Mirel Rădoi, înaintea plecării spre Tokyo: „Dacă tot ne calificăm atât de rar la Olimpiadă, trebuie să venim cu rezultate de acolo. Am zis că ne batem la o medalie”

Lead.ro 14 iulie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

Naționala de fotbal U23 a României va merge la Jocurile Olimpice după o pauză de 57 de ani. Iar selecționerul Mirel Rădoi are o teorie după care se ghidează: dacă tot ne calificăm atât de rar la Olimpiadă, trebuie să venim cu rezultate de acolo. Rădoi vrea chiar o medalie.

Ultima oară când România a avut o echipă de fotbal la Jocurile Olimpice a fost în 1964, tot în capitala Japoniei. Se întâmpla pe vremea când tatăl selecționerului Mirel Rădoi era doar un copil.

„Când ne-am calificat ultima dată, tata era mic și chiar am glumit cu el recent pe această temă. Am vorbit despre generația de atunci, din care mulți nu mai sunt – Dumnezeu să îi ierte! Mă uitam la ce fotbaliști au fost acolo, incredibil. Din acest punct de vedere, ne calificăm atât de rar, că atunci când o facem ar trebui să luăm o opțiune serioasă, să aducem ceva rezultate și să facem performanță. Este o mândrie și o bucurie că vom fi acolo!”, spune Mirel Rădoi.

Pentru echipa națională de fotbal, Tokyo 2020 este a patra participare la Jocurile Olimpice, după edițiile din 1924, de la Paris, 1952 – Helsinki și 1964 – Tokyo.

Antrenorul recunoaște că jucătorii săi încă nu realizează ce înseamnă să participe la o asemenea competiție, dar e convins că până la ora primului meci din grupă, cel cu Honduras de pe 22 iulie, vor înțelege foarte bine.

„Și dacă zic că sunt conștienți și realizează, nu sunt nici conștienți și nici nu realizează. Cred că niciunul dintre noi nu e, chiar dacă am colectat foarte multe informații despre competiție, despre istoria competiției, nici noi încă nu realizăm până în momentul în care vom ajunge acolo. Chiar mă uitam ce spunea Neymar, că pentru el Jocurile Olimpice au însemnat mai mult decât Campionatul Mondial. Dacă un astfel de jucător spune despre această competiție lucrurile acestea, înseamnă că este ceva fabulos”, adaugă selecționerul echipei de fotbal care va reprezenta România Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Când este întrebat ce va face echipa sa la Jocurile Olimpice, Mirel răspunde fără să ezite: „În mintea mea de om nebun am zis că ne batem la o medalie. Dar va trebui să luăm lucrurile pas cu pas. Prima etapă va fi aceea să trecem de faza grupelor. Degeaba vorbim de medalii, de finală, de finala mică, dacă noi nu suntem în stare să abordăm fiecare meci la victorie și să reușim să aducem punctele necesare pentru a trece de faza grupelor”.

Alcătuirea lotului pentru Tokyo i-a dat mari bătăi de cap selecționerului, care abia a reușit să strângă 22 de jucători. Unele cluburi din Liga I și mai multe cluburi din străinătate nu au vrut să își lase jucătorii la Olimpiadă.

„Am avut acceptul unor cluburi, că ne dau jucătorii azi și a doua zi ne-a sunat că nu mai pot. Au fost situații imprevizibile în care un jucător a fost lăsat la lot și după nici două ore ne-am trezit că nu mai vine. A trebuit să îl introducem în acest sistem, COSR mai departe să trimită către CIO, jucătorul a fost acceptat, iar după două ore a fost scos de pe listă. Nici ei nu s-au mai întâlnit cu această situație. Au fost și alte federații care au trimis jucători și a doua zi au fost scoși de pe listă, dar la noi ca la nimeni”, explică Mirel Rădoi, înainte să mulțumească cluburilor care și-au trimis jucătorii la echipa națională fără să facă vreun comentariu.

„Vrem să le mulțumim pentru că ne-au salvat, dacă pot să spun așa. Au avut un dialog extraordinar cu noi, au spus că sunt mândri să aibă jucători la echipa națională – <puteți să luați pe cine doriți>. Vreau să le mulțumesc celor de la Farul Constanța, Astra, Hermannstadt, Botoșani, Voluntari”.

Lotul României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020

Portari: Marian Aioani (Farul Constanța), Mihai Popa (Astra Giurgiu), Ștefan Târnoveanu (FCSB);

Fundași: Andrei Rațiu (Villarreal/Spania), Ricardo Grigore (Dinamo București), Andrei Chindriș (FC Botoșani), Virgil Ghiță (Farul Constanța), Alexandru Pașcanu (Ponferradina/Spania), Radu Boboc (Farul Constanța), Florin Ștefan;

Mijlocași: Andrei Ciobanu (Farul Constanța), Marius Marin (Pisa/Italia), Marco Dulca (Chindia Târgoviște), Alexandru Dobre (Dijon/Franța), Valentin Gheorghe (Astra Giurgiu), Ion Gheorghe (FC Voluntari), Tudor Băluță (Brighton/Anglia), Eduard Florescu ( FC Botoșani), Antonio Sefer (Rapid București); Ronaldo Deaconu (Gaz Metan Mediaș);

Atacanți: George Ganea (Farul Constanța), Andrei Sîntean (Hermannstadt).

Pentru comparație, uite cu cine va merge Spania la Tokyo. Sunt pe lista Spaniei jucători ca Eric Garcia, Pau Torres, Dani Ceballos, Pedri, Marco Asensio, Dani Olmo sau Mikel Oyarzabal. Federația din Spania nici n-a vrut să audă cererea Barcelonei de a-l scuti pe tânărul Pedri, care trage din greu la EURO 2020. Apropo de forța de negociere. 

Cum va arăta sistemul nostru de joc

Conștient că-i va fi imposibil să-și facă lotul pentru Tokyo după pofta inimii, selecționerul Mirel Rădoi a trimis la pregătire, în Spania, la început de iunie, un lot U23 destul de apropiat celui cu care va merge în Japonia. Nu mai puțin de nouă titulari din ultimul meci amical, câștigat cu 1-0 în fața Australiei, ar putea fi aliniați de Rădoi și în primul meci de la JO: cu Honduras, pe 22 iulie.

Cu Aioani în poartă, cu o linie de fund în formula Rațiu – Pașcanu – Chindriș – Boboc, cu căpitanul Marius Marin și cu reinventatul Marco Dulca în fața apărării, partitura defensivă pare deja bătută în cuie – și nu arată rău deloc. Într-o formulă 4-2-3-1, pe care Mirel Rădoi o joacă adesea, totul va depinde de explozia celor patru din față. Ciobanu este punct fix, Ganea, la fel, marile întrebări sunt pe flancuri, exact acolo unde România are marile absențe din lot, de la Hagi și Man la Coman și Moruțan, Mățan sau Andrei Ivan. Alexandru Dobre, cu meciuri la Dijon, în Ligue 1, sezonul trecut, poate veni cu un plus pe flancuri.

Între așteptări realiste și visul medaliei

Ultimul cantonament din Spania și grupa de la Euro 2021 au arătat că România poate juca de la egal la egal cu orice adversar. E un nucleu muncitor, pe care te poți baza. În Spania, România U23 a pierdut 0-1 cu Mexic, într-un meci foarte echilibrat, în care am ținut foarte bine de minge și meritam ceva mai mult, apoi a învins Australia cu un gol superb al lui Ganea.

Fără jucătorii de sclipire care nu au putut fi aduși la lot, așteptările noastre trebuie să fie recalibrate. Vom avea meciuri echilibrate în grupă, indiferent de numele adversarilor, dovadă fiind recentele amicale cu Arabia Saudită U23, și ea calificată la Olimpiadă, încheiate ambele la egalitate, 1-1 și 0-0.

Ieșirea din grupe este în continuare posibilă, dar locul 1 și, implicit, culoarul spre o medalie, va fi mai greu de obținut. Dar Jocurile Olimpice sunt în sine o provocare pentru orice sportiv, iar pentru fiecare dintre cei 20 de tineri aleși de Mirel Rădoi prezența la Olimpiadă poate fi șansa vieții sale. Și Ianis Hagi, și Man, și Chiricheș, și Budescu și-ar fi dorit enorm să fie acolo. Și pentru ei, și pentru noi, cei care vom ține pumnii fiecăruia dintre cei peste 90 de reprezentanți la Jocuri, băieții lui Rădoi trebuie să lase totul pe teren. Și suntem optimiști că vor face tocmai asta.

Programul României la Tokyo

22 iulie: Honduras – România
25 iulie: România – Coreea de Sud
28 iulie: România – Noua Zeelandă

Primele două clasate din fiecare grupă se califică mai departe în faza sferturilor de finală. Dacă va trece de grupe, România va juca în sferturi cu una dintre primele două echipe din Grupa A.

Turneul de fotbal va debuta pe 22 iulie și se va încheia pe 7 august. România s-a calificat în urma prestației echipei naționale Under 21 la Campionatul European din 2019, când a ajuns în semifinale.

Fotografii: FRF

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories