Naționala de tineret e pregătită de EURO U21 | De ce e important acest Campionat European și ce așteptări avem de la echipa lui Adi Mutu

Andrei Năstase 23 martie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

Înaintea startului Campionatului European de tineret (Under 21), privim cu atenție spre echipa României, spre șansele de calificare dintr-o grupă complicată și spre miza unui turneu care, prin excelenta performanță a fostei Naționale U21, ne-a adus multă bucurie în vara lui 2019.

Cât de mult contează pentru fotbalul românesc – inclusiv pentru suporterii echipelor naționale – acest European de tineret?. E întrebarea de la care vrem să pornim prefața Euro U21. Nu pentru că miza ne-ar scăpa, ci tocmai pentru a fi siguri că nu ne scapă.

*

În 2019, întâi cu calificarea Naționalei U21 la Campionatul European din Italia și San Marino, apoi cu fotbalul arătat și, în fine, cu rezultatele obținute acolo, echipa de tineret ne-a oferit un cadou important: ne-a ajutat să redevenim suporteri entuziaști ai unei echipe naționale de fotbal a României. Tinerii jucători de atunci (sunt destul de tineri și azi) s-au exprimat așa de curajos și atât de liber, încât ne-a fost ușor – celor mai mulți dintre noi – să-i îndrăgim. Am devenit suporterii lor, suporterii echipei lor.

Și totuși, unii suporteri, dar și mulți ziariști s-au implicat cu măsură. „Stai să-i vedem la Naționala mare” – am tot auzit în 2019. „Ce v-am spus? Când a contat, n-au mai făcut nimic”- am auzit și-am citit anul trecut, când, ajunși la echipa națională de seniori și la echipele de club, mai mulți semifinaliști de la Euro U21 au ratat startul.

E simplu de-nțeles de unde vine poziționarea asta rezervată, dar nu poți să nu te întrebi: „Ce avem de pierdut dacă ne bucurăm pentru succesul de azi, pentru realizările intermediare din prezent, în loc să anticipăm că mâine, poimâine sau la anul vom rata adevăratul obiectiv?”.

E o întrebare care ne poate ajuta să alegem filtrul prin care urmează să privim acest turneu final din Ungaria și Slovenia. Dacă-l putem vedea pentru ceea ce este – o etapă formatoare pentru cei mai valoroși fotbaliști români -, poate găsim și doza potrivită de interes.

Sigur, un nou rezultat bun, ori un joc modern și atractiv la U21 n-ar însemna automat că vom avea același lucru la echipa națională de seniori. Și nici că tinerii antrenați de Adi Mutu vor ajunge cu toții fotbaliști grozavi. Dar faptul că sunt deja aici, la al doilea turneu final consecutiv, e nu doar o realizare frumoasă, ci și o șansă în plus: o experiență care-i va maturiza, îi va trage înainte și, cine știe?, poate îi va încuraja să dobândească vestita mentalitate de învingători pe care o cerem, cu fiecare ocazie, sportivilor și sportivelor din România.

Naționala asta nu ne oferă garanții, dar ne oferă condiția obligatorie: numai cu generații bune la U21 poți spera să ai, peste doi-trei-cinci ani, o echipă națională bună

„Mergem la Euro optimiști că vom face o figură frumoasă. Nu avem o grupă ușoară, dar suntem încrezători în șansele noastre. Am încredere în băieții pe care i-am convocat. Sunt cei mai buni și merită să fie la selecționata Under 21. Mă bucur și pentru cei ce vor fi la echipa națională de seniori, au făcut pasul acolo și le urez mult succes. Obiectivul meu personal la acest turneu final este să ne ridicăm la nivelul prestației din 2019 și, de ce nu?, să depășim acea performanță. Aveți încredere în noi, putem face românii fericiți!”, a spus Adrian Mutu, căruia Mirel Rădoi i-a luat mulți dintre jucătorii care l-ar fi putut ajuta contra Olandei, Ungariei și Germaniei.

E și ăsta un semn bun, nu-i așa? Selecțiile de la cele două echipe naționale ne arată că prioritatea e unde trebuie să fie: pe lista lui Rădoi se găsesc opt dintre jucătorii de bază ai fostei echipe U21, alții doi se află pe lista adițională. Practic, dacă îl adăugăm pe și mai tânărul Valentin Mihăilă, o echipă întreagă U23 are șansa de a se consacra în tricoul Naționalei mari. Întinerirea de la echipa mare ne arată încă o dată că succesul pe care fosta generație de la U21 l-a avut n-a fost de pomană.

Și, în condițiile astea, generația care a jucat superb – și a pierdut frustrant – la nivel de Under 19 ne va reprezenta acum la Campionatul European de Under 21.

Uite lotul lui Adrian Mutu

În lotul României pentru Euro 2021 a apărut o modificare de ultimă oră. Adrian Petre, component al Naționalei la ultimul European de tineret, a trecut din lista adițională în lotul de bază, în locul CFR-istului Valentin Costache, care nu a putut fi recuperat la timp pentru debutul din Ungaria. Valentin marcase un gol decisiv pentru calificarea Naționalei la Euro și era într-o formă foarte bună la echipa de club.

Portari

Andrei Vlad (FCSB), Marian Aioani (Chindia Târgoviște), Mihai Eșanu (Dinamo București)

Fundași

Ștefan Vlădoiu (Universitatea Craiova), Denis Haruț (FCSB), Alexandru Pașcanu (Ponferradina/Spania), Andrei Chindriș (FC Botoșani), Denis Ciobotariu (CFR Cluj), Radu Drăgușin (Juventus/Italia), Raul Opruț (AFC Hermannstadt), Radu Boboc (FC Viitorul)

Mijlocași

Marius Marin (AC Pisa/Italia), Marco Dulca (Chindia Târgoviște), Răzvan Oaidă (FCSB), Cătălin Itu (CFR Cluj), Darius Olaru (FCSB), Andrei Ciobanu (FC Viitorul), Olimpiu Moruțan (FCSB), Octavian Popescu (FCSB), Alexandru Cîmpanu (Universitatea Craiova), Alexandru Mățan (Columbus Crew/SUA)

Atacanți

George Ganea (FC Viitorul) și Adrian Petre (UTA Arad)

Grupele EURO 2021

Grupa A: Ungaria, Germania, ROMÂNIA, Țările de Jos

Grupa B: Slovenia, Spania, Cehia, Italia

Grupa C: Rusia, Islanda, Franța, Danemarca

Grupa D: Portugalia, Croația, Anglia, Elveția

Faza grupelor va avea loc în perioada 24-31 martie 2021, în timp ce fazele eliminatorii se vor disputa între 31 mai și 6 iunie 2021. Primele două clasate se califică pentru sferturile de finală, care vor avea loc în Slovenia.

Programul României

24 martie, 22:00: România – Țările de Jos

27 martie, 19:00: Ungaria – România

30 martie, 19:00: Germania – România

Meciurile vor fi în direct la TVR 1 și Radio România Actualități.

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories