Australian Open nu se amână, încearcă să devină primul mare eveniment global „aproape normal”. Nici carantina nu se schimbă

Adrian Țoca 19 ianuarie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

După câteva zile grele, în care, pe rând, grupuri întregi de jucători au fost trimiși într-o carantină dură, iar câteva mesaje critice ale jucătorilor pe social media au crescut tensiunea la Melbourne, lucrurile par a intra într-o oarecare liniște. În sensul că jucătorii își văd înainte de carantină, fac tot ce pot cu ceea ce au, în vreme ce oficialii Australian Open au reiterat că nu se pune problema nici ca desfășurarea turneului de Grand Slam – sau a turneelor pregătitoare care-l precedă – să fie în pericol, dar nici ca regulile să fie îmblânzite.

Destui jucători par să fi acceptat până la urmă situația și încearcă să o gestioneze într-un mod cât mai constructiv posibil – cu postări și comentarii amuzante în Social Media. Unii par să realizeze că reacțiile lor inițiale nu au picat tocmai bine. Spre exemplu, Alize Cornet și-a cerut scuze într-un tweet pentru postările ei anterioare: „Comentariul meu a fost lipsit de tact, reacția voastră m-a făcut să înțeleg prin ce limitări și câte suferințe a trecut Australia. Sunt un pic neliniștită despre toate astea și mai bine ar fi să tac din gură”, a spus Alize, adăugând: „cu toții facem greșeli, și nu am vrut să vă rănesc sentimentele; nu fiți prea supărați pe mine, sunteți printre preferații mei”.


– Djokovic a cerut în numele jucătorilor, printre altele, micșorarea duratei de carantină dură; guvernul din Victoria a răspuns cu un ‘Nu’ categoric;

– Craig Tiley spune că AO nu ia în calcul o amânare;

– Confuzia vizavi de regulile de declanșare a carantinei dure persistă. Jucătorii susțin că nu au fost anunțați pe deplin de condiții. Organizatorii spun că au făcut totul cum trebuie.

– Sunt acum șase cazuri de coronavirus printre persoanele aduse cu avioane-charter; specialiștii australieni iau în calcul ca numărul lor să crească, inclusiv printre jucători.


Nemulțumirile unora dintre sportivi n-au fost primite bine de o țară a cărei abordare în ce privește pandemia, poate cea mai dură și restrictivă din lumea liberă, a dat rezultate excelente în termen de vieți omenești salvate, incomparabile cu ce vedem în Europa sau în Statele Unite (sunt doar 33 de cazuri active în acest moment în Victoria). Particular în contextul în care australienii au investit enorm în eforturile de ospitalitate, transport și securitate pentru a organiza Australian Open în condiții cât mai aproape de normalitate.

Fanii și presa din Australia au reacționat destul de dur la adresa jucătorilor, iar asta riscă (sau ar fi riscat) să se transforme într-o problemă de imagine pentru cei din urmă – vizibilă, deocamdată, doar la un nivel superficial, când dai o tură prin comentariile pe care le primesc în Social Media.

Însă, pe de altă parte, o astfel de situație dificilă era foarte greu de evitat în primele zile de după sosirea jucătorilor în Australia. Partea bună este că, dacă aceste zile vor fi trecute cu bine, ceea ce ne așteaptă la celălalt capăt este o lună de tenis în condiții cât mai aproape de normalitate. Adică cu public și fără alte limitări frustrante. Asta a fost și scopul acestei carantine-filtru: ca jucătorii și turneul să poată funcționa ulterior cât mai normal cu putință. Diferența față de French Open și US Open de anul trecut este că Australian Open încearcă să țină un turneu ca în vremurile bune.

Iar ca să ajungă acolo, gazdele se arată inflexibile sub această presiune. Spre exemplu, cererile de îmblânzire a condițiilor de carantină, formulate în numele jucătorilor de către Novak Djokovic, au fost respinse de premierul statului Victoria. Lista înaintată de Djokovic ar cuprins propuneri precum reducerea perioadei de izolare a jucătorilor aflați în carantină dură, posibilitatea ca ei să-și poată vedea antrenorul sau fizioterapeutul (pe bază de testare suplimentară), și mutarea a cât mai mulți dintre acești jucători în locații private, dotate cu terenuri de tenis, pentru a facilita reîntoarcerea la antrenamente cât mai repede cu putință.

Sunt acum 72 de jucători și jucătoare în carantină dură (printre care și Sorana Cîrstea), după ce au fost descoperite un total de șase cazuri de coronavirus din cele trei zboruri charter cu care cei 72 de jucători au zburat în Australia (niciunul dintre cele 6 cazuri nu este jucător). Cei 72 trebuie acum să nu iasă din camere timp de 14 zile, timp în care colegii lor se pot antrena câte 5 ore pe zi, ceea ce va duce aproape inevitabil la o discrepanță de pregătire. De notat că Djokovic nu este în izolare dură la Melbourne, ci la Adelaide, într-un grup restrâns, din care mai fac parte Simona Halep, Serena Williams, Naomi Osaka, Rafael Nadal și Dominic Thiem – grup a cărui constituire separată a fost, de asemenea, criticată de către unii jucători, care au comentat că cei șase au mai multe beneficii decât restul.

Însă autoritățile au fost de neînduplecat la scrisoarea lui Djokovic. „Oamenii sunt liberi să propună liste cu cereri, însă răspunsul este nu. Știu că au existat unele nemulțumiri din partea jucătorilor, însă regulile li se aplică și lor, așa cum li se aplică tuturor. Cu toții au fost informați în ce privește regulile de aici, iar venirea lor presupune acceptarea acestor reguli. Nu există un tratament preferențial aici”, a spus Daniel Andrews, premierul din Victoria. Până și Prim-Ministrul Australiei, Scott Morrisson, a intervenit. Pe de o parte, a lămurit nemulțumirile populației (au fost voci care s-au plâns că jucătorii au fost lăsați să intre în Australia, pe când cetățeni australieni sunt încă rămași peste granițe, acestea fiind de facto închise): „Nimeni nu e împiedicat să se întoarcă acasă din cauza Australian Open”. Pe de altă parte, el a spus că e timpul să se joace tenis: „Guvernul din Victoria a decis că poate aproba condițiile de desfășurare ale AO, iar acestea au fost agreate. E timpul ca oamenii să respecte regulile, să urmeze carantina și să joace tenis. Vor fi bine plătiți pentru asta”.

Citește continuarea articolului pe Treizecizero

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories