, din prima și pe sus, și numai transversala lui Tătărușanu s-a opus deschiderii de scor (în minutul 22).

Deac a avut noroc să scape doar cu galben 10 minute mai târziu, când l-a luat direct pe gleznă pe masivul Hinteregger, scăpat într-un sprint periculos pe banda lor stângă, dar intrarea lui tare a părut să-i convingă și pe colegii lui să intre mai serios – să bage material, cum spun fotbaliștii.

Această schimbare de atitudine s-a văzut în ultimele minute ale primei reprize, când România și-a creat două-trei ocazii foarte bune.

Prima i-a aparținut lui Bancu, din nou unul dintre cei mai activi jucători ai lui Rădoi, scăpat bine pe stânga, într-un patru contra trei, numai că omul Craiovei n-a găsit nici pasa în centrul careului pentru Alibec (care ar fi rămas singur cu portarul advers), nici șutul potrivit la colțul lung.

A doua a venit din recuperarea reușită de Deac și Maxim, cel care a pătruns în careu și a finalizat slab, pe lângă bara de la colțul lung, dintr-o poziție excelentă.

În ultimul minut al reprizei, Tot Maxim a recuperat perfect o nouă minge pe construcția adversă, l-a lansat imediat pe Alibec, acesta s-a descotorosit de Dragovic și a încercat – și el fără succes – să-l bată la colțul scurt pe Pervan, portarul de rezervă al lui Wolfsburg.

La vestiare s-a intrat cu un 0-0 încurajator: 45 de minute mult mai bune decât ce-am văzut în Islanda și Norvegia, în urmă cu șase, respectiv trei zile.

A doua repriză a început șiu mai tare, cu un gol anulat României pentru un mic offside la Maxim, care-l găsise perfect pe Alibec în careul de șase metri, și o mare ocazie a Austriei la faza următoare, când Lainer a centrat bine pentru Baugartlinger, mijlocașul lui Hoffenheim, pentru ca acesta să tragă în plasa laterală dintr-o poziție ideală.

Rădoi a mutat după 60 de minute, când Cheșeru și Cicâldău i-au înlocuit pe ALibec și Maxim, dar următoarea mare ocazie a fost a Austriei, după o nouă centrare pe jos din flancul drept și o a doua bară transversală: de astă dată un șut respins cu vârful degetelor de inspiratul Tătărușanu.

După trei meciuri jucate într-o săptămână, era normal ca România și Austria să obosească, iar asta s-a văzut în ultimele 20 de minute, când ambele echipe s-au lungit. Cu tot mai multe spații la mijloc, jumătățile de ocazie au apprut când la o poartă, când la alta, pentru că nici România, dar nici Austria n-au părut să se mulțumească cu acest 0-0.

Dovadă, exact când Rădoi se pregătea să-l trimită în teren și pe Ianis Hagi (în locul lui Mitriță), cu 15 minute înainte de final, Austria a reușit să lovească pe un atac rapid: Alaba a centrat bine din stânga, Baumgartner a preluat perfect în centrul careului, l-a eliberat pe Schopf, iar acesta l-a bătut la colțul lung pe Tătărușanu.

Pușcaș, intrat și el în ultimele 10 minute, a reușit să vadă din teren o altă ratare a lui Bancu. A fost și ultima acțiune importantă a României, înaintea unui fluier de final care a răsunat sec, trist, pe stadionul gol din Ploiești.

**

Ce va urma după această săptămână grea, cu trei înfrângeri care, deși diferite, ne-au arătat că suntem încă în urma echipelor serioase din Europa? Greu de spus acum.

Mirel Rădoi ar putea avea nevoie de un nou vot de încredere, după ce vocile care îl dau nepotrivit pentru echipa națională s-au înmulțit. Tinerii jucători care încearcă să-și facă loc în echipa asta sunt și ei criticați de cei care-i văd nepregătiți să joace la nivelul cerut pentru calificarea la turneele finale.

România 0 – 1 Austria

România: 12. Tătărușanu – 5. Bălașa, 15. Burcă, 3. Toșca, 11. Bancu – 10. Maxim, 18. Marin, 23. Stanciu – 17. Deac, 7. Alibec, 20. Mitriță. Selecționer: Mirel Rădoi
Rezerve: 1. Niță, 16. Lazar – 2. Crețu, 6. Manea, 8. Cicâldău, 9. Pușcaș, 13. Keșeru, 14. Hagi, 19. Iancu, 22. Camora

Austria: 12. Pervan – 21. Lainer, 3. Dragovic, 4. Hinteregger, 8. Alaba – 18. Schopf, 6. Ilsanker, 14. Bumgartlinger-cpt., 19. Baumgartner – 11. Gregoritsch, 23. X. Schlager. Selecționer: Franco Foda
Rezerve: 1. Lindner, 13. Siebenhandl – 2. Schaub, 5. Posch, 7. Grbic, 9. Kalajdzic, 10. Grillitsch, 15. Ranftl, 16. Trimmel, 17. Holzhauser, 20. Onisiwo, 22. Monschein

 

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories