Naționala începe noul drum cu Edi Iordănescu pe bancă. Care sunt surprizele din lotul României, ce fotbal vom juca? Și cât de optimiști să fim?

Ciprian Rus 22 martie 2022
Fast
Împarte cu alții acest articol

Cu doar două meciuri de „încălzire” înaintea debutului în Nations League – unul complex și compact, cu patru meciuri în câteva zile -, primul convocator al noului selecționer al Naționalei de fotbal era așteptat cu interes de fanii „tricolorilor”. Cei care așteptau o revoluție vor fi, pe drept cuvânt, dezamăgiți, asta cel puțin până vedem echipa la lucru. Între timp, prima concluzie e că, măcar din punctul de vedere al ariei de selecție, Edward Iordănescu merge pe linia trasată deja de Mirel Rădoi. Surprizele din lot sunt realmente puține. Și au suficiente argumente în favoarea lor.

Întâi de toate, prima listă a lui Edi Iordănescu confirmă criza pe care Naționala o traversează în două compartimente importante: în poartă, unde cel mai bun om al României din ultimele luni, Florin Niță, e rezervă la club, iar potențialii săi înlocuitori sunt debutanți absoluți la prima reprezentativă, și în atac, unde oamenii noștri de gol nu traversează momente prea grozave.

În aceste condiții, singurele nume care atrag atenția sunt cele ale mijlocașilor Mihai Bordeianu și Marius Marin (ambii cu doar două selecții până acum, în condițiile în care primul e un veteran al Ligii 1, iar al doilea abia face pasul de la U21), convocarea în premieră a lui Tavi Popescu (dar care nu e o surpriză pentru nimeni) și noua șansă primită de Denis Alibec după un început de an destul de constant, chiar dacă fără mari reușite, în Grecia, cu Atromitos. George Pușcaș a prins și el lotul lărgit după împrumutul la Pisa, în timp ce Andrei Ivan și-a văzut și el răsplătite cele 10 goluri și 6 pase de gol în Liga 1.

Dacă în poartă, unde au fost chemați Marian Aioani (Farul Constanța) și Horațiu Moldovan (Rapid), și în atac nu erau prea multe variante, singurele discuții ar putea fi în apărare sau la mijloc, unde jucători precum Alex Pașcanu (integralist la Ponferradina, în Secunda Division), Ciprian Deac (încă un jucător determinant pentru liderul Ligii 1) și, mai ales, Darius Olaru (care e în formă la FCSB) au fost omiși de Edi Iordănescu.

Evident, faptul că lotul e, în bună măsură, același cu cel al lui Mirel Rădoi nu înseamnă că noul selecționer va juca la fel: dar, în orice variantă, sperăm să aibă rezultate mai bune. Prima ocazie pentru Edi Iordănescu să ne arate ce are de gând vine în partidele amicale cu Grecia (vineri, 25 martie, ora 20:15, stadion Steaua) și Israel (marți, 29 martie, ora 20:45, stadion Netanya). Două adversare de categoria României, numai bune pentru a ne testa nivelul înainte de Nations League, unde, conform formatului, dăm tot peste echipe aflate în marja noastră de potențial.

Edi nu are timp de experimente – iar asta poate fi o explicație pentru care a ales jucători deja rodați în ultima vreme la prima reprezentativă. Desfășurarea, în iarnă, a Mondialului din Qatar a compactat la extrem restul competițiilor fotbalistice, astfel că în Nations League România va juca nu mai puțin de patru meciuri legate în numai 10 zile – între 4 și 10 iunie! Un sistem foarte exigent, în care va conta foarte mult nu doar forma la zi la jucătorilor noștri la momentul respectiv, dar și profunzimea băncii tehnice, în condițiile în care – a devenit un loc comun în dezbaterile fotbalistice de la noi – jucătorilor noștri le e greu să ducă meciuri din 3 în 3 zile; lucru probat, de altfel, la ultimele noastre turnee finale, în 2008 și 2016, când am început în forță și am terminat în genunchi.

Cât de mult ține Federația la un rezultat bun în Nations League o știm din timpul negocierilor cu Ladislau Bölöni, negocieri care au dus, ironia sorții, la venirea la prima reprezentativă a lui Edward Iordănescu. România vizează cel puțin locul 2 într-o grupă cu Finlanda, Bosnia și Herțegovina, respectiv Muntenegru, și rezultate care să ne țină într-o urnă rezonabilă pentru preliminariile următoare. Pentru asta, Edi va trebui să se folosească la maximum de sinergiile moștenite de la Mirel Rădoi, pe de o parte, și să-și expună cât mai limpede ideile de joc pentru a aduce mult-așteptatul plus (de calitate în joc, de oportunism și, ar zice unii, și de realism) cât mai repede.

Știm din prima experiență de la CFR Cluj, unde i-a succedat lui Dan Petrescu, cât de greu e să obții rezultate umblând la reglajele interne ale echipei. Nici în al doilea său mandat la CFR, întins pe un sezon și terminat cu câștigarea titlului, „stilul” Iordănescu Jr nu s-a detașat foarte mult de rutina clasică a lui Petrescu. Se vedea că echipa vrea să joace altceva, că încearcă să scape de vechile obiceiuri de „lungă și pe-a doua”, dar realitatea a arătat că lucrurile se schimbă mai greu decât am crede.

La Națională, Edi Iordănescu nu va avea peste 30 meciuri ca să își impună stilul sau ca să își îndeplinească obiectivele (ceea ce a reușit la Cluj). N-are de partea lui nici răbdătoarea tribună ardeleană. Nerăbdarea e mare, iar așteptările încă și mai mari. Tocmai de aceea, primii pași nu trebuie ratați. Iar primul pas e vineri, pe „Steaua”, contra Greciei. Chiar pe stadionul unde a făcut primii pași ca fotbalist. Culmea, împotriva unei țări pe care o cunoaște bine și în care a jucat, la fel, în tinerețe.

Lotul lui Edward Iordănescu

PORTARI

Marian Aioani (Farul Constanța, 0/0), Florin Niță (Sparta Praga | Cehia, 13/0), Horațiu Moldovan (FC Rapid 1923, 0/0)

FUNDAȘI

Nicușor Bancu (Universitatea Craiova, 22/1), Andrei Burcă (CFR Cluj, 8/0), Mario Camora (CFR Cluj, 6/0), Vlad Chiricheș (Sassuolo | Italia, 69/0), Radu Drăgușin (Salernitana | Italia, 0/0), Cristian Manea (CFR Cluj, 15/2), Ionuț Nedelcearu (Crotone | Italia, 20/2), Andrei Rațiu (Huesca | Spania, 5/0), Adrian Rus (Fehervar | Ungaria, 6/0), Alin Toșca (Gaziantep F.K. | Turcia, 28/1);

MIJLOCAȘI

Mihai Bordeianu (CFR Cluj, 2/0), Alexandru Cicâldău (Galatasaray | Turcia, 14/2), Dennis Man (Parma | Italia, 13/3), Răzvan Marin (Cagliari | Italia, 36/2), Marius Marin (Pisa | Italia, 2/0), Alexandru Maxim (Gaziantep F.K. | Turcia, 51/6), Valentin Mihăilă (Atalanta | Italia, 5/1), Alexandru Mitriță (PAOK Salonic | Grecia, 16/3), Octavian Popescu (FCSB, 0/0), Florin Tănase (FCSB, 10/1);

ATACANȚI

Denis Alibec (Atromitos | Grecia, 22/2), Andrei Ivan (Universitatea Craiova, 13/1), George Pușcaș (Pisa | Italia, 23/8).

Programulul meciuri amicale

ROMÂNIA – Grecia, vineri, 25 martie, ora 20:15, stadion Steaua

Israel – ROMÂNIA, marți, 29 martie, ora 20:45, stadion Netanya

Programul din Nations League

Muntenegru – ROMÂNIA, 4 iunie 2022, ora 21:45

Bosnia și Herțegovina – ROMÂNIA, 7 iunie 2022, ora 21:45

ROMÂNIA – Finlanda, 11 iunie 2022, ora 21:45

ROMÂNIA – Muntenegru, 14 iunie 2022, ora 21:45

Finlanda – ROMÂNIA, 23 septembrie 2022, ora 21:45

ROMÂNIA – Bosnia și Herțegovina, 26 septembrie 2022, 21:45.

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories