Un scenariu repetitiv. Și frustrant: CSM București revine frumos cu Ferencvaros, dar pierde din nou la ultima aruncare în Liga Campionilor

Andrei Năstase 13 noiembrie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

Prieteni, CSM București pierde din nou la ultima aruncare în Liga Campionilor, de data asta la Budapesta, cu Ferencvaros, după o revenire puternică în a doua repriză. Vom reține acest 31-30 și pentru debandada defensivă din primele 30 de minute, și pentru transformarea frumoasă din a doua parte, când apărarea (5+1) a arătat foarte bine; dar îl vom reține mai ales pentru ratările mari din a doua repriză.

Pentru CSM, asta a fost a patra înfrângere din primele șapte meciuri din grupele Ligii Campionilor. Trei dintre aceste înfrângeri au venit la ultima aruncare a adversarelor: cu Esjberg, Brest și acum Ferencvaros.

La CSM a revenit Dembele, care nu mai jucase din primăvară, dar echipa lui Adi Vasile a pierdut-o recent pe Barbara Lazovic, care-a suferit o ruptură a ligamentelor încrucișate de la genunchi, accidentare care o va ține în afara terenului pentru restul sezonului. A lipsit astăzi și Jelena Grubisic, cu o problemă renală, iar poarta n-a ținut prea bine fără ea: Wester și Davidsen au apărat (împreună) doar două mingi din 22 de aruncări în prima repriză.

Ferencvaros – care anul trecut a reușit să câștige titlul în Ungaria, în fața favoritei Gyor – nu a pierdut niciun meci în acest sezon. Nici în campionat, nici în Liga Campionilor. Unguroaicele conduc Grupa A: 12 puncte, cu 6 în plus față de CSM, care rămâne pe locul 6 – ultimul care duce în optimile de finală.

Meciul

În fața unei săli pline și foarte gălăgioase, Ferencvaros a început tare și s-a dus la 3-0 după două minute; CSM a marcat primul gol prin Broch, angajată bine de Neagu pe semicerc, dar Adi Vasile a fost nevoit să ceară primul time-out după nici cinci minute, când Ferencvaros conducea deja cu 5-1.

Au urmat două goluri consecutive pentru CSM, însă unguroiacele n-au căzut pe gânduri și-au răspuns cu trei goluri la rând, pentru un 8-3 amețitor. Până aici, atacurile lui CSM au stat în pasele sau aruncările lui Neagu – multe dintre ele din poziții complicate -, dar problemele mari au fost în apărare. Mai ales pe partea stângă a atacurilor adverse, unde Itana Grbic, fosta jucătoare a lui CSM, a făcut ce-a vrut.

Meciul s-a echilibrat abia spre jumătatea primei reprize, când apărarea CSM-ului a găsit o cale să o blocheze pe Grbic. Arntzen a găsit și ea două goluri importante, distanța s-a micșorat la trei goluri, dar pentru Ferencvaros a răspuns nemțoaica Stolle: 5 goluri din cinci aruncări.

A fost rândul lui Dembele să se remarce – două goluri din extrema stângă – și, ușor-ușor, CSM a strâns la 14-12 și apoi 16-14. Aici, în minutul 25, antrenorul Gabor Elek a cerut primul lui time-out. Mișcarea a tăiat ritmul bun al lui CSM, unguroaicele s-au distanțat din nou la +5, înainte ca Aune să stabilească scorul primei reprize: 20-16.

Au fost 30 de minute în care poarta n-a mers deloc (doar două parade reușite), dar asta și pentru că apărarea din zona centrală a fost lentă și lipsită de omogenitate. Mai bine a funcționat atacul, unde Omoregie și Arntzen au fost și ele foarte active. La fel ca Neagu.

Repriza a doua a început în același ritm și cu aceeași dinamică, dar cu CSM ceva mai eficientă la finalizare. Dovadă, au fost puține ratări în primele 10 minute ale reprizei, o perioadă în care campioanele României au reușit să stea la trei-patru pași distanță.

Însă reușitele din atac au fost anulate de scăpările din apărare, iar asta a ținut să sublinieze și Adi Vasile, care-a cerut un nou time-out (la 26-22) și a trecut la o apărare cu om avansat (5+1). Iar Vasile a fost inspirat. În doar două minute, Carmen Martin a marcat două goluri consecutive, Ferencvaros n-a mai găsit soluțiile simple în atac, și jocul s-a schimbat. Neagu a ratat prima șansa să-și aducă echipa la un singul gol distanță, însă Arntzen a făcut asta pe atacul următor, pentru un 26-25 mai degrabă surprinzător.

Dar au fost 15 minute în care CSM a fost echipa mai bună. De data asta, mai bună chiar în apărare, cu o defensivă 5+1 mult mai agresivă, așezare cu care Ferencvaros nu s-a descurcat. Mai ales că Davidsen a început să citească tot mai bine aruncările adverse.

Din păcate, exact când lucrurile mergeau mai bine, au lipsit finalizările. Două ratări de la șapte metri au anulat șansele CSM-ului de a egala la 26 și 27, iar alte câteva aruncări slabe din poziții bune au ajutat-o pe Ferencvaros să fugă la 29-26, cu șapte-opt minute rămase de jucat.

A fost un ajutor de care unguroaicele – lipsite de idei în atac – au avut mare nevoie.

Chiar și așa, tot CSM, în ciuda altor ratări simple, a rămas echipa mai energică. Și când Neagu a marcat pentru 30-29, după ce tot ea ratase din poziții mult mai simple, totul a devenit posibil.

Cu 90 de secunde înaintea finalului, CSM a mai recuperat o minge în apărare și s-a repezit să încerce (din nou, pentru a treia oară) egalarea. A reușit-o Neagu, însă revenirea frumoasă din a doua repriză a fost anulată de golul găsit de Grbic la ultima aruncare, după o pătrundere simplă pe care a reușit-o de prea multe ori.

S-a terminat 31-30 pentru Ferencvaros, a doua înfrângere frustrantă la rând pentru CSM, care a pierdut la fel, la ultima aruncare, și meciul precedent de la București cu Brest.

Cristina Neagu, cu 7 goluri (din 16 aruncări), a fost cea mai bună marcatoare a lui CSM. Omoregie, cu 6 goluri, a fost și ea foarte activă în atac.

CSM mai are un singur meci anul acesta, returul de la București cu Ferencvaros. Urmează apoi pregătirile pentru Campionatul Mondial din Spania (2-19 decembrie).

Până acolo, CSM nu stă grozav nici în campionatul românesc, nici în Liga Campionilor. Campioanele României au pierdut deja două meciuri și au și un egal în Liga Florilor, acolo unde Rapid, Râmnicu Vâlcea și Brăila arată mai bine.

 

Foto: Ciprian Petcut/SPORT PICTURES

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories