Qatar 2022, la ce să ne așteptăm? Grupele, echipele, favoritele, predicții
Lead.ro 20 noiembrie 2022Articol publicat inițial în newsletter-ul ATLT, pe care-l poți primi și tu, gratuit, dacă te abonezi aici.
World Cup are abilitatea de a aduce lumea toată la un loc. Așa că pregătește-te. Va fi conținut peste tot. Vor fi drame, momente sportive de excepție, declarații grele, momente de activism, meciuri privite cu prietenii, bere multă (doar în Qatar, nu), necazuri de arbitraj. Vom avea momente culturale de referință, doar că încă nu știm care. Fiecare Mondial are. Vor fi meme-uri, oh, și încă câte. Fii alert la capitolul ăsta.
Și va fi fotbal. Fotbalul, the beautiful game (dar corupt, dar transformat în business-și-atât, dar politic; dar frumos), va găsi o cale să te facă să zâmbești. Mereu face asta. Uite ce meciuri ne așteaptă:
▪️Grupa A: Qatar, Olanda, Ecuador, Senegal
După ce a ratat prezența la precedenta ediție a Cupei Mondiale, Olanda – care-n Louis van Gaal pare să aibă antrenorul potrivit – a prins acum o grupă destul de simplă. Ne așteptăm ca Virgil van Dijk și ai lui să o câștige, mai ales că senegalezii și-au pierdut omul-talisman: Sadio Mane va lipsi cel puțin trei luni. Chiar și așa, Senegal va frânge speranțele gazdelor – Qatar e campioana en-titre a Asiei – și va merge mai departe de pe locul 2.
▪️Grupa B: Anglia, Iran, SUA, Țara Galilor
Sunt unii care cred că echipa Angliei va găsi un mod de-a tensiona și mai tare acestă „Geopolitical Group of Death“ – cum e numită Grupa B. Noi îi contrazicem: englezii – chiar dacă s-au dezumflat după ce n-au reușit să aducă fotbalul acasă data trecută, la EURO – , vor merge mai departe de pe primul loc. Întrebarea e dacă americanii, cu cea mai talentată generație din istoria soccer-ului, vor reuși să joace pe măsura marilor așteptări. Și atenție la Gareth Bale, că atunci când joacă la națională se transformă.
▪️Grupa C: Argentina, Mexic, Polonia, Arabia Saudită
Aici nu poate fi decât despre Messi și Argentina. Nu-i așa? Cu Leo revenit la forma lui de speriat (adversarii), Argentina e una dintre favoritele multora la trofeu. Și cum n-avem dispoziția să ne jucăm cu speranțele oamenilor, vedem Argentina la vârful grupei ei. Urmată nu de Polonia lui Lewandowski, ci de Mexic, care participă la a șaptea Cupă Mondială consecutivă – și a prins măcar sferturile de finală de fiecare dată.
▪️Grupa D: Franța, Australia, Danemarca, Tunisia
Ne place grupa asta. Și ne place foarte mult. În primul rând, pentru că suntem curioși cum va începe Franța – campioana en-titre din 2018 – turneul. Cu Deschamps ajuns la peste 10 ani pe banca Les Bleus, francezii au continuitate și o excelentă tradiție defensivă. Apoi, cu Mbappé, Griezmann, Coman sau Dembélé, atacul Franței poate fi glorios. Chiar dacă Benzema s-a accidentat aseară și va rata turneul, o pierdere masivă, și pentru Franța, și pentru World Cup.
Dar cum vor arăta tinerii Camavinga și Tchouameni la mijloc? Aici e aici pentru Franța. Care deja a pierdut de două ori cu Danemarca în Liga Națiunilor. Și credem că poate pierde din nou. Așa că ne aruncăm: Danemarca va câștiga Grupa D, înainte ca Franța să-și intre în ritm.
▪️Grupa E: Spania, Germania, Japonia, Costa Rica
Adevărata Grupă a Morții. Și nu-i spunem așa doar pentru că Spania și Germania se vor bate la primul loc, ci pentru că s-ar putea ca una dintre ele să se zbată pentru supraviețuire. Căci cu Costa Rica și (mai ales) Japonia nu-i de glumă: ambele știu să joace pe contre, vor ceda bucuroase posesia. Or Spania și Germania sunt echipe care se simt mai bine contra adversarelor care ies la joc. Totuși. Hai să nu stricăm tabloul: Spania de pe locul 1, Germania de pe 2, cu emoții.
▪️Grupa F: Belgia, Canada, Croația, Maroc
Hm. Au fost câțiva ani când Belgia și Croația erau privite ca favorite la titlurile europene sau mondiale. Poate pe bună dreptate. Însă azi, chiar dacă De Bruyne sau Modric au rămas la fel de buni, ambele echipe par ceva mai subțiri. Poate că lipsa presiunii ne va prinde bine, spunea Modric recent, dar noi simțim o presiune tot mai mare să livrăm și o surpriză. Iat-o: Belgia va câștiga grupa, cu Maroc sau Canada pe locul 2.
▪️Grupa G: Brazilia, Camerun, Elveția, Serbia
Argentina lui Messi? Sau Brazilia lui Neymar? Sunt povești asemănătoare, cu două națiuni fotbalistice reunite în jurul idolilor lor. Iar World Cup year Ney, la fel ca Leo, a arătat grozav la PSG. Dacă va arăta la fel de bine în Qatar, atunci Brazilia își va câștiga grupa, dar nu fără emoții. Pentru că-n Elveția și Serbia au două adversare incomode. De fapt, ne așteptăm ca Serbia să avanseze și ea mai departe.
▪️Grupa H: Coreea de Sud, Portugalia, Ghana, Uruguay
În fine. Am ajuns și la Portugalia, care anul ăsta vine cu ceva diferit. Echipa nu pare să mai fie a lui Ronaldo; dimpotrivă, nimeni nu prea știe în ce formă e Cristiano, iar după controversele create de recentul lui interviu, e greu de intuit dacă Portugalia va avea spiritul de echipă pe care l-a demonstrat la EURO 2016. Chiar și așa, portughezii au un lot excelent. Ne-am mira să nu câștige grupa asta, dar Uruguay nu va fi departe.
Tabloul. Cine câștigă
Dacă tot am trecut prin grupe, de ce să ne oprim aici. Am completat tabloul până la capăt, și, curajoși, îl și publicăm; peste o lună ne poți bate obrazul cu el. Până atunci, hai și tu în joaca noastră: pe cine vezi campioană și pe cine va bate în finală?
Uite scenariul nostru.
Optimile de finală. Unde Grupa A se împerechează cu Grupa B, C cu D și așa mai departe. Vedem prelungiri și mare tensiune nu doar la Argentina cu Franța, dar și la Brazilia vs Uruguay sau Germania vs Belgia.
▪️Olanda vs SUA
▪️Anglia vs Senegal
▪️Argentina vs Franța
▪️Danemarca vs Mexic
▪️Spania vs Canada
▪️Belgia vs Germania
▪️Brazilia vs Uruguay
▪️Portugalia vs Serbia
Sferturile de finală
▪️Olanda vs Argentina
▪️Spania vs Brazilia
▪️Anglia vs Danemarca
▪️Germania vs Portugalia
Semifinale
▪️Argentina vs Brazilia
▪️Anglia vs Germania
Finala
▪️Brazilia vs Germania.
▪️Câștigătoare: Brazilia (Scorul din 2002, ca să fie simetrie: 2-0)
Opinia experților
Ca să contrabalansăm nepriceperea din predicțiile noastre, am cerut opinia a doi oameni din fotbalul nostru.
▪️Gabi Balint – fost component al „Generației de Aur” și marcator pentru România la Mondialul din 1990, împotriva Argentinei – are două favorite la titlu pentru Qatar 2022, ambele din America de Sud. Prima dintre ele este chiar victima sa de la „Italia Novanta”, Argentina. Acum Argentina lui Leo Messi. „Prezența lui Messi, care e în formă foarte bună, e unul dintre argumentele mele în favoarea Argentinei. Al doilea argument: Argentina are, după mine, cel mai echilibrat lot dintre echipele prezente în Qatar”. A doua favorită a lui Gabi Balint este Brazilia: „Are cel mai creativ atac”. La categoria surprizelor, Gabi le nominalizează pe Belgia și Japonia.
▪️Ciprian Deac, decarul campioanei CFR Cluj și, până nu demult, internațional, spune că și-ar fi dorit ca, printre nominalizările la categoria suprizelor de la Mondiale să poată vorbi despre România. Cum „tricolorii” nu mai bifează de ani buni marile competiții, Ciprian privește cu oarecare detașare competiția. Nu va ține musai cu o echipă, dar crede că Brazilia și Franța sunt marile favorite. „Toată lumea vorbește de Brazilia, toată lumea știe ce lot are”, argumentează jucătorul clujean. „La rândul ei, Franța e o superputere, e campioană en-titre și nu trebuie subestimată. Plus că are un loc foarte consistent, iar eu cred că asta va fi decisiv la acest Mondial. Se joacă din trei în trei zile, iar dacă nu ai lot, dacă nu poți face rotații de calitate, nu ai nicio șansă. Nu mai vorbim de accidentări, care se țin scai de jucători în perioada asta”, spune Ciprian Deac.
Surprize în Qatar ar putea veni din partea Danemarcei și Olandei, crede el. „Mi-aș dori ca Danemarca să se remarce, joacă foarte bine în ultimul timp, are jucători de calitate. Nimeni nu vorbește despre Olanda, dar eu o văd sus la această competiție, are jucători cu personalitate, care pot da oricând calculele peste cap. În fine, chiar dacă Germania de acum e mult întinerită – și nu mai e Germania de altădată -, nu poți să o scoți niciodată dintre pretendentele la medalii”.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni