Începe un drum nou pentru naționala României. Următoarele două meciuri ne vor arăta planurile lui Mirel Rădoi

Ciprian Rus 3 septembrie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Amânat îndelung de pandemia de SARS-CoV-2, debutul la Naționala mare a noului selecționer, Mirel Rădoi, se va petrece vinerea aceasta, în startul noului sezon al Ligii Naționilor.

Cu gândul mai mult la meciul de barajul pentru Euro 2020 din Islanda, de pe 8 octombrie, Mirel Rădoi poate să privească partidele de pe 4 (acasă, vs Irlanda de Nord) și 7 septembrie (vs Austria, în deplasare) dincolo de miza lor imediată din Liga Națiunilor, ci ca pregătire pentru primul meci decisiv de calificare la Europeanul din vara lui 2021. Turneu care, dacă nu se schimbă nimic, va găzdui meciuri și la București.

Promovată după restructurarea Ligii Națiunilor, de pe ultimul loc admisibil, în Liga B a Europei, România are o grupă echilibrată, fără o favorită certă, alături de Norvegia (cu care am remizat de două ori în preliminariile Euro), Austria și Irlanda de Nord. Formatul celei de a doua ediții a Ligii Națiunilor diferă foarte puțin de cel precedent. Câștigătoarele grupelor din Liga A se vor duela pentru marele trofeu, echipele care vor termina pe ultimul loc în Liga A vor cădea în Liga B, fiind înlocuite de câștigătoarele grupelor de aici, etc. O miză în plus va fi participarea la un „play-off” a câștigătoarelor de grupe, care va oferi două bilete – în plus față de preliminarii – pentru Mondialul din 2022.

Dar, după experiența dezarmantă din preliminariile pentru Euro 2020, unde am terminat pe 4 și nu am învins nici o echipă de deasupra noastră, adevărata miză, de care mandatul lui Cosmin Contra nu s-a apropiat câtuși de puțin, e recuperarea unei identități de joc a Naționalei și a unei atitudini care să ne ferească de înfrângeri precum cea din meciul cu Spania, 0-5. Așa încât, până la calculele de câștigare a grupei noastre din Liga B prima întrebare e cum va arăta Naționala „tricoloră” în mandatul lui Mirel Rădoi.

Fostul internațional vine la Naționala mare după un parcurs remarcabil în preliminariile și apoi la turneul final al Europeanului de tineret din 2019, unde tinerii U21 nu doar că au prins semifinalele competiției, dar s-au luptat de la egal la egal cu formații precum Croația, Anglia, Franța sau Germania. Destui suporteri l-au cerut chiar de atunci la prima reprezentativă, chiar în fruntea băieților cu care impresionase la Euro, într-un pariu pe o întinerire forțată a lotului care să dea, în câțiva ani, o echipă omogenă, care știe ce joacă.

Prima selecție: șase „foști” U21, patru debutanți

Numai că, acum, ajuns selecționer, Mirel Rădoi a convocat pentru primele lui meci oficiale doar șase dintre băieții de atunci – Nedelcearu, Fl. Ștefan, Hagi, Cicâldău, Coman și Pușcaș, nu toți cu șanse la titularizare. Pe lângă ei, Rădoi a mai chemat patru debutanți – Gabriel Iancu, Sergiu Buș, Alexandru Crețu și Andrei Burcă. În condițiile în care media de vârstă a lotului e în jur de 28 de ani, înțelegem că Rădoi a făcut o selecție destul de conservatoare, obligat la asta și de diversele probleme fizice sau de formă sportivă ale unor selecționabili.

Dintre obișnuiții selecțiilor trecute, Silviu Lung jr., Răzvan Marin și Alexandru Mitriță au fost învoiți, urmând să revină la barajul pentru Euro, în schimb Ionuț Radu, Romario Benzar, Adrian Rus, Tudor Băluță, Mihai Bordeianu, Dennis Man sau Claudiu Keșeru nu au fost convocați, iar Florin Andone este indisponibil din pricina unei accidentări. Mirel moștenește de la Cosmin Contra problemele pe cele două flancuri ale apărării, unde va fi nevoit să improvizeze, cel mai probabil cu Burcă pe dreapta și cu Bancu pe stânga, în condițiile în care căpitanul de la CFR, Mario Camora, nu avea toate actele pregătite pentru a putea juca la naționala României.

Cum va juca Mirel Rădoi

Cum lotul nu e schimbat radical, nu ne rămâne decât să sperăm că abordarea tehnico-tactică va fi alta. Toate informațiile indică un modul 4-3-3, precum cel folosit la U21 după Euro 2019, când nu îl mai avea pe Ianis Hagi la echipa sa, un 4-3-3 concentrat pe creativitate și pe combinativitate.

„Am încercat, de-a lungul timpului, să îmi arăt filosofia, atât la FCSB, cât și la naționala de tineret. Sunt un antrenor căruia îi place să aibă controlul jocului, nu neapărat din punct de vedere tactic, cât ofensiv, ca impresie. Îmi plac jucătorii de atac, creativi, îmi place să stau cât mai mult în jumătatea adversarului și cred că ăsta este și motivul pentru care am chemat atât de mulți jucători cu creativitate. Sunt foarte mulți jucători tehnici români și cred că ar fi fost o problemă destul de mare dacă nu am fi încercat să integrăm cât mai mulți dintre ei în naționala României și cât mai mulți să facă parte din prima formulă”, a încercat să se explice Mirel Rădoi înaintea debutului său.

Elocvent pentru felul în care gândește cele două meciuri care urmează este faptul că, dintre toți mijlocașii aduși la lot, doar debutantul Alexandru Crețu are înclinații defensive, restul având profil de decar, în trecut sau în prezent, pe la echipele lor de club.

În aceste condiții, primul 11 ar putea arăta astfel la meciul cu Irlanda de Nord: Tătărușanu – Burcă, Nedelcearu, Chiricheș, Bancu – Stanciu, Crețu (Nistor), Cicâldău (Deac) – Hagi, Pușcaș, Maxim (Coman).

*

Lotul pentru meciurile cu Irlanda de Nord și Austria

Portari: Ciprian Tătărușanu (Lyon, 67/0), Florin Niță (Sparta Praga, 2/0), David Lazar (Astra, 0/0)

Fundași: Ionuț Nedelcearu (FC Ufa, 9/0), Vlad Chiricheș (Sassuolo, 57/0), Alin Toșca (Gaziantep FK, 18/0), Dragoș Grigore (Ludogorets, 37/0), Andrei Burcă (CFR Cluj, 0/0), Sergiu Hanca (KS Cracovia, 4/0), Nicușor Bancu (Universitatea Craiova, 13/0), Florin Ștefan (Sepsi OSK, 1/0)

Mijlocași: Alexandru Crețu (NK Maribor, 0/0), Dan Nistor (Universitatea Craiova, 3/0), Alexandru Maxim (Gaziantep FK, 37/3), Nicolae Stanciu (Slavia Praga, 37/10), Alexandru Cicâldău (Universitatea Craiova, 6/0), Ianis Hagi (Rangers, 10/0), Ciprian Deac (CFR Cluj, 23/4)

Atacanți: Gabriel Iancu (FC Viitorul, 0/0), Florinel Coman (FCSB, 3/0), Denis Alibec (Astra, 10/1), George Pușcaș (Reading, 14/6), Sergiu Buș (FCSB, 0/0)

*

Programul Naționalei în 2020

4 septembrie: România – Irlanda de Nord (Liga Națiunilor)

7 septembrie: Austria – România (Liga Națiunilor)

8 octombrie: Islanda – România ( baraj pentru Euro 2020)

11 octombrie: Norvegia – România (Liga Națiunilor)

14 octombrie: România – Austria (Liga Națiunilor)

12 noiembrie: Bulgaria/Ungaria – România (baraj pentru EURO 2020, dacă învingem Islanda)

15 noiembrie: România – Norvegia (Liga Națiunilor)

18 noiembrie: Irlanda de Nord – România (Liga Națiunilor)

 

Foto: Razvan Pasarica / Sport Pictures

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories