Naționala României, învinsă clar de Danemarca, în preliminariile pentru EURO 2022
Andrei Năstase 2 martie 2022Echipa națională a României pierde cu Danemarca – și o face destul de clar – în preliminariile pentru Campionatul European de handbal feminin: a fost 35 la 28 pentru medaliatele cu bronz de la Mondialul din 2021.
Meciul s-a jucat în Sala Sporturilor din Mioveni, inaugurată acum câteva luni și locuită azi de niște suporteri grozavi.
După o pauză de aproape un an, acesta a fost primul joc al Cristinei Neagu pentru România. Blocată excelent de apărarea adversă, Cristina a reușit doar 3 goluri azi.
Returul de la Odense vine foarte repede: sâmbătă, 5 martie, de la orele 17.10. În grupa de calificare pentru EURO 2022, România va mai avea apoi de jucat acasă cu Austria și în deplasare cu Insulele Feroe.
După primele trei etape, echipa României rămâne cu 3 puncte; favorita Danemarca are deja 6, în vreme ce Austria va aduna probabil două victorii din meciurile cu Insulele Feroe și va ajunge la 5 puncte înaintea meciurilor ei cu România și Danemarca. Așa cum știi, Austria e principala adversară a României pentru locul 2 în grupa asta, după ce meciul de la Viena din toamna trecută s-a terminat la egalitate. Un egal obținut la ultima aruncare a Biancăi Bazaliu.
Ca de obicei, primele două clasate se vor califica la turneul final – organizat între 4 și 20 noiembrie de Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru.
Meciul
Cum va arăta naționala României cu Neagu revenită în echipă? Cum va arăta atacul României fără Cristina Laslo sau Eliza Buceschi în centru? Și cine va juca pe inter drepta, în locul accidentatei Alina Ilie? Au fost principalele întrebări înaintea acestui joc.
Adi Vasile a început cu Sorina Tîrcă pe inter dreapta și cu Mădălina Zamfirescu la coordonare, însă fazele ofensive nu s-au legat prea bine în startul de meci. Neagu a finalizat primele două atacuri ale României, dar ambele ei aruncări s-au lovit de înaltul blocaj advers.
Dincolo, Danemarca a atacat iute, mult mai direct, și s-a repezit la 4-0 cu o ușurință dezarmantă.
Primul gol al României a venit în minutul 7, când Alexandra Badea, din extrema drepta, și-a mărit unghiul și a bătut-o pe zgârcita Toft. Golul ăsta a deblocat atacurile României, dar Danemarca și-a protejat cu ușurință avansul de trei-patru goluri. A făcut-o în ciuda excelentei atmosfere întreținute din tibune; și în ciuda golurilor pe care aceeași Badea, imitată apoi de Nicoleta Dincă, le-au reușit.
Crina Pintea a contribuit cu primele două goluri pe care România le-a dat din zona centrală în primele 15 minute, înainte ca Bianca Harabagiu să găsească două trasoare de toată frumusețea de la 1o metri distanță.
Aceste prime goluri de la distanță au dat și primele bătăi de cap unei defensive daneze pe cât de puternică fizic, pe atât de dinamică – or asta e una dintre caracteristicile acestei echipe pe care Jesper Jensen a readus-o în elita handbalului internațional.
La fel de impresionante pe faza ofensivă, nordicele au continuat să se distanțeze la patru, cinci și apoi șase goluri, iar la vestiare s-a intrat cu 19-13 pentru Danemarca.
Și nici măcar pauza n-a reușit să taie elenul echipei pe care România a învins-o în meciul pentru ultimele ei medalii: cele de bronz, câștigate în 2015, la turneul organizat chiar de Danemarca.
România a început slab și repriza a doua, Danemarca s-a dus repede la +8, și doar cele două-trei intervenții ale Yuliyei Dumanska, intrată și ea în poartă, au reușit să aducă ceva speranță în rândul frumoasei galerii din tribunele sălii din Mioveni.
Că Sanda Toft, cea mai bună portăriță de la Mondialul de anul trecut, a prins și ea o zi (foarte) bună, asta a adus și mai multă frustrare în atacurile României, unde Cristina Neagu a fost blocată perfect: și pe aruncare, dar și pe culoarele de angajare pentru extreme sau pivot. Crina Pintea, jucătoarea lui Gyor, a marcat 6 goluri azi, dar a avut puține mingi, poate prea puține pentru un meci în care Adi Vasile și jucătoarele lui se așteptau ca adversarele să fie mai bune pe inter și pe jocul cu extremele: mai ales Friis, în extrema stângă, a fost greu de oprit: ea a marcat 10 goluri până la 26-18.
În atacul României a continuat să se remarce Harabagiu (șase goluri azi), însă chiar și ea a alternat aruncările excelente cu câteva pase greșite. E drept, poate n-au fost greșeli neforțate, ca la tenis, ci greșeli forțate de apărarea foarte dinamică a danezelor: un sistem modern, cu o linie avansată și preocupată să anticipeze.
Și a anticipat foarte bine azi.
La final, după acest sever 35-28, rămânem cu satisfacția revenirii lui Neagu, dar și cu confirmarea revenirii Danemarcei: după câțiva ani lipsiți de succesul cu care această națiune îndrăgostită de handbal a fost obișnuită de superba generație care a câștigat trei titluri olimpice, alte trei europene și unul mondial în doar 10 ani (1994-2004), Danemarca e azi una dintre cele mai bune echipe din lume. A dovediat asta și la Mondialul de acum câteva luni, unde a câștigat bronzul și a pierdut un singur meci – semifinala cu Franța -, și a dovedit-o și azi, în fața unei echipe a României care s-a zbătut mult, dar a reușit puține.
Să sperăm că la Odense va fi pe dos.
Lotul României pentru cele două meciuri cu Danemarca:
Portărițe: Yuliya Dumanska (Podravka Vegeta Koprivnica), Diana Ciucă (CS Rapid Bucureşti) și Daciana Hosu (SCM Râmnicu Vâlcea);
Extreme dreapta: Alexandra Badea (CS Rapid Bucureşti) și Andra Moroianu (SCM Gloria Buzău);
Inter dreapta: Sorina Tîrcă (CS Rapid Bucureşti);
Coordonatoare: Bianca Harabagiu (SCM Gloria Buzău), Mădălina Zamfirescu (SCM Gloria Buzău) și Elena Dache (chemată în locul accidentatei Cristina Laslo);
Pivoţi: Crina Pintea (Gyor), Lorena Ostase (CSM Slatina) și Alexandra Subţirică-Iovănescu (SCM Gloria Buzău);
Interi stânga: Cristina Neagu (CSM Bucureşti), Bianca Bazaliu (CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud) și Anca Polocoşer (CS Minaur Baia Mare);
Extreme stânga: Nicoleta Dincă (CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud) și Alexandra Dindiligan (CSM Bucureşti).
© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
-
Trei în canoea de simplu: Cătălin, Durerea și Luciditatea
acum 4 săptămâni