România – Germania, primele concluzii: Cu o primă repriză de vis, echipa aceasta ne arată că are viitor. Mici detalii au lipsit azi, dar marile calități sunt incontestabile

Ciprian Rus 27 iunie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

„Echipa câștigătoare nu se schimbă”, zice o vorbă veche din fotbal. Selecționerul Mirel Rădoi a schimbat echipa câștigătoare în singurul meci în care nu era obligat să câștige. Cu cinci jucători odihniți la jocul cu Franța, Rădoi a revenit la echipa-tip căreia i-a câștigat meciurile de la Euro. Nici măcar Coman, salvatorul contra Angliei, nu a prins „primul 11”, încă o dovadă că Ivan, care joacă în Austria și e mai obișnuit cu stilul nemțesc, are un rol bine calculat în sistemul de la Naționala de tineret.

Ce joacă România pe faza de apărare, postură în care a început și cu Germania, știam deja. Spre deosebire de alte meciuri, Cicâldău a coborât acum, parcă mai mult în faza de început a construcției, asumându-și rolul de curea de distribuție către Hagi și compania din atac.

Întrebarea pe care ne-o puneam în analiza jocului „tricolorilor” în faza grupelor era cum va juca România dacă va fi condusă în atac. Băieții lui Rădoi ne-au răspuns într-una dintre cele mai frumoase reprize jucate vreodată de o echipă națională. O primă parte entrem de consistentă și de curajoasă, cu infinite detalii de calitate în treimea adversă, cu driblinguri de mare finețe, dar și cu triungiuri de pase, cu trasee lucrate, cu automatisme de echipă de club de top.

Că la vestiare s-a intrat doar cu 2-1, asta ne va da bătăi de cap câteva ore bune, până când bucuria unui turneu excelent va acoperi definitiv amărăciunea înfrângerii.

Penaltiul acordat Germaniei după pauză, la o fază care nu anunța absolut nimic, a tăiat elanul alor noștri. De prin minutul 60, am început să rămânem cu prea mulți oameni în spatele mingii, iar regizorul Dahoud a început să croșeteze tot mai frumos în preajma careului nostru.

Mirel Rădoi a început să strige la ai săi, cum o făcea și când era jucător, a pasat alor noștri ca să bată auturile mai rapid, a desfăcut sticlele de apă înaintea pauzelor de hidratare. Fiecare astfel de pauză a devenit o mini ședință tehnică „in court”. Mirel a trecut la 4-4-2 și a reașezat liniile, dar chiar și așa aam suferit în continuare, până când durerea fizică a lăsat locului celeilalte dureri: durerea unei înfrângeri anunțate de presiunea tot mai mare a unei Germanii mai proapspete.

Mici detalii i-au lipsit României pentru a câștiga pe „Dell’Arra”. Poate un alt arbitru, un pic mai multă maturitate, sigur un dram în plus de energie, care l-ar fi ajutat și pe Mirel Rădoi la schimbări. Dar liniile de forță sunt clare, iar tinerii aceștia triști de la final ne dau speranțe că își doresc mult mai mult decât ce-au obținut până acum.

„Suntem mândri de voi!”, le-a strigat galeria jucătorilor, imediat după meci. Și băieții au de ce să fie mândri de ei. Nu doar că au dat totul, dar au arătat că au toate calitățile pentru a reuși pe viitor.

Iată cum s-a văzut meciul din tribune:

Radu
Cât pe ce să scoată penaltiul din minutul 52, impecabil un minut mai târziu, când a scos o minge cu prețul accidentării. A luat două goluri din fazele fixe pe final de meci, dar ambele șuturi au fost imparabile.

Manea
Evoluție corectă, dar fără sclipiri, nici nu a avut mari probleme pe partea sa.

Nedelcearu
O imprudență în minutul 36, care ne putea costa, dar l-au scos colegii. La fel și pe final de meci, când l-a scăpat pe Nmecha singur spre poartă. În rest, evoluție generoasă, în nota echipei.

Pașcanu
Atent tot meciul, a fost trimis la cabine la faza la care nemții au marcat pentru 4-2.

Ștefan
A suferit mult în fața lui Oztunali, dar în atac a fost din nou extrem de prezent în prima parte.

Băluță
A avut un șut scos miraculos de Nubel, dar de la el a pornit golul Germaniei, la o fază acuzată de ai noștri. A alergat tot meciul, dar a sfârșit sufocat.

Cicâldău
Extrem de muncitor, și-a încercat și șutul de la distanță. A fost schimbat în partea a doua, uzat de duritatea meciului jucat pe caniculă.

Man
Putea deschide scorul la o intercepție în marginea careului advers. A tras de el pe final, pentru că Rădoi rămăsese fără schimbări.

Hagi
Superlativ, inspirat în tot ce a făcut în prima parte, a scos penaltiul foarte inteligent și a fost motorul momentelor noastre de presiune în jurul careului advers. După pauză, tot el a comis penaltiul egalării nemților.

Ivan
Util și în apărare, și în atac, unde a făcut câteva faze excelente. I-a lăsat locul lui Coman la 2-2.

Pușcaș
Senzațional în prima parte, când putea înscrie nu două, ci chiar trei goluri. A ieșit pe final, când a acuzat probleme fizice.

*

România U21: I. Radu – Manea, Nedelcearu, Pașcanu, Fl. Ștefan – T. Băluță, Cicâldău – Man, I. Hagi, A. Ivan- Pușcaș
Rezerve: Cabuz, Vlad, Boboc, Coman, Petre, R. Grigore, Dragomir, Ghiță, Nedelcu, Rus, Ciobanu, Olaru
Selecționer: Mirel Rădoi

Germania U21: Nubel – Klostermann, Tah, Baumgartl, Mittelstadt – Eggestein – Neuhaus, Amiri, Oztunali – Waldschmidt, Amiri
Rezerve: Muller, Schubert, L. Nmecha, Richter, Eggestein, Anton, Serdar, Uduokhai, Koch, Maier, Lowen
Selecționer: Stefan Kuntz

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories