Cu tineretul la atac: 11 jucători U23 pe lista de start a lui Mirel Rădoi pentru calificarea la Mondialul din Qatar

Ciprian Rus 19 martie 2021

Fără Ciprian Deac, Alex Mitriță sau Constantin Budescu, dar cu debutantul Ovidiu Popescu sau cu eligibilul U21 Florinel Coman, care nu trece prin cea mai bună perioadă de formă. În ciuda condiționărilor medicale și pandemice – care îl obligă inclusiv pe selecționer la carantină în perioada următoare – selecția făcută de Mirel Rădoi poate fi luată și drept un statement legat de planurile sale pe durata preliminariilor pentru Mondialul din 2022.

Cu foarte puține excepții – Deac versus Coman – criteriul formei sportive îi dă dreptate lui Mirel Rădoi în alegerile făcute. Din fericire, după multă vreme, Naționala se va putea baza, în meciurile de la finalul lunii, pe mai mulți jucători aflați în punctul cel mai de sus al evoluției lor: Nicolae Stanciu, Ianis Hagi, Erik Bicfalvi, Alexandru Maxim, Valentin Mihăilă sau Claudiu Keseru sunt doar câteva dintre exemplele pe care le-am scos, săptămână de săptămână, în evidență în seria „Stranierii”.

Dincolo de forma sportivă, selecția pentru debutul preliminariilor conturează și mai clar încercarea de întinerire a lotului prin importul aproape „in corpore” al generației de succes de la Europeanul de tineret de acum doi ani, din Italia și San Marino. Pe lista lui Rădoi se găsesc șapte dintre jucătorii de bază de atunci, alții doi se află pe lista adițională, iar portarul Ionuț Radu ar fi fost al zecelea nume, dacă nu ar fi ratat convocarea din cauza focarului de Covid de la Inter Milano. Practic, dacă îl adăugăm pe și mai tânărul Valentin Mihăilă, o echipă întreagă U23 are șansa de a se consacra în tricoul Naționalei mari.

Cât privește aportul Ligii 1, cele trei echipe care se bat la titlu dau doi (CFR Cluj și Craiova), respectiv trei jucători (FCSB), cu observația că CFR și Craiova au câte două nume și pe lista de rezervă.

Lista lui Rădoi

PORTARI

Florin Niță (Sparta Praga/Cehia, 2/0), David Lazar (Astra, 1/0), Florin Iacob (UTA Arad 0/0)

FUNDAȘI

Vasile Mogoș (Chievo Verona/Italia, 3/0), Ionuț Nedelcearu (AEK Atena/Grecia, 13/2), Alin Toșca (Gaziantep F.K./Turcia, 23/0), Vlad Chiricheș (Sassuolo/Italia, 59/0), Andrei Burcă (CFR Cluj 4/0), Mario Camora (CFR Cluj 2/0), Ovidiu Popescu (FCSB, 0/0), Nicușor Bancu (Universitatea Craiova 17/0)

MIJLOCAȘI

Răzvan Marin (Cagliari/Italia, 25/2), Alexandru Crețu (NK Maribor/Slovenia, 4/0), Nicolae Stanciu (Slavia Praga/Cehia, 42/10), Ianis Hagi (Glasgow Rangers/Scoția, 14/0), Alexandru Maxim (Gaziantep F.K./Turcia, 44/6), Erik Bicfalvi (FC Ural/Rusia, 6/1), Valentin Mihăilă (Parma/Italia, 0/0), Dennis Man (Parma/Italia, 6/1), Florin Tănase (FCSB, 5/0), Florinel Coman (FCSB, 4/0), Alexandru Cicâldău (Universitatea Craiova, 10/0)

ATACANȚI

Claudiu Keșeru (Ludogoreț/Bulgaria, 40/13), George Pușcaș (Reading/Anglia, 20/8).

Alți cinci fotbaliști se află pe lista de rezervă, staff-ul echipei naționale urmând a apela la aceștia în cazul unei indisponibilități: Cristian Manea (CFR Cluj, 10/1), Adrian Păun (CFR Cluj, 0/0), Alexandru Mateiu (Universitatea Craiova, 1/0), Andrei Ivan (Universitatea Craiova, 7/0) și Valentin Cojocaru (Viitorul, 0/0).

Programul

România va juca trei meciuri în luna martie, toate contând pentru preliminariile Cupei Mondiale 2022 din Qatar.

25 martie: România – Macedonia de Nord, ora 21:45 (Arena Națională)

28 martie: România – Germania, ora 21:45 (Arena Națională)

31 martie: Armenia – România, ora 19:00

România se mai află în grupă cu Islanda și Liechtenstein. La CM 2022 se califică direct primul loc din grupă, locurile secunde urmând să dispute baraje.

Și Germania și-a anunțat echipa pentru aceste prime meciuri:

Foto: George Ilinca/SPORT PICTURES

Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.