O victorie esențială: România trece de Macedonia de Nord, se califică în Main Round la Campionatul European de handbal feminin!
Andrei Năstase 9 noiembrie 2022Naționala României câștigă destul de simplu cu Macedonia de Nord, 31-23, obține prima victorie de la EURO 2022, își asigură calificarea în Grupele Principale ale Campionatului European organizat de Muntenegru, Slovenia și Macedonia de Nord.
Cristina Neagu a fost cea mai bună jucătoare a României azi, cu 10 goluri și alte câteva pase decisive. Daciana Hosu a arătat foarte bine în poartă, Sonia Seraficeanu a fost eficientă în extremă, dar nivelul de joc – mai ales cel din prima repriză – nu a fost grozav. E drept, parcă nici n-a trebuit să fie, contra unei echipe a Macedoniei lipsite de experiență.
România și-a bifat obiectivul inițial – accederea în Main Round – însă va intra în grupele principale fără puncte. Pentru că aici contează doar punctele obținute contra celorlalte două echipe calificate: Franța și Olanda, care-și vor disputa locul 1 din Grupa C în meciul lor direct (21.30).
Următoarele trei meciuri ale României sunt programate pe 11 noiembrie (contra Spaniei, locul 2 din Grupa D), pe 14 noiembrie (contra Muntenegrului, locul 1 în Grupa D) și pe 15 noiembrie (contra Germaniei, locul 3 din Grupa D).
Grupa României începe de aici:
Muntenegru – 4 puncte
Franța – 4 puncte
Țările de Jos – două puncte
Spania – două puncte
Germania – zero puncte
România – zero puncte
În Grupa 1, Norvegia e singura echipă intrată cu 4 puncte. Suedia, Danemarca, Slovenia și Croația au câte două puncte. Ungaria va începe fără puncte.
𝐎𝐟𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐦𝐚𝐢𝐧 𝐫𝐨𝐮𝐧𝐝 𝐠𝐫𝐨𝐮𝐩𝐬 🚨 Which match can't you wait to watch ____ 🆚 ____ ? ✍️#ehfeuro2022 | #playwithheart pic.twitter.com/bAWtiwobWw
— EHF EURO (@EHFEURO) November 9, 2022
Meciul cu Macedonia
Într-o Sală Boris Trajkovski din Skopje aproape plină (8.000 de locuri), suporterii români și-au jucat bine rolul: au fost la fel de gălăgioși ca numeroșii macedoneni din tribune. România!, România!, s-a auzit încă din start, însă startul n-a fost grozav.
Cristina Neagu a reușit primul gol al meciului (al nouălea pentru ea la acest European), tot ea a marcat și al doilea gol al României, care s-a distanțat la 3-1. Ne-am gândit că lucrurile vor continua în nota asta, doar că atacurile următoare au fost irosite, iar Macedonia de Nord a reușit să profite: 3-3 și 12 minute mai degrabă prăfuite: multe ratări din poziții simple, dar mai ales o viteză de pasare prea mică.
Crina Pintea a deblocat tabela, din a treia ei încercare, Neagu a marcat de alte două ori, dar adversarele au rămas aproape: 6-6, minutul 15 minute. Până aici, Macedonia de Nord – care n-a reușit să dea gol Franței în primele 14 minute – a marcat cu mare ușurință, adesea din extremă, de unde finalizările gazdelor au fost foarte precise.
Cu alte două trasoare de la linia de 9 metri, precisă a continuat să fie și Cristina Neagu. Iar când Daciana Hosu (intrată în poartă în locul Iuliei Dumanska) a găsit primele ei intervenții bune, România s-a dus la 11-8. Putea fi și acesta un moment bun, doar că avansul a fost anulat imediat de o dublă eliminare (una dintre ele pentru schimbare greșită) de care Macedonia a profitat: 12-11, minutul 25. Și primul time-out pentru Florentin Pera, care a cerut mai mult calm și mai multă încredere.
Sonia Seraficeanu a făcut 13-11 (doar al doilea gol al României pe contraatac), dar meciul a rămas echilibrat până la finalul unei reprize pe care Neagu și colegele ei au câștigat-o la limită: 13-12, 30 de minute în care atacul echipei lui Florentin Pera a arătat rău. Pentru comparație, România marcase 12 goluri în prima repriză cu Olanda; și 11 în primele 30 de minute contra Franței.
Revenite de la vestiare cu mai mare intensitate, jucătoarele României au arătat mai multă claritate în debutul reprizei secunde, când Neagu, Lorena Ostase, Ana Maria Tănasie sau Sonia Seraficeanu au marcat cu ușurință pentru 16-12 și 19-15, cea mai mare diferență a meciului.
Au fost 10 minute curate, cu finalizări simple și cu o mai bună viteză de pasare și alergare. În același timp, a fost un semn clar că România e în control.
Și lucrurile au rămas la fel până la final. Daciana Hosu a continuat să citească foarte bine aruncările adverse, Neagu a găsit alte aruncări năprasnice, Seraficeanu a fost eficientă în extrema dreapta, iar Eliza Buceschi a început să-și demonstreze creativitatea la coordonare.
Toate astea au fost suficiente pentru o victorie confortabilă cu Macedonia, însă sentimentul e că va fi nevoie de mai mult în Main Round, unde România va întâlni trei echipe serioase din Grupa D: Muntenegru a câștigat Grupa D (trei victorii, într-o atmosferă superbă), Spania și Germania s-au calificat mai departe în detrimentul Poloniei.
Declarațiile
La conferința de presă de după victoria cu Macedonia de Nord, Florentin Pera a spus: „Sunt bucuros pentru victorie, am avut niște probleme, au fost mai multe aruncări ratate și câteva probleme defensive. Dar sunt mândru de jucătoarele mele, au arătat atitudine, au dat totul și s-au calificat în Main Round. Am câștigat la opt goluri, nu e simplu împotriva unei echipe care joacă acasă, ținând cont și de accidentările noastre. Dar ne-am descurcat și acum mergem în grupele principale.”
Cum se uită antrenorul României la următoarele trei meciuri?
„Toți adversarii sunt dificili acum, deci nu avem timp de pierdut, trebuie să ne concentrăm. Sper că vom continua să jucăm la fel și că lucrurile vor fi din ce în ce mai bune. Sunt foarte, foarte încrezător că putem juca alte meciuri bune, la fel cum am jucat cu Olanda în grupa preliminară.”
Daciana Hosu, numită cea mai bună jucătoare a meciului cu Macedonia de Nord, a adăugat: „Sunt foarte fericită, pentru că azi nu m-am simțit bine; nu știu dacă au fost emoțiile sau presiunea. Dar am câștigat, toate am jucat bine, am jucat ca o echipă. Am fost aleasă jucătoarea meciului, dar n-aș fi putut apăra bine fără ajutorul coechipierelor.”
Foto: Nebojsa Tejic / kolektiff
Context
Din echipa națională antrenată de Florentin Pera (și secundul Bogdan Burcea) lipsesc câteva jucătoare importante, mai ales în linia defensivă: Cristina Laslo, esențială și la coordonare, devenise importantă și-n apărarea centrală a echipei, zonă din care absentează și Anca Mițicuș (Polocoșer), Mădălina Zamfirescu sau Daria Bucur.
În plus, Crina Pintea joacă cu dureri la șold, iar Lorena Ostase, colega ei din pivot, are o fractură la deget. Eliza Buceschi a fost recuperată la timp, însă România are și alte absențe, multe în legătură cu Covid. Pentru că Federația Europeană de Handbal (EHF) s-a trezit să anunțe, abia după ce echipele și-au ales loturile lărgite de 35 de jucătoare – din care ești forțat să alegi 18 pentru turneul final -, că schema completă de vaccinare Covid este un criteriu obligatoriu pentru participare la EURO. Asta a dat calculele peste cap și pentru România, dar și pentru alte echipe participante.
Poate și de-asta, selecționarul Pera n-a trasat un obiectiv clar. Dar calificarea în Main Round a fost o țintă realistă. Asta înseamnă implicit și o clasare în primele 12 echipe; dar poate că locurile 8-10 ar fi un bun pas înainte, după locurile 13 și 12 la precedentele două turnee finale.
România a participat la toate edițiile Campionatului European, cu o singură excepție – 2006. Cel mai bun rezultat fiind medalia de bronz din 2010. La ediția precedentă, din 2020, România s-a clasat pe locul 12.
Lotul României pentru EURO 2022
Portari: Daciana Hosu (SCM Rm. Vâlcea), Iulia Dumanska (Gloria Bistrița) și Diana Ciucă (Rapid); Extreme stânga: Alexandra Dindiligan (CSM București), Ana Maria Tănasie (Minaur Baia Mare), Corina Lupei (SCM Rm. Vâlcea); Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București), Sorina Grozav (Rapid), Bianca Bazaliu (Gloria Bistrița), Diana Lixăndroiu (CSM Slatina); Coordonatoare: Eliza Buceschi (Rapid), Laura Pristăvița (Gloria Bistrița); Pivoți: Crina Pintea (CSM București), Lorena Ostase (Rapid), Andreea Țîrle (Minaur Baia Mare); Extreme dreapta: Alexandra Badea (CS Rapid), Sonia Seraficeanu (CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud), Mihaela Mihai (CSM Bucureşti).
Avem 5 jucătoare debutante la un turneu final: Diana Lixăndroiu și Mihaela Mihai, care nu au împlinit încă 18 ani, Corina Lupei și Andreea Țîrle (ambele au 20 de ani), dar și Sorina Grozav (Tîrcă), care are șansa acum (la 23 de ani) să-și facă loc în echipa României.