Riscul să revenim la jocul la ciupeală e chiar mai mare decât riscul să rămânem din nou afară de la Mondiale. Iată primele idei după înfrângerea României cu Armenia

Ciprian Rus 31 martie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

Echipa națională a României tocmai a suferit una dintre cele mai dureroase înfrângeri din ultima vreme. Cu două goluri primite în ultimele cinci minute, România a rămas fără puncte din deplasarea cu Armenia. Iar înfrângere asta cu 3-2 va fi greu de acceptat. Că golurile cu care armenii au câștigat meciul au venit din offside și din penalti, asta va face lucrurile și mai dureroase.

Dar tocmai aceste lovituri încasate pe final de meci, pe o succesiune de erori personale – a lui Pușcaș, care a văzut roșu, a arbitrului de tușă, care n-a văzut offside-ul de la golul de 2-2, respectiv a lui Crețu, care a făcut penalti – mută, cum este, poate, și firesc, focusul privitorului de fotbal dinspre cadrul general înspre haosul ultimelor minute. Or ca să nu pierdem focusul, vom încerca să „citim” mai întâi meciul de până la 2-1 pentru noi, și apoi meciul de după. Pentru că, într-un fel, ce am jucat până la 2-1 explică și finalul de meci.

Cum am jucat până la 2-1

Așa cum ne-a obișnuit deja, selecționerul Mirel Rădoi a venit în fața Armeniei cu o formulă de joc pe care e aproape imposibil să o anticipezi. A schimbat peste tot – și în apărare, unde i-a adus pe Mogoș și pe Bancu pe flancuri, și la mijloc, unde a mutat cu Cicâldău, și în atac, unde a apărut Pușcaș, flancat de Man și Maxim, din primul minut.

Prin trecerea lui Cicâldău în locul lui Tănase, Mirel Rădoi a încercat să obțină o echipă mai echilibrată și să forțeze un pressing mai eficient în treimea adversă. Asta ne-a asigurat o posesie mult mai mare, dar nu și o construcție ușoară. După 20 de minute în care România i-a înghesuit pe armeni în terenul lor și am tras mai multe șuturi bune la poartă, au început să apară greșelile la circulația balonului. Atât de la nivelul fundașilor, cât și atunci când mingea ajungea la oamenii de creație.

Această auto-fragmentare a jocului le-a permis gazdelor să ne tragă în jocul lor, un fotbal simplu, dar rapid și frontal, care a expus poarta lui Florin Niță din primul până în ultimul minut. După ce a avut vreo șase intervenții decisive contra Germaniei, eroul de acum trei zile a fost pus la treabă încă de la primul atac mai serios al Armeniei. Iar prima concluzie e simplă: la fel ca și de la mijloc în sus, unde schimbările multe și dese ne privează de atuul omogenității, și în apărare veșnica rotire a jucătorilor s-a simțit în deplasarea de la Erevan.

Condusă cu 1-0 după unul dintre obișnuitele raiduri ale armenilor, finalizat după o deviere a lui Toșca – gol luat foarte ușor – România a găsit, la fel ca în partida cu Macedonia de Nord, puterea să revină. Cicâldău, unul dintre pariurile lui Rădoi pentru acest meci, a marcat cele două goluri, ambele lucrate de colegul său de la Craiova, Bancu. Faptul că același Bancu a fost aproape inexistent pe faza de apărare descrie cât se poate de bine tabloul meciului de până la 2-1.

Putea, desigur, să se termine 2-1: o echipă mai concentrată și mai matură ar fi reușit să țină de scor și în 10 oameni. Dar, chiar și așa, concluziile n-ar fi fost cele mai optimiste: apărarea a fost oricum vraiște, iar jocul de construcție a ridicat serioase probleme chiar și cu aglomerarea de jucători ofensivi pe care a propus-o Mirel Rădoi; și chiar și într-o zi în care Stanciu a fost mai prezent în joc decât de obicei.

Cum am jucat după 2-1

Chiar în momentul în care marcaserăm golul de 2-1, Mirel Rădoi avea pregătite pe margine două schimbări ofensive. Logic, de vreme ce scorul era încă egal, 1-1. Selecționerul nu și-a schimbat filosofia super-ofensivă și i-a trimis pe teren pe Tănase și Keseru. Din păcate pentru planurile lui, Pușcaș a văzut imediat roșu și, chiar dacă l-a aruncat și pe Crețu pe teren, în 10, echipa lui Rădoi n-a reușit să țină de rezultat.

Punctual, puține i se pot reproșa selecționerului după o fază pe care sistemul VAR ar fi clarificat-o ca offsaid; sau la o greșeală copilărească a lui Crețu. Dar lipsa cronică de concentrare și lejeritatea abordării defensive erau probleme vechi, de dinainte să rămânem în 10.

În final, avem sentimentul că România a irosit un moment de aur, pe care l-ar fi putut specula de minune, pe fondul revenirii de la 0-1. Am fi tăiat din elanul acestei echipe inimoase a Armeniei și am fi rămas cu șanse bune la calificare.

Așa, calculele se complică rău de tot, încă de la primă acțiune a noilor preliminarii. Avem doar 3 puncte și, mai trist decât orice, pierdem elanul acesta al jocului de atac pe care a riscat Mirel Rădoi în această campanie. O victorie i-ar fi dat timp și liniște să vadă unde a greșit, dacă a exagerat pe undeva, dacă poate închega un 11 mai predictibil, care să prindă mai multă omogenitate. Așa, riscul să revenim iarăși la jocul la ciupeală e chiar mai mare decât riscul să rămânem din nou afară de la Mondiale.

*

Campania de calificare pentru Mondialul din Qatar se va relua în toamnă: primul meci va fi în Islanda, pe 2 septembrie. Până atunci, echipa națională a României se va uita cu amărăciune la aceste 3 puncte din primele trei meciuri.

După ce Macedonia de Nord a învins (2-1) o echipă a Germaniei care l-a odihnit doar pe Neuer, grupa noastră e condusă acum de Armenia, cu 9 puncte după primele trei etape. Germania și Macedonia de Nord au câte 6 puncte, Islanda și România au 3.

La CM 2022 se califică direct primul loc din cele 10 grupe, locurile secunde urmând să dispute baraje. Lor li se vor alătura cele mai bune două câștigătoare de grupe din Liga Națiunilor 2020/21. E vorba, desigur, de echipe care nu s-au calificat direct la turneul final și nici nu au intrat deja în play-off. Cele 12 echipe vor forma trei perechi de patru pentru semifinale și finală (decise într-o singură manșă). Iar cele trei câștigătoare vor merge la Cupa Mondială.

 

© FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories