România câștigă returul cu Macedonia de Nord, dar ratează calificarea la Campionatul Mondial de handbal masculin

Andrei Năstase 19 martie 2022

Naționala de handbal masculin a României și-a luat revanșa contra Macedoniei de Nord, a câștigat cu 24-22 returul de la București, dar n-a putut întoare până la capăt înfrângerea la opt goluri de la Skopje. Și a ratat astfel calificarea la Campionatul Mondial pe care Suedia și Polonia urmează să-l organizeze în ianuarie 2023, turneu final la care vor participa, pentru prima oară în istoria competiției, 32 de echipe – aproape jumătate dintre ele din Europa.

Este al șaselea Mondial consecutiv la care handbalul masculin românesc va lipsi. Cea mai recentă prezență a României la Mondiale a venit în 2011, în Suedia. Echipa noastră s-a clasat atunci pe locul 19 (din 24 de echipe).

Mai experimentată și încă ajutată de marele Kiril Lazarov (ajuns acum la 41 de ani), Macedonia de Nord va întâlni Cehia pentru un loc la CM 2023.

Meciul

Ca de obicei, Sala Dinamo și-a ținut promisiunea – atmosfera a fost foarte frumoasă, s-au bătut tobele, s-au auzit mai mereu încurajări, dar nu a fost presiune pe adversari. A lipsit adversitatea pe care echipa României a simțit-o la Skopje, acum câteva zile.

Și a lipsit și startul furibund care ar fi animat tribunele. În schimb, Racoțea a deschis scorul cu primul lui gol de la 9 metri, Rotaru a punctat de pe semicerc, dar acestea au fost singurele goluri pe care România le-a marcat în primele 10 minute. Așa că Macedonia de Nord, chiar și fără să arate ceva deosebit, s-a distanțat la 5-2.

Atacul a mers ceva mai bine în următoarele minute, Cumpănici, Negru și Ilie au au punctat și ei, iar echipa antrenată de Pascual a reușit să egaleze la 6. Ar fi fost probabil și mai bine, însă Mitrevski, portarul pe care Dinamo l-a întâlnit și-n meciurile cu Porto din Liga Campionilor, a început din nou bine: cele trei-patru parade ale sale l-au iritat și mai mult pe Pascual, care le-a cerut elevilor săi mai multă claritate la finalizare.

Claritatea asta n-a apărut. În schimb, atacurile României s-au concentrat în continuare pe zona centrală, de unde au fost alese câteva aruncări din poziții complicate; puține pătrunderi, la fel de puține mingi ajunse pe cele două extreme.

Dincolo, Macedonia de Nord, condusă din teren de legendarul Kiril Lazarov, antrenorul-jucător care ne-a dat multe bătăi de cap în meciul tur, a lungit atacurile până la limita pasivului și a tăiat astfel ritmul jocului. Că România a revenit încă o dată de la -3, asta i s-a datorat și portarului Dan Vasile, intrat foarte bine în partea a doua a reprizei.

La vestiare s-a intrat cu un 12-12 insuficient pentru a oferi jucătorilor (sau măcar suporterilor) încredere că dubla aceasta cu Macedonia de Nord mai poate fi întoarsă. Și poate că tocmai asta trebuia să evităm în prima parte a meciului: resemnarea.

Sigur, calificarea a fost pierdută în meciul tur, mai precis în ultimele 15 minute, când macedonenii au profitat de căderea noastră pentru a câștiga la opt goluri distanță, 30-22. Dar am văzut pe terenurile de sport și echipe care s-au încăpățânat adesea să rămână naive, să joace ca și cum totul ar fi pe masă; și faptul că jucătorii antrenați de Xavi Pascual nu au arătat asta încă din primul minut e regretabil.

Totuși, parcă repriza a doua a fost mai bună. Măcar prin intensitate, lucrurile au arătat încurajator. România a atacat mai mereu fără portar, a încercat mai multe soluții rapide și a izbutit să injecteze mai mult ritm în meciul domol preferat de macedoneni.

Racoțea, Cumpănici și Negru, cu două goluri frumoase, au adus România înainte, 15-14 și 16-15, însă Lazarov s-a asigurat că echipa lui rămâne aproape. Și că lucrurile nu se complică.

La 17-16 pentru noi, cu 15 minute înaintea finalului, Xavi Pascual a cerut time-out pentru a le aminti jucătorilor săi că încă se mai poate; că două-trei goluri la rând pot schimba brusc soarta meciului. Humet și Racoțea l-au ascultat, au marcat consecutiv pentru 19-16, moment în care Macedonia, rămasă în inferioritate, a arătat primele semne de îngrijorare.

Ce s-ar fi întâmplat dacă Ilie, Humet sau Racoțea, cei mai activi oameni din atacul României, ar fi găsit alte două-trei goluri rapide? N-am mai aflat răspunsul, pentru că același Lazarov a rezolvat alte două atacuri și și-a tras echipa la 20-19.

Când Tomovski, celălalt portar al Macedoniei de Nord, a ținut să se remarce și el, toată lumea a înțeles că mica minune de care naționala României avea nevoie nu se va întâmpla acum.

S-a terminat 24-22 pentru România, o victorie importantă pentru statistică și, sperăm noi, pentru moral: jucătorii României trebuie să-și adune de aici încrederea că au ce le trebuie pentru a face un salt de nivel. Un salt de care handbalul masculin are nevoie pentru a se întoarce la un turneu final. Poate la Campionatul European din 2024, deși naționala masculină n-a mai jucat la Europene din 1996 încoace.

Context

Așa cum știi, naționala de handbal masculin a României a ratat și prezența la Campionatul European din ianuarie 2021, după ce a terminat pe ultimul loc într-o grupă din care Suedia și Muntenegru au obținut biletele pentru EURO, iar Kosovo s-a clasat pe locul 3, cu cele 3 puncte luate României. După o campanie începută foarte solid și încheiată foarte slab, am rămas atunci cu sentimentul că se putea mai mult. Și că punctele esențiale au fost pierdute în cele două meciuri cu Kosovo.

Întrebat în toamnă, la numirea lui pe banca României, despre eșecul (25-30) în fața echipei din Kosovo, în faza a doua a preliminariilor pentru Campionatul European din 2022, Pascual a spus că „se întâmplă uneori ca atunci când joci cu Kosovo, Kosovo să câștige. Așa e în sport. Nu știm să acceptăm, dar aceasta e realitatea. Trebuie să fim sinceri și corecți cu noi. Trebuie să știm unde suntem. Avem nevoie de toți antrenorii, de toți jucătorii, avem nevoie de toată lumea să muncim împreună. După părerea mea, aceasta este cheia. Dacă vrem să ajutăm echipa României să crească.”

Parte din planul său de redresare e să convoace lunar echipa națională, ca să lucreze în special cu jucătorii tineri. „Vreau să îi văd pe jucătorii tineri nu doar la meciuri. Echipa națională trebuie să fie deschisă pentru toți, fiecare trebuie să ajute echipa națională. În acest moment suntem într-o perioadă grea și trebuie să muncim. Să vorbim puțin și să muncim mult.”

Despre acest plan a vorbit și Alexandru Dedu, președintele FRH: „Este un proiect dezvoltat de Pascual și aprobat de Federație, în care în fiecare lună antrenorul echipei naționale se va întâlni câteva zile cu jucătorii selecționați, în mare majoritate cei tineri, pentru a-i antrena, a-i controla și a le da de lucru pe perioada dintre cantonamente, atunci când sunt la echipele de club. Acesta a fost și motivul pentru care s-a renunțat la play-off în Liga Națională, pentru a ajuta un pic echipa națională să crească. Toți antrenorii loturilor naționale, băieți plus antrenorii din centrele naționale, olimpice sau de excelență, toți sunt aici și vor alcătui planul de pregătire anual în funcție de obiectivele pe care le avem, strategia care va fi o coborâre de la modelul de joc al echipei naționale către juniori pe paliere de vârste.”

Xavier Pascual, unul dintre cei mai apreciați tehnicieni din handbalul masculin, a revenit în septembrie 2021 pe banca echipei naționale a României, pe care a mai antrenat-o în urmă cu doi ani. Pascual – care antrenează în paralel și pe Dinamo – a semnat un contract pe trei ani, cu obiectivul principal de a califica echipa României la Jocurile Olimpice de la Paris.

Pascual are 53 de ani. Timp de 12 ani a antrenat-o pe FC Barcelona, formație cu care a câștigat 61 de trofee, cele mai importante fiind Liga Campionilor (de trei ori), Campionatul Mondial al cluburilor (de cinci ori), campionatul spaniol (de 11 ori), Cupa Spaniei (de 10 ori) și Supercupa Spaniei (tot de 10 ori). Cu el pe bancă, Barcelona a ajuns să dețină recordul de meciuri consecutive fără înfrângere în campionat, 146, ceea ce înseamnă aproape 5 ani de victorii și un singur egal între 18 mai 2013 și 13 aprilie 2018.

Lotul României pentru meciurile cu Macedonia de Nord

Ionuț Iancu (Steaua), Dan Vasile (HC Dobrogea Sud), Alexandru Bucătaru (CSM București), Octavian Bizău (Dinamo), Călin Căbuț (Minaur Baia Mare), Cristian Ghiță (Potaissa Turda), Robert Militaru (Dinamo), Dan Racoțea (Dinamo), Eduard Iordachi (CSM Bacău), Gabriel Burlacu (Steaua), Gabriel Cumpănici (CSM Vaslui), Ianus Dumitrescu (SCM Poli Timișoara), Valentin Ghionea, Nicușor Negru (Dinamo), Roland Thalmaier (Potaissa Turda), Sabin Constantina (Steaua), Gabriel Dumitriu (Potaissa Turda), Călin Dedu (Dinamo) și Adrian Rotaru (CSM București).

Au lipsit jucători importanți ca Buzle, Szoke, Ghiță, Grigoraș, Nistor sau Șimicu.

Foto: Sorin Pana/SPORT PICTURES

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.