Barcelona, încă prea bună. Dinamo se luptă frumos, dar pierde pe terenul campioanei en-titre în Liga Campionilor
Andrei Năstase 14 octombrie 2021Dinamo București pierde destul de clar, 36-32, dar arată și lucruri bune în fața Barcelonei, campioana en-titre și principala favorită a Ligii Campionilor, o echipă pentru care francezul Dika Mem, cu 12 goluri din 13 aruncări, a fost de neoprit.
Această a patra etapă a Ligii a avut o încărcătură aparte pentru antrenorul Xavier Pascual, aplaudat în picioare de puținii spectatori din tribune: după 12 ani și nenumărate trofee câștigate cu Barcelona, Pascual și-a revăzut pentru prima dată foștii jucători.
Dinamo ajunge la a treia înfrângere consecutivă în Liga Campionilor, dar campioana României rămâne cu victoria excelentă contra lui Vive Kielce și e încă în cărți: meciul de săptămâna viitoare cu Motor Zaporojie e cu adevărat important.
Până acolo, teribila Grupă B e condusă de Barcelona, Kielce și Veszprem, toate cu câte 6 puncte. PSG a ajuns la 5 puncte, Porto are 4, Dinamo și Motor Zaporozhye câte două, iar Flensburg unul singur.
Meciul
Fără excelentul Heidaridad în poartă, dar cu experimentatul Gurbindo la primul său meci pentru Dinamo, campioana României a ajuns la Barcelona, fosta echipă a lui Xavi Pascual cu (care a câștigat trei trofee Champions League), conștientă că ar avea nevoie de o seară excepțională pentru a scoate ceva din meciul ăsta.
„Nu mi-e teamă de nimeni, dar Barcelona este campioana Europei”, spunea Xavi Pascual într-o discuție cu Marca. „Pe teren propriu, Barcelona este neînvinsă în Liga Campionilor din 2015: 43 de victorii și un egal în 44 de meciuri. Pare o misiune aproape imposibilă pentru noi, dar nu exclud cu totul o mare surpriză. Avem șanse mici, însă putem profita de anumite slăbiciuni. Este un avantaj că îi cunosc pe jucători, dar și ei mă cunosc pe mine. (…) Va fi o bătălie, pentru că Barcelona e o echipă capabilă să te bată și la o diferență de 20 de goluri. Dar cred că mai important pentru Dinamo este meciul de săptămâna viitoare de la Zaporojie, acolo este miza noastră”, recunoștea fostul antrenor al catalanilor înaintea meciului.
Acum două săptămâni, în a treia etapă a Ligii Campionilor, Veszprem a oprit (29-28 în Ungaria) seria de 43 de victorii consecutive a Barcelonei, care nu mai pierduse un meci de handbal de la finala cu Kiel din Champions League. După acea spectaculoasă și surprinzătoare victorie a nemților (33-28), Barcelona a reușit să recucerească, cu victorii pe linie, marele trofeu european. A fost al treilea titlu Champios League obținut cu Xavi Pascual pe bancă. De altfel, la finalul sezonului trecut, actualul antrenor al lui Dinamo (și selecționerul României) a fost numit cel mai valoros antrenor al competiției.
Însă chiar și fără Pascual pe bancă, Barcelona e considerată de mulți principala favorită a Ligii Campionilor. Iar astăzi am văzut din nou de ce. Nu doar că-n vestiarul catalanilor sunt mai mulți campioni în serie – inclusiv patru francezi care-au câștigat aurul olimpic acum câteva luni -, dar relațiile de joc și intensitatea la care joacă această echipă sunt deosebite.
Barcelona a început tare, s-a dus la 3-0, însă Ghionea, cu două goluri frumoase din extremă, a ținut-o pe Dinamo aproape. Măcar pentru primele câteva minute, până când jucători ca Dika Mem, Fabregas sau Aleix Gomez au început să-i dea de lucru portarului Khalifa Ghedbane. Algerianul a scos cinci-șase mingi în prima jumătate a reprizei, însă cele mai multe finalizări ale adversarilor au avut ușurința antrenamentelor. Mai ales Dika Mem, cu șase goluri din șase aruncări, a făcut cam ce a vrut din inter dreapta.
A casual look then an absolute hammer from @DikaMem 🤯#ehfcl #showtimeforchampions @FCBhandbol pic.twitter.com/HlY14Lir2H
— EHF Champions League (@ehfcl) October 14, 2021
Cu golurile lui, Barcelona s-a dus repede la +5, +6 și apoi +7, 17-10, înainte ca Dinamo să reușească trei goluri consecutive prin Dissinger, Bizău și francezul Nantes – parcă singurul care a finalizat fără emoții suplimentare. Chiar și așa, la vestiare s-a intrat cu 19-14 pentru Barcelona.
Până aici, Dinamo a arătat mai multe lucruri bune pe faza ofensivă, însă apărarea n-a găsit soluții nici pentru incursiunile lui Gomez, nici pentru aruncările neprasnice ale lui Dika Mem.
Iar francezul, unul dintre cei mai buni jucători la JO de la Tokyo, a continuat seria finalizărilor impresionante în a doua repriză: cu 10 goluri din 10 aruncări, Mem și-a dus echipa la +9, 28-19, undeva spre jumătatea reprizei secunde.
De aici încolo, chiar dacă nimeni nu l-a anunțat pe portarul Perez de Vargas să o lase mai moale (spaniolul a adunat vreo 15 parade până în minutul 50), Barcelona a mai schimbat liniile. Iar dinamoviștii, spre cinstea lor, au profitat imediat. De la 31-22, Dinamo a tras tare și s-a aproapiat la -4, însă mai mult nu s-a putut.
RESULT: @FCBhandbol keep the two points at home as they defeat @CSDinamo ⭐ The result sees the Spanish side remain among the group B leaders 🔥#ehfcl #showtimeforchampions pic.twitter.com/elqv5ZmM0V
— EHF Champions League (@ehfcl) October 14, 2021
S-a terminat 36-32 pentru Barcelona, un rezultat onorabil și un joc foarte bun în atac, un meci din care dinamoviștii pot aduna alte câteva informații importante pentru acest început de sezon european.
Mai cu seamă că – așa cum spunea Pascual înaintea revederii cu foștii lui jucători – meciul mai important pentru Dinamo urmează pe 21 octombrie, în deplasare cu Motor Zaporojie, una dintre echipele pe care campioana României e obligată să le depășească, dacă e să aibă șanse la calificarea în fazele eliminatorii.
Or tocmai ăsta e obiectivul lui Dinamo, aflată la a șasea ei participare în cea mai importantă competiție europeană, în această grupă complicată cu Vive Kielce, PSG, Barcelona, Porto, Flensburg, Veszprem și Motor Zaporojie.
Așa cum știi, primele două clasate se califică direct în sferturile de finală, în vreme ce locurile 3-6 se califică pentru optimile de finală. Ultimele două clasate din cele două grupe sunt eliminate.
În Grupa A, ceva mai simplă, joacă THW Kiel, Pick Szeged,Vardar Skopje, Aalborg, Meshkov Brest, Montpellier, PPD Zagreb și Elverum.
Context
Dinamo – care a primit o invitație de la Federație Europeană – a revenit în Liga Campionilor după un an de absență. Și cu serioase întăriri. Pe lângă antrenorul Xavier Pascual – venit la București după ce a câștigat tot ce se putea câștiga în cei 12 ani petrecuți pe banca Barcelonei – Dinamo a adus și 10 noi (și foarte valoroși) jucători, între ei și cinci foști câștigători ai Ligii Campioniolor
În condițiile astea, echipa antrenată de Pascual (selecționerul echipei masculine a României) e un soi de pachet-surpriză într-o ediție a Ligii Campionilor în care nimeni nu o poate subestima. De fapt, ăsta e și obiectivul acestor investiții: Dinamo să devină o prezență obișnuită în Liga Campionilor. Și chiar în fazele eliminatorii.
La primul meci de Liga Campionilor cu Xavi Pascual pe bancă, Dinamo reușise și prima victorie impresionantă: 32-29 cu Kielce, una dintre favoritele Grupei B. Au urmat două înfrângeri cât se poate de diferite: prima la Paris, unde PSG a câștigat cât se poate de clar, 41 la 30, a doua la București, 26-27 cu Porto, un meci pe care Dinamo are motive să-l regrete. Pentru că portughezii sunt și ei adversari direcți pentru clasarea pe locurile 5-6, ultimele care duc în optimile de finală.
Dinamo a jucat sezonul trecut în grupele EHF European League, a doua competiție a Europei. Asta după ce cu un an în urmă impresionase în grupele secundare ale Ligii Campionilor, de unde s-a calificat până în optimile de finală (anulate din cauza restricțiilor legate de pandemia de Covid).
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni