Acolo unde începe totul. Tenisul de masă din România are viitorul asigurat: 2 medalii de aur, 2 de argint și 7 de bronz la Europenele de la Cluj
Ciprian Rus 24 iulie 2018Foto: Mihaela Bobar / www.frtmromania.ro
Acum un an și jumătate, când România câștiga, pentru prima oară în istoria sa, un aur mondial la tenis de masă juniori, performanța dublului Ana Diaconu – Andreea Dragoman venea mai degrabă ca o surpriză decât ca o confirmare că, dincolo de formula fantastică Eliza Samara – Bernadette Szocs – Dana Dodean (singura din Europa care poate face față „zidului asiatic”), avem garanții serioase și pentru viitor.
Uimiți de performanțele apărute în diverse sporturi, rareori mergem un pas mai în spate, să vedem de unde vin aceste performanțe: vin sau nu „din senin”, așa cum ne-am obișnuit să credem? Rar de tot se întâmplă să aruncăm un ochi spre cadeți și juniori, atunci când avem rezultate la seniori. Pe tinerii fotbaliști de la U19 și U21 i-am descoperit, bunăoară, abia după ce nu am mai avut de ce să ne agățăm la echipa mare.
Acest mod de a privi lucrurile ne ține departe de multe povești inspiratoare și, în definitiv, de multe lecții de învățat. Cum să punem în context succesele de azi de la seniori, de care ne bucurăm nevoie mare, dacă nu știm pe ce sunt ele construite și ce vine, mâine, poimâine, în urma lor?!
Cine se miră azi că o tânără precum Bernadette Szocs ajunge să câștige Top 16 Europe sau puternica Ligă Asia nu trebuie să meargă decât niște ani în spate pentru a descoperi numeroasele medalii europene de aur obținute la cadeți și juniori de simpatica noastră sportivă.
Iar cine se miră cât de sudată este echipa feminină de tenis de masă a României trebuie să afle că Dana Dodean și Eliza Samara câștigau medalii după medalii, la dublu și cu echipa, la Mondialele de juniori, încă de prin 2003-2004.
Argintului pe echipe din 2007, de la Palo Alto, obținut de Eliza Samara, Cristina Hirici, Ioana Ghemes și Irina Hoza, i-a urmat, în 2013, la Rabat, bronzul lui Bernadette Szocs, Irina Ciobanu, Adina Diaconu și Bernadette Balint. Aurul mondial din 2016 al dublului Adina Diaconu și Andreea Dragoman a venit într-un șir cât se poate de logic și de coerent.
În timp ce Adina Diaconu a trecut deja la lotul mare, Andreea Dragoman continuă seria performanțelor la juniori. La Campionatul European de Tineret de la Cluj, echipa de junioare a României, cu Adina în componență, a câștigat medalia de bronz, la fel ca și echipa masculină.
Marea revelație a Europenelor, găzduite impecabil de noua Polivalentă din Cluj, o reprezintă echipa feminină de cadete, care a obținut medalia de aur, în componența Elena Zaharia, Luciana Mitrofan, Irina Rus și Ioana Sîngeorzan.
Tot de la cadeți ne vine o altă medalie strălucitoare: dublul masculin Andrei Tomică și Darius Movileanu s-a calificat în finala competiției, după un duel fantastic cu Myshaal Shabi și Fabio Rakotoarimanana din Franța. A fost 3-2, după o revenire senzațională a băieților noștri de la 0-2.
În finală, Andrei și Darius au jucat împotriva cuplului polono-croat Maciej Kubik / Ivor Ban. Cadeții noștri au pierdut cu 1-3 în fața puternicului cuplu Kubik – Ban, jucători cu un cap mai înalți decât ai noștri, și și-au adjudecat argintul.
Eliza Samara îi predă „ștafeta” Elenei Zaharia
La simplu, cadeta Elena Zaharia s-a impus și ea în semifinalele de marți în fața puternicei jucătoare Rebecca Muskantor din Ucraina, cu 4-3, 11-5 în decisiv.
„A fost un meci foarte dificil, am avut foarte mari emoții înainte de meci, pentru că știam ce joacă Rebecca. La sfârșitul meciului, în setul 7, am crezut în mine și am luptat. Toate întoarcerile de scor din timpul jocului au făcut ca această partidă să fie foarte tensionată, dar mă bucur pentru că am reușit să rezist”, a povestit, după meci, Elena.
În finală, împotriva campioanei en-titre, rusoaica Elizabet Abraamian, Elena Zaharia a făcut un meci fantastic. Având-o în spate, în tribună, pe marea noastră campioană Eliza Samara, care i-a făcut galerie neîncetat, Elena a întors de la 0-2 la seturi și de la 0-5 în setul 5, pentru a se impune cu 4-2.
Cu două medalii de aur, cu echipa și la individual, și cu un bronz la dublu mixt, cadeta noastră a fost vedeta lotului României la Europeanul găzduit de țara noastră.
Surpriza Tania Plăian
Tania Plăian a fost singura junioare din lotul nostru care s-a calificat în finală la Campionatele Europene, după ce a învins-o pe rusoaica Ekaterina Zironova, coechipiera sa de la dublu, într-o semifinală strânsă, cu scorul 4-3.
„Nu mă așteptam să revin de la 3-1 și 10-5 pentru adversara mea, dar am fost foarte concentrată, de la primul până la ultimul punct. Mă bucur pentru că am reușit să joc prima finală de simplu la Campionatul European chiar acasă la mine”, a spus, după semifinale, marea surpriză a României.
În finală, împotriva „azerei” Jing Ning, Tania a cedat cu 4-0.
Lacrimi de bronz
„Colecția de bronzuri” a delegației României a fost completată, în ultima zi a competiției, de medaliile obținute la dublu de Cristian Pletea și de Tania Plăian, alături de coechipieri străini, și de echipele Elena Zaharia – Andrei Tomică și Rareș Șipoș – Dragoș Oprea.
Tot argint a obținut Rareș Șipoș și la simplu. În cel mai spectaculos meci al ultimei zile, o galerie gălăgioasă l-a susținut pe clujean în semifinala cu suedezul Truls Moregard. După ce a condus cu 1-0 și a ratat mingi de set în seturile 4 și 5, Rareș a pierdut dramatic și a părăsit în lacrimi Polivalenta din orașul natal.
Favorit numărul 1 la categoria sa, Rareș Șipoș, sportivul creditat cu cele mai mari șanse la Aur la Europenele de la Cluj, încheie competiția cu trei medalii de bronz: pe echipe, la dublu și, cel mai dureros pentru el, la simplu.
În ciuda dezamăgirii personale a lui Rareș, România încheie Europenele cu un bilanț excelent: 2 medalii de aur, 2 medalii de argint și 7 de bronz. Când vom auzi, peste ani, de Elena Zaharia, de Andrei Tomică sau de Tania Plăian, n-ar strica să ne aducem aminte că drumul lor a început mai demult, în vara lui 2018, la Cluj-Napoca…
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni