Vara a început bine pentru handbalul românesc: Aur pentru băieți și argint pentru fete la Campionatul Mondial Universitar. Începe pregătirea pentru Rio

Andreea Giuclea 4 iulie 2016

Vara olimpică a debutat cum nu se putea mai bine pentru handbalul românesc. După 29 de ani, naționala masculină de handbal a câștigat din nou o medalie de aur, a șaptea, la Campionatul Mondial Universitar de handbal, în timp ce fetele s-au întors acasă cu argintul.

Duminică, în Malaga, Spania, echipa antrenată de Ion Mihăilă a trecut în finală de Coreea de Sud cu 28-10 (16-10), arătând un joc entuziasmant și o motivație pe care iubitorii handbalului spun că nu l-au mai văzut de mult la o echipă masculină. „De mult n-am văzut o echipă națională atât de luptătoare și muncitoare, cu așa spirit de echipă”, spunea, de exemplu comentatorul meciului transmis de Eurosport. Un meci în care s-a remarcat mai ales portarul Ionuț Iancu, care joacă pentru CSM București și care a reușit 23 de intervenții care l-au adus în poziția de MVP al finalei, în timp ce Demis Grigoraș (transferat în această vară de echipa maghiară Tatabanya) a fost golgheterul turneului, cu 51 de goluri.

Cu doar o zi înainte, naționala feminină câștigase medalia de argint, pierzând în finala contra gazdei Spania, cu 14-20, după ce în semifinale au trecut de Rusia. Fetele au egalat astfel performanța de acum patru ani, când România a terminat tot pe locul doi.

Campionatul Mondial Universitar a reprezentat anul acesta un obiectiv important pentru Federația Română de Handbal, văzut ca un pas de pregătire în drumul naționalei feminine spre Jocurile Olimpice de la Rio, unde se țintește o medalie. Astfel, jucătoare din prima reprezentativă, încă studente, au fost incluse în lot, iar selecționerul Tomas Ryde a făcut deplasarea în Spania, să vadă la lucru câteva din jucătoarele pe care le are în vedere la echipa mare, ca Gabriela Perianu, Patricia Vizitiu, Mădălina Zamfirescu, Denisa Dedu.

13580646_589333231245368_8996196252983084957_o

Și băieții l-au avut aproape pe Xavier Pascual, noul selecționer al naționalei de seniori și antrenor al Barcelonei, un nume care dă speranțe că acest prim rezultat important al handbalului masculin românesc din ultimii ani va fi urmat și de altele.

Pe lângă Ryde, naționala feminină universitară a avut alături întregul staff tehnic al echipei mari: alături de Nicoleta Gusi Alexandrescu, director tehnic la prima reprezentativă și antrenoare a echipei de studente din 2014, pe bancă a stat secundul Costică Buceschi și Jaume Fort Mauri, antrenor cu portarii spaniol, fost medaliat olimpic, inclus în staff în pregătirea pentru Rio.

Fetele au avut un parcurs bun și au ajuns până în finală, deși mai au de adăugat viteză și structură în joc, cum observa Ryde într-un status pe Facebook, unde o remarca mai ales pe portărița Denisa Dedu, cea mai bună a turneului, după el.

De azi, Ryde, Buceschi și Alexandrescu se reîntâlnesc cu senioarele, pentru că pregătirea pentru Jocurile Olimpice (5-21 august) intră în linie dreaptă. Planul gândit de suedez include un cantonament la Ploiești urmat de un turneu de pregătire în Norvegia, unde România va juca cel mai probabil cu Franța, Spania și campioana mondială și olimpică Norvegia.

Până la Rio, vara continuă cu emoții pentru naționalele de junioare și tineret. Între 19-31 iulie, echipa Under 18 antrenată de Mariana Tîrcă va participa la Campionatul Mondial de handbal junioare din Slovacia, în timp ce lotul de tineret (Under20), a început deja turneul mondial din Rusia. Duminică, în primul meci, echipa antrenată de Ion Crăciun şi Cristian Preda a învins categoric naționala Kazakhstanului, cu 43-21. Din echipa care a ieșit campioană mondială Under 18 de acum doi ani lipsește însă interul stânga Bianca Bazaliu, recent câștigătoare a Ligii Campionilor cu CSM București, care s-a accidentat chiar înainte de plecare.

Continuă astfel un an plin și pozitiv pentru handbalul românesc, iar dacă performanțelor fetelor se vor adăuga și cele masculine, motivele de bucurie se vor înmulți.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.