România încheie Mondialele individuale de tenis de masă la un pas de medalii. Rămânem cu o pereche în Top8, cu câteva suprize frumoase și cu perspective bune de viitor

Ciprian Rus 28 noiembrie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

România încheie Mondialele individuale de tenis de masă de la Houston, Statele Unite ale Americii, la un pas de faza medaliilor. Perechea de dublul feminin formată din Elizabeta Samara și Andreea Dragoman, ultima noastră speranță pentru o nouă calificare istorică în semifinale, a fost învinsă de puternicele janoneze Mima Ito și Hina Hayata. Elizabeta Samara și Andreea Dragoman au stat aproape de adversare în primele două seturi, pierdute identic, la 8, dar au fost copleșite pe final de tirurile adversarelor (1-11).

Chiar și așa, performanța rămâne una remarcabilă, cu bătaie spre viitor: după ce Daniela Dodean, partenera obișnuită în probele de dublu a Elizei, s-a retras de la Națională, Andreea pare să fi făcut pasul decisiv pentru a-i ține locul într-un dublu puternic, care să ajute România mai ales în competițiile pe echipe, unde suntem în Top3 european.

De altfel, după un European U21 în care ne-au adus două medalii, tinerii promovați la lotul național ne-au adus surprize plăcute și la Houston.

Adina Diaconu a trecut de numărul 1 european, Sofia Polcanova (Austria), în vreme ce Andreea Dragoman a scos-o din concurs pe campioana europeană, Petrissa Solja (Germania), numărul 2 continental. La băieți, Cristian Pletea a fost la un pas de accesul în 16-imi, pierzând greu, la mici detalii, în fața rusului Kirill Skachkov.

Tot în rândul rezultatelor notabile intră și victoria lui Bernadette Szocs la Jihee Jeon (Coreea de Sud), o jucătoare mai bine clasată decât sportiva noastră. Un succes cu atât mai important cu cât, din păcate, la ediția din acest an, competitorii asiatici s-au dovedit prea puternici pentru nivelul lotului României.

Marele regret al delegației noastre îl reprezintă necalificarea în sferturile de finală cu a doua pereche, cea de dublu mixt: în fața unor adversari binecunoscuți și inferiori în clasamentul individual, Maria Xiao și Alvaro Robles, Ovidiu Ionescu și Bernadette Szocs au pierdut cu 1-3. La dublu masculin, unde Robles și Ionescu era vicecampioni mondiali, tabloul s-a dovedit a fi mult mai greu de abordat față de acum doi ani.

**

Citește și: De ce merge atât de bine tenisul de masă din România? Ce avem aici și nu găsim la alte sporturi

Într-o competiție desfășurată la mijlocul lui noiembrie, doi dintre componenții lotului României au cucerit medalii la Campionatele Europene U21. La dublu mixt, Andreea Dragoman și Rareș Șipoș au devenit campioni europeni, în vreme ce Andreea a luat și un bronz la individual feminin.
România deține momentan și o fantastică medalie europeană de argint la masculin, prin Ovidiu Ionescu, care e și vicecampionul mondial de la dublu în 2019.

Generația tânără are rezultate la fel de bune: Rareş Sipos și Cristian Pletea au devenit campioni în proba de dublu masculin la Europenele de U21 din 2020. Tot atunci, Cristian Pletea și Adina Diaconu au câștigat aurul și la dublu mixt. Asta în vreme ce Andreea Dragoman și Rareș Șipoș au devenit vicecampioni europeni în probele de simplu, feminin și masculin.

Adina Diaconu este și campioană europeană la U21 în 2019. Tot la Europenele de Tineret din primăvara lui 2019, România obținuse alte două medalii de bronz, prin Rareș Șipoș și Tania Plăian, în probele de simplu.

Așa cum ne-a arătat Viorel Filimon, rezultatele acestea nu vin doar din talent. Și nu vin în ciuda sistemului, chiar dacă sistemul trebuie dezvoltat mai bine. La tenis de masă încă există o mare bază de selecție, încă există antrenori excelenți. În plus, „munca nu te minte niciodată” – așa cum ne povestea Bernie Szocs, într-un amplu material din care o poți cunoaște mai bine.

Și dacă vrei să înțelegi mai bine toate subtilitățile acestui sport, atunci trebuie să citești povestea pe care Eliza Samara, multiplă campioană europeană, o spune în seria Neînvinșii.

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories