CSM București strânge rândurile în apărare, câștigă fără emoții cu Ferencvaros, se apropie de primul loc în grupe ei de Champions League

Lead.ro 18 octombrie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

CSM București câștigă cu Ferencvaros, ajunge la trei victorii din primele patru meciuri de Champions League, se apropie de primele două locuri în Grupa A. Acest 25-19 n-a fost cel mai spectaculos meci, dar genul ăsta de victorii – în care apărarea arată foarte bine, iar principala vedetă e jocul colectiv – o pot duce departe pe CSM București.

*

„Respectați-vă promisiunile” și „Respectați-ne munca”. Acestea au fost mesajele scrise pe tricourile cu care handbalistele lui CSM București au intrat în Sala Polivalentă, rămasă și de astă dată goală, pentru meciul cu Ferencvaros (FTC). Cu gândul și la serioasele restanțe salariale pe care încă le au de primit de la Primăria București, jucătoarele lui CSM au încercat să-și vadă de munca lor și în al patrulea lor meci de Liga Campionilor, după două victorii și o înfrângere în primele trei.

Fără trei jucătoare foarte importante – rămase în izolare din pricina coronavirusului -, unguroaicele au ajuns la București încurajate de startul bun din această ediție de Liga Campionilor: o înfrângere la limită cu Rostov, urmată de un succes impresionant pe terenul lui Esjberg, acolo unde CSM câștiga și ea, dar greu, la ultima aruncare, în urmă cu patru săptămâni.

„Mereu e dificil să joci împotriva lui FTC, au relații de joc construite în mulți ani, au viteză de joc și de pasare foarte bună. Dacă nu le oprim, viteza lor comparată cu gabaritul nostru în apărare ar da un avantaj pentru ele. Cu siguranță știm ce ne așteaptă și suntem pregătiți. Ele sunt luptătoare, așa cum am văzut și în ultimul meci din Danemarca, unde au reușit să câștige, deși n-au avut multe jucătoare. Diferența în astfel de meciuri o face echipa, energia, relaționarea, modul în care jucătoarele comunică. Când un grup se poate privi în ochi, lucrează unitar, aceasta este cea mai mare valoare a echipei. Mă bucur că de foarte multe ori noi am demonstrat-o și sper să o facem încă o dată duminică”, spunea Adi Vasile înaintea acestui meci, cu gândul probabil și la înfrângerea categorică din ianuarie, 33-23.

Revenită și ea pe teren după ce pe 1 octombrie fusese testată pozitiv pentru Covid, Cristina Neagu a stat pe bancă în primele minute. Poate că ar fi stat rămas acolo și mai mult, dacă Ferencvaros nu s-ar fi dus rapid la un 4-1 îngrijorător. La scorul ăsta a intrat Neagu, iar importanța ei s-a văzut imediat: apărarea a strâns rândurile, atacul a primit claritate, scorul s-a strâns la 4-4 după 12 minute, chiar dacă Neagu – trecută la coordonare – n-a marcat.

A fost nevoie de o eliminare de două minute la Crina Pintea pentru ca FTC să găsească un nou gol, după o pauză de o minute, și primul time-out al lui Adi Vasile a venit la 7-5 pentru echipa din Ungaria: mai multă viteză în joc, un tempo mai înalt, asta le-a cerut antrenorul. Neagu și Pintea, cu primele lor goluri, au eggalat la 7, Ferencvaros a răspuns prin excelenta Kovacsics, dar două intervenții foarte bune ale lui Grubisic au ajutat-o pe CSM să treacă pentru prima dată înainte: 9-8, minutul 24, după o nouă combinație frumoasă între Pintea și Neagu.

Time-out-ul cerut de cunoscutul Gabor Elek n-a schimbat prea mult jocul din ultimele minute, Lazovic, de pe intreul dreapta, a finalizat și ea foarte bine, Neagu a imitat-o din centru, însă desprinderea la două goluri a venit abia în ultimele secunde ale reprizei, când Dembele, angajată bine în extremă, a stabilit scorul primei părți: 12-10.

A doua repriză a început în termeni similari, cu Lazovic printre remarcate, cu Dembele și Gabi Perianu active și ele, și cu CSM distanțată la trei și apoi patru goluri, 16-12, după opt minute în care atacul lui FTC n-a mai arătat la fel de bine ca în prima repriză. Asta și pentru că experimentata Kovacsics, jucătoarea lor cu ideile, a stat mai mult pe bancă, ba odihnită, ba eliminată două minute, ba lovită de apărarea agresivă a CSM-ului.

A fost nevoie de câteva intervenții excelente în poarta adversă – unde Janurik le-a blocat pe Dembele, Cvijic sau Moisă -, pentru ca FTC să revină la 16-14, însă avansul de patru goluri a fost refăcut la jumătatea reprizei a doua, când Dembele și-a luat revanșa și a marcat pentru 18-14.

Neagu, reintrată după câteva minute în care a fost odihnită, a găsit și ea două goluri de la mare distanță, CSM s-a dus la +6, și nici măcar time-out-ul lui Gabor Elek n-a mai reușit să schimbe ceva în desfășurarea meciului.

S-a terminat 25-19 pentru CSM, o victorie care îl va bucura pe Adi Vasile, cel care a declarat – în repetate rânduri – că echipa lui e greu de bătut atunci când lucrurile merg bine în apărare. Ei bine, după acel prim meci cu Metz, apărarea lui CSM a arătat din nou foarte bine: să primești doar 19 goluri de la FTC chiar este o performanță notabilă. Una la care Grubisic, Dembele sau Lazovic au contribuit în mod decisiv.

**

Tot în Grupa A, Rostov a trecut de Metz (30-26), Vipers și Esberg au terminat la egalitate (27-27), iar Krim a câștigat cu Bietigheim, în duelul echipelor care vor rata probabil prezența în optimile de finală.

Pentru CSM București urmează deplasarea din Germania pentru meciul cu Bietigheim, pe 25 octombrie.

În noul format competițional, cu două grupe de opt echipe, CSM București trebuie să se claseze între primele șase echipe – cu cât mai sus, cu atât mai aproape de obiectivul de-a participa în Final 4-ul de la Budapesta, în primăvara viitoare. Primele două clasate din fiecare grupă se califică direct în sferturile de finală, locurile 3-6 joacă în optimile de finală.

În cealaltă grupă, SCM Râmnicu Vâlcea a pierdut și cu Gyor, după o altă primă repriză foarte bună, va trebui să caute primele puncte pe 24 octombrie, în meciul de acasă cu Dortmund.

© FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

 

 

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories