Prea târziu: CSM București se luptă frumos, revine de departe cu Rostov, dar pierde alte două puncte importante în Liga Campionilor

Lead.ro 16 noiembrie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

Ce diferență între primele 30 de minute și revenirea pe care CSM București a arătat-o în partea a doua a meciului cu Rostov! După ce a lipsit cu totul în prima repriză, CSM a revenit superb în partea a doua, Cristina Neagu (opt goluri la final) ne-a demonstrat că e pe drumul cel bun, dar înfrângerea n-a putut fi evitată: 23-22 pentru Rostov, care câștigă astfel grupa și intră cu prima șansă în Main Round.

CSM va intra în grupele principale cu doar 3 puncte, va avea de lucru pentru a prinde FINAL 4-ul din luna mai. Până atunci, însă, atenția va fi confiscată de Campionatul Mondial din Japonia (30 noiembrie – 15 decembrie).

*

CSM București a început meciul cu Rostov, ultimul joc competitiv al anului, fără Cristina Neagu și fără Crina Pintea, dar cu Carmen Martin revenită pe extremă la timp pentru cel mai complicat test al grupei. Bucureștencele au pornit slab, au marcat primul gol abia după al treilea atac, când Iulia Curea a profitat de prima eliminare de două minute a lui Rostov pentru a egala, dar campioana Rusiei, finalistă anul trecut în Liga Campionilor, a marcat al doilea gol consecutiv de pe pivot, prin puternica Makeeva, înainte ca Sen, de pe picioare, să confirme startul bun mai bun al adversarelor.

Cu un singură fază finalizată în primele șase minute, atacul CSM-ului n-a găsit prea multe spații de pătrundere, iar de la distanță e greu să arunci peste (sau prin) blocajul impresionant al echipei lui Ambros Martin. Mai ales fără Neagu, intrată pentru prima dată în minutul 8, pentru a transforma o aruncare de la șapte metri, dar întoarsă imediat pe bancă, pentru a le privi pe rusoaice cum fac 5-2.

A răspuns Carmen Martin, intrată în circulație pe semicerc – prima finalizare dintr-o acțiune legată -, numai că excelenta Vyakhireva, cea care a reușit 12 goluri în meciul recent de la București, ne-a amintit că poate finaliza din toate pozițiile, prin toate procedeele, și a dus-o pe Rostov la 6-3. Tot ea a dat și golul de 7-3, obligându-l pe Adrian Vasile să ceară primul timeout.

Până aici, echipa lui n-a reușit niciun atac rapid, or să ataci cu Rostov doar în pozițional e foarte complicat. Dovadă, următoarele două goluri ale CSM-ului au fost reușite tot din extrema lui Carmen Martin – căci pe centru toate ușile au fost închise -, dar a fost vorba de execuții individuale. Tot prin execuții speciale a răspuns și Vyakhireva, care a păcălit-o pe Grubisic cu altă minge învârtită, înainte ca Rostov să lovească și de la distanță, arătând că poate să înscrie de pe fiecare post.

La 9-5 în minutul 20, Neagu a fost trimisă din nou în teren, dar CSM n-a putut profita de a doua superioritate de două minute, și Rostov s-a dus pentru prima dată la cinci goluri distanță, 11-6. Prima aruncare la poartă pe care Neagu a încercat-o de la distanță s-a dus pe lângă poartă, în minutul 25, și asta pe altă eliminare a lui Rostov, care a făcut ea ce trebuie să facă de regulă echipa aflată în superioritate: a dat drumul la succesivă, a dus mingea până în extrema dreapta, de unde a venit imediat și golul de 12-6. 

Ambros Martin a ținut să ne amintească și el că le cunoaște foarte bine pe fostele lui jucătoare, a cerut un timeout inspirat, i-a cerut Vyakhirevei să încerce depășirea pe lângă Gabi Perianu, iar exploziva rusoaică a pătruns imediat pentru 13-6 și apoi, în câteva secunde, s-a făcut 14-6 – al cincilea gol consecutiv!

La vestiare s-a intrat cu 14-7, pentru că Neagu, la ultima fază, a trimis o rachetă direct în vinclul Sedoykinei, pentru a-i strica puțin procentajul portăriței lui Rostov, care a terminat repriza cu 46%! Față de 6%, atât cât a avut Grubisic în poarta CSM-ului.

Altfel spus, prima parte a aparținut cu totul lui Rostov. Mai bune mai ales în apărare, unde au lăsat un singur gol din zona centrală – aruncarea grozavă a Cristinei Neagu -, rusoaicele nici măcar n-au mai avut nevoie ca Vyakhireva să rămână în zona ei unplayable pentru a-și lua acest avans liniștitor la pauză.

Totuși, fără Laura Moisă, eliminată direct la jumătatea primei reprize, fără Lekic, lovită și ea prin minutul 20, CSM a început mai bine a doua parte, Neagu a început să producă stricăciuni de la distanță, atacul a găsit patru goluri în doar patru minute, și vicecampioanele României au reușit în sfârșit să joace mai repede.

Chiar și așa, diferența de șapte goluri a rămas neschimbată (18-11), pentru că Rostov, animată mereu de agitatul Ambros Martin, n-a stat nici ea de pomană: ba cu o pătrundere de toată isprava pentru Vyakhireva, ba cu o pasă sărită în extremă, rusoaicele au căutat să taie din fașă elanul surprinzător cu care CSM a ieșit de la vestiare. Dar a fost nevoie de o altă intervenție specială a Sedoykinei, care a parat aruncarea de la șapte metri a lui Neagu, pentru ca CSM să nu se apropie la cinci pași.

Iar aici, jocul arăta deja altfel: 10-15 minute solide, în care apărarea s-a mișcat mai bine, iar atacurile au fost scurtate de Neagu, decisă să ia lucrurile pe cont propriu: alte trei goluri grozave, alte câteva angajări ideale pe pivot, unele dintre ele pe atacurile fără portar pe care Adi Vasile, inspirat și el, le-a cerut în preajma minutului 15.

La 20-16 pentru Rostov, fostul selecționer al României a cerut un timeout pentru a-și liniști puțin jucătoarele, ușor intimidate de apariția lui Neagu în centru, unde Pintea și Cvijic au rămas amândouă pe pivot, pentru a face alegerea apărătoarelor imposibilă: dacă ieșeau la Neagu, primeau pivoții, dacă nu ieșeau, arunca Neagu.

A fost cea mai bună perioadă a CSM-ului, însă daunele din prima repriză au fost puțin prea mari. Și când Neagu a fost citită din nou de la șapte metri, Rostov a reușit să se distanțeze iar la cinci și apoi șase goluri, într-o perioadă de dublă inferioritate a CSM-ului.

La 23-17 cu șase minute rămase de jucat, socotelile păreau încheiate. Însă nimeni n-a anunțat-o pe CSM treaba asta. Rămase în priză și foarte concentrate, jucătoarele lui Adi Vasile au găsit alte cinci goluri consecutive până la final, obligându-l pe Ambros Martin să ceară un ultim timeout pentru a se asigura că minunea nu va fi dusă până la capăt. Din păcate, nu a fost. Dar revenirea asta puternică a șters aproape cu totul imaginea unei prime reprize de groază.

CSM București va trebui să se împace cu această înfrângere la limită, 22-23, și, mai important, va căuta să se asigure că jocul din Main Round va semăna cu cel arătat în a doua repriză la Rostov. Altfel, lucrurile nu vor fi ușoare.

După victoria de azi, Rostov va intra în Main Round cu 5 puncte, Esjberg cu 4, CSM cu 3.

Așa cum știi, grupa CSM-ului se va alătura în Main Round celor trei echipe venite din Grupa A, unde Metz arată, așa cum era de așteptat, foarte bine (9 puncte după primele cinci etape, cinci puncte pentru Main Round), în vreme ce Kristiansand (5 puncte, toate duse în Main Round) a reușit să câștige în Ungaria cu Ferencvaros, care are 4 puncte, dar toate obținute cu Podravka, rămasă ultima. În ultimul meci cu miză în Grupa A, Metz va primi vizita lui Ferencvaros.

Dacă Metz o bate și pe Ferencvaros sâmbătă seară, clasamentul din Main Round va arăta astfel:

Metz – 7 puncte

Rostov – 5 puncte

Kristiansand – 5 puncte

Esjberg – 4 puncte

CSM București – 3 puncte

Ferencvaros – 0 puncte

Primele patru clasate din grupa principală vor ajunge în sferturile de finală, unde locurile unu vor juca cu locurile patru.

 

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories