Fără mai mulți oameni de bază, cum va arăta Naționala României la Jocurile Olimpice de la Tokyo?

Ciprian Rus 30 iunie 2021

UPDATE. Și ca să fie treaba treabă, Denis Ciobotariu și George Pușcaș au ieșit și ei din calcule, pentru că CFR Cluj și Reading, cluburile celor doi, s-au răzgândit și au decis să nu le mai permită participarea la Jocurile Olimpice. În locul lui Pușcaș, Rădoi l-a convocat pe Andrei Sîntean, atacantul lui Hermannstadt.


Materialul inițial:

Ionuț Radu – Haruț, Manea, Chiricheș, Boboc – Olaru, Cicâldău, Hagi – Mihăilă, Man, Budescu: așa ar fi putut arăta echipa României la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo. Niciunul dintre acești fotbaliști eligibili – unii conform vârstei, născuți înainte de 1 ianuarie 1997, alții de pe lista de trei „seniori” – nu se va regăsi printre olimpicii din Japonia.

Prinsă la mijloc între un sezon comprimat, în condiții pandemice, și un sezon care deja stă să înceapă, și neinclusă în calendarul FIFA, competiția de fotbal de la Olimpiadă stă la mâna șefilor de cluburi din întreaga lume și la forța de negociere a jucătorilor și a federațiilor naționale: din păcate pentru noi, fie conducătorii cluburilor de care aparțin internaționalii noștri s-au ținut prea tare, fie FRF nu a fost suficient de convingătoare, fie un pic din amândouă. Cert e că România U23, îndreptățită să spere chiar la o medalie după o tragere la sorți cât se poate de favorabilă, nu a reușit să își ajute norocul cu întocmirea unui loc cât mai competitiv posibil. Și nu e vorba neapărat de a aduce niște vedete over 23 care să tragă în sus lotul, cât de a da șansa celor care au câștigat biletele pentru Olimpiadă – Radu, Cicâldău, Man sau Hagi, printre ei – de a-și duce mai departe visul olimpic.

Iar dacă de la patronii din Occident aveam puține așteptări – Răzvan Marin nu a putut participa nici la Euro 2019, în lipsa acceptului celor de la Ajax – surprinde, totuși, refuzul în bloc al marilor cluburi din țară de a da o mână de ajutor delegației olimpice a României. Refuzul lui Gigi Becali de a da drumul celor mai valoroși jucători ai săi – Vlad, Oaidă, Olaru, Moruțan sau Ovidiu Popescu – era deja de nororitate. Dar nici CFR Cluj nu le-a dat drumul lui Manea, Costache sau Chipciu, cât despre Craiova – refuz pe linie: nici un nume din cele șase propuse de selecționerul Mirel Rădoi.

Uite echipa probabilă a României U23 la JO: M. Aioani – A. Rațiu, A. Pașcanu, D. Ciobotariu, D. Boboc – A. Ciobanu, M. Dulca, M. Marin – V. Gheorghe, G. Pușcaș, A. Dobre

Peste toate aceste probleme s-au suprapus complicațiile de ultimă oră cu Alex Mățan, unul dintre marile talente de la lot, și refuzul încăpățânat al celor de la Damac de a-l lăsa pe Budescu la Olimpiadă. În aceste condiții, sub limitarea unui lot restrâns la doar 18 nume și două rezerve, selecționerul Mirel Rădoi a strâns o echipă de improvizație, în mod cert mai slabă și mai puțin rodată decât cea care a ajuns în semifinalele Europenelor în 2019, și lipsită chiar și de câteva dintre atuurile echipei U21 cu care Adrian Mutu a jucat onorabil în grupa Euro de la Budapesta, în primăvara aceasta.


Lotul lui Mirel Rădoi

PORTARI: Marian Aioani (Farul Constanța), Mihai Popa (Astra), Ștefan Târnovanu (FCSB);

FUNDAȘI: Andrei Rațiu (Villarreal/Spania), Ricardo Grigore (Dinamo București), Andrei Chindriș (FC Botoșani), Virgil Ghiță (Farul Constanța), Alexandru Pașcanu (Ponferradina/Spania), Radu Boboc (Farul Constanța), Denis Ciobotariu (CFR Cluj);

MIJLOCAȘI: Andrei Ciobanu (Farul Constanța), Marius Marin (Pisa/Italia), Marco Dulca (Chindia Târgoviște), Dragoș Nedelcu (FCSB), Alexandru Dobre (Dijon/Franța), Valentin Gheorghe (Astra), Ion Gheorghe (FC Voluntari), Tudor Băluță (Brighton/Anglia);

ATACANȚI: George Ganea (Farul Constanța), George Pușcaș (Reading/Anglia).


Cine va face un pas înainte

Dacă surprizele neplăcute țin de capitolul absențe, surpriza plăcută din lot o reprezintă cooptarea – sub rezerva unei reconfirmări de la Reading – a atacantului Naționalei mari, George Pușcaș. George, unul dintre oamenii de bază de la Euro 2019, are ceva datorii față de selecționerul Mirel Rădoi și față de suporterii români după recenta eliminare într-un meci important al României, iar prezența și motivația lui pot aduce plusul care, teoretic, îi lipsește trupei lui Rădoi.

Atât în meciurile de la Euro 2021 ale echipei U21 a lui Adi Mutu, cât și în recentele meciuri amicale din Spania ale lotului U23 marea problemă a echipei noastre a fost lipsa unui atacant veritabil – și valoros – de careu. Cu George Pușcaș în față, chiar dacă fără Hagi, Man sau Moruțan în spatele său, România U23 are șanse să fie mai periculoasă în fața porții.

Dacă venirea lui Pușcaș e un plus, absența unui coordonator veritabil, a unui număr 10, va fi un minus. Mirel Rădoi a mizat până în ultima clipă pe soluția Budescu și s-a trezit că nu poate conta nici pe Mățan. În aceste condiții, Andrei Ciobanu, revelația noastră în grupa U21 de la Budapesta, va trebui să facă un pas în față și să pună tot talentul său în dinamica ofensivă a echipei.

Pentru comparație, uite cu cine va merge Spania la Tokyo. Sunt pe lista Spaniei jucători ca Eric Garcia, Pau Torres, Dani Ceballos, Pedri, Marco Asensio, Dani Olmo sau Mikel Oyarzabal. Federația din Spania nici n-a vrut să audă cererea Barcelonei de a-l scuti pe tânărul Pedri, care trage din greu la EURO 2020. Apropo de forța de negociere. 

Cum va arăta sistemul nostru de joc

Conștient că-i va fi imposibil să-și facă lotul pentru Tokyo după pofta inimii, selecționerul Mirel Rădoi a trimis la pregătire, în Spania, la început de iunie, un lot U23 destul de apropiat celui cu care va merge în Japonia. Nu mai puțin de nouă titulari din ultimul meci amical, câștigat cu 1-0 în fața Australiei, ar putea fi aliniați de Rădoi și în primul meci de la JO: cu Honduras, pe 22 iulie.

Cu Aioani în poartă, cu o linie de fund în formula Rațiu – Pașcanu – Nedelcu (Ciobotariu) – Boboc, cu căpitanul Marius Marin și cu reinventatul Mario Dulca în fața apărării, partitura defensivă pare deja bătută în cuie – și nu arată rău deloc. Într-o formulă 4-2-3-1, pe care Mirel Rădoi o joacă adesea, totul va depinde de explozia celor patru din față. Ciobanu este punct fix, Pușcaș, la fel, marile întrebări sunt pe flancuri, exact acolo unde România are marile absențe din lot, de la Hagi și Man la Coman și Moruțan, Mățan sau Andrei Ivan. Muncitor cum îl știm, George Ganea s-ar putea adapta unui rol mai retras pe stânga, în vreme ce Alexandru Dobre, cu meciuri la Dijon, în Ligue 1, sezonul trecut, poate veni și el cu un plus.

Între așteptări realiste și visul medaliei

Ultimul cantonament din Spania și grupa de la Euro 2021 au arătat că România poate juca de la egal la egal cu orice adversar. E un nucleu muncitor, pe care te poți baza. În Spania, România U23 a pierdut 0-1 cu Mexic, într-un meci foarte echilibrat, în care am ținut foarte bine de minge și meritam ceva mai mult, apoi a învins Australia cu un gol superb al lui Ganea. Fără jucătorii de sclipire care nu au putut fi aduși la lot, așteptările noastre trebuie să fie recalibrate. Vom avea meciuri echilibrate în grupă, indiferent de numele adversarilor. Ieșirea din grupe este în continuare posibilă, dar locul 1 și, implicit, culoarul spre o medalie, va fi mai greu de obținut. Dar Jocurile Olimpice sunt în sine o provocare pentru orice sportiv, iar pentru fiecare dintre cei 20 de tineri aleși de Mirel Rădoi prezența la Olimpiadă poate fi șansa vieții sale. Și Ianis Hagi, și Man, și Chiricheș, și Budescu și-ar fi dorit enorm să fie acolo. Și pentru ei, și pentru noi, cei care vom ține pumnii fiecăruia dintre cei peste 90 de reprezentanți la Jocuri, băieții lui Rădoi trebuie să lase totul pe teren. Și suntem optimiști că vor face tocmai asta.

**

Programul României la Tokyo

22 iulie: Honduras – România
25 iulie: România – Coreea de Sud
28 iulie: România – Noua Zeelandă

Primele două clasate din fiecare grupă se califică mai departe în faza sferturilor de finală. Dacă va trece de grupe, România va juca în sferturi cu una dintre primele două echipe din Grupa A.

Turneul de fotbal va debuta pe 22 iulie și se va încheia pe 7 august. România s-a calificat în urma prestației echipei naționale Under 21 la Campionatul European din 2019, când a ajuns în semifinale.

Foto main: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.